Bevisst: Kolleger sitter ved et bord utendørs og snakker sammen. En kvinne står ved enden av bordet.
ROLLEBYTTE

Fra kollega til leder? Vær bevisst!

Det er mange skjær i sjøen når du plutselig skal være leder for dem du tidligere var kollega med. Her gir vi deg tips om hva du skal være forberedt på, og hvordan du kan forebygge trøbbel.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Er du ukomfortabel med situasjonen i utgangspunktet, og usikker på hvordan du skal gripe an din nye rolle, bør det blinke noen varsellamper. Er du klar for dette? Er svaret ja, bør du spørre deg selv hva du frykter. Noen er rett og slett redde for å bli utsatt for kritikk for det valget de har tatt. «Tror han at han er noe nå?» Janteloven kan ramme, eller du kan vegre deg for å fylle lederrollen av frykt for å bli upopulær.

-Ledere som prøver å bli mest mulig populære, er ofte de som blir minst populære. Ledere må ta lederrollen, og gjøre det som skal til, enten det er å sette grenser, stille krav, eller si nei, skriver lederrådgiver og partner i Considium, Vivi-Ann Hilde, på confex.no.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Klar tale

God kommunikasjon er også viktig. Vær bevisst på at dine tidligere kolleger ikke vet hva du står for som leder. De må få vite det – både hva du er opptatt av, og hvilke andre og nye hensyn du må ta i lederrollen. Oppstartsamtaler med hver enkelt er et nyttig grep å ta. På den måten føler de seg ivaretatt, og du får sagt det du har behov for å formidle. Vennskap mellom deg og tidligere kolleger må turneres nennsomt, og du må for all del ikke la beslutningene dine farges av relasjonene.

-Det er viktig at du opptrer som leder overfor alle medarbeiderne, og ikke utøver positiv eller negativ særbehandling, har Helle Hynne i Ask Media skrevet på ledernett.no.

Det betyr ikke at du skal være redd for å være hyggelig og medmenneskelig, og begynne å sjefe. Med trygghet i rollen kan du skape en god balanse, og være en troverdig leder.

 

Det er viktig at du opptrer som leder overfor alle medarbeiderne, og ikke utøver positiv eller negativ særbehandling.

Helle Hynne

 

Bevisst

Når du har fått en intern lederjobb, kan det også hende at noen du har blitt leder for har søkt den samme stillingen. Ikke bli paranoid av den grunn. Det er lett å tro at kritikk skyldes misunnelse, men kritikken mot deg kan være berettiget, og du må ta den på alvor. En måte kan være å opprette et trygt forum for konstruktiv kritikk, slik at alle parter kan bidra og lære.

Før du ble leder kunne du diskutere og rådføre deg med kollegene. Plutselig blir du bevist på at du ikke kan det i samme grad. Men du vil trenge noen å snakke med. Da kan det være en god idé å oppsøke andre ledere i organisasjonen, eller ledernettverk utenfor din egen arbeidsplass.

Det er også viktig at du tar den nye jobben på alvor ved å tilegne deg nødvendig kunnskap for å fylle rollen. Det er trygt for deg, og for medarbeiderne dine, som ser at du tar tak for å bli en best mulig leder for dem.  Å være bevisst når du går inn i den nye rollen kan være helt avgjørende.

 

Kilder: confex.no, ledernett.no og ledernytt.no