Karriere: En ung kvinne smiler i forgrunnen, og litt bak står en blid ung mann.
KARRIERE

Har du en leder i magen?

Har du lyst til å bli leder? Skal du lykkes må motivasjonen være noe annet enn høyere lønn og fin tittel. Her får du tips til hva du kan gjøre for å nå målet, og hvordan du kan sette deg inn i lederjobben. 

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Du bør tenke deg godt om. Ikke alle har de menneskelige egenskapene som skal til for å fungere godt i lederrollen. Du må ville noe med lederskapet, og du må ønske å få andre til å blomstre. Er du en solospiller, som vil være best i faget ditt, og helst ikke bli avbrutt i arbeidet, bør du fortsette din karriere som faglig ekspert. Mange mislykkes som ledere. Det er ulike årsaker til det. Og det gjelder ikke bare ferske ledere. Ledersuksess ett sted, betyr ikke at du automatisk vil lykkes i en annen organisasjon.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Se video: 5 tips for bedre ledelse

Karriere innen ledelse

Når du har tenkt deg godt om, og er overbevist om at ledelse er en riktig vei å gå for deg, kan det være lurt å lytte til råd. Du kan lære mye på veien mot målet, og modnes som menneske.

Spill på lag: Ledere som har evnen til å samarbeide, spille andre gode og være inkluderende er ettertraktet. Del æren med teamet når det går godt.

Vis at du har det i deg: Husk at du godt kan oppfattes som en lederskikkelse uten at du formelt er en leder. Vis deg som en ledertype ved å ta ansvar og initiativ på områder som blir lagt merke til.

Lær deg nye ferdigheter: I tillegg til å gjøre en god jobb der du er nå, bør du følge med i utviklingen, vise at du vil utvikle deg videre og tilegne deg ny kunnskap.

Vær åpen for tilbakemeldinger: Vis at du forholder deg konstruktivt til tilbakemeldinger og kritikk. Det er både sympatisk og smart å være i stand til å lære av egne feil.

Vi at du forstår kundens behov: Se etter mulige forbedringer i forholdet til kundene, og gjør noe aktivt for å få til en god utvikling. Det vil ledelsen legge merke til, og verdsette, fordi det også gagner dem.

 Lær å kommunisere godt: Det er viktig at en leder evner å være tydelig både muntlig og skriftlig, så ta det på alvor i din karriere.

 

Det er både sympatisk og smart å være i stand til å lære av egne feil.

 

Når jobben er din

Som fersk leder er det mange feller å gå i. Sørg for å være forberedt. Du er ikke garantert suksess og en karriere som leder, selv om du er et opplagt talent. Gå til oppgaven med bevissthet, nysgjerrighet og respekt for dem rundt deg. Dette bør du ikke vente lenge med:

  • Å avklare forventningene lederen din har til deg
  • Å gjennomføre samtaler med medarbeiderne dine for å bli litt kjent og finne ut av hva dere forventer av hverandre
  • Å prioritere det viktigste, slik at du opplever tilstrekkelig kontroll
  • Å finne ut hvor mye du bør delegere
  • Å sørge for at refleksjon inngår i arbeidstiden din
  • Å gi og be om tilbakemeldinger
  • Å bygge trygghet, fordi det fører til arbeidsglede, kreativitet og lønnsomhet
  • Å finne en god balanse mellom jobb og fritid

Kilder: success.com og ntnu.no

Publisert i Karriere