Karriere: Mann med skjegg står ute ved sjøen.
KARRIERE

Lei av jobben? Sjekk hvorfor!

De aller fleste opplever å være lei av jobben i perioder, eller ha en følelse av at karrieren har kjørt seg fast. Begynner mangel på arbeidsglede å prege arbeidet over tid, bør du finne ut hvorfor.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Du sitter kanskje med en følelse av å være uendelig lei eller ha kjørt inn i et blindspor i karrieren. Er det meg, jobben eller omgivelsene det er noe «galt» med? Har jeg egentlig noe mer å bidra med i dette selskapet?

Her er åtte punkter du bør lese, for å se om du kjenner deg igjen:

 

Du har søndagsangst

Gruer du deg til at helgen snart er over, og til mandag morgen – ikke av og til men stort sett hver uke? Da er det noe som tærer alvorlig på arbeidsgleden din. Det skal ikke være slik over tid.

Du begynner å slurve

Bryr du deg ikke på samme måte som før om hva du leverer fra deg, bør du foreta deg noe, før du ødelegger altfor mye for din egen karriere.

Du blir stadig spurt om hvordan du har det

Da er det flere enn deg som merker at noe ikke er helt som det skal være. Det er flott at kollegene bryr seg, men det er også et signal om at du bør ta tak i det som plager deg.

Du kjeder deg

Kanskje du ikke lenger får de utfordringene du trenger. Du er jo så flink til det du driver med, men det er ikke nødvendigvis nok for deg. De fleste vil utfordres og ha noe å strekke seg etter for å skape seg en karriere.

Du trekker deg litt tilbake

Du kan for eksempel merke at du kommuniserer mindre eller dårligere, fordi du ikke orker å møte eventuell motbør eller diskusjoner.

Du gidder ikke lære noe nytt

Det kan merkes ved at du ikke lenger oppsøker konferanser og seminarer som tidligere ga deg faglig påfyll og ny entusiasme for jobben.

Du leter etter ny jobb i smug

Mer eller mindre bevisst blir du interessert i stillingsannonser. Men er det egentlig sikkert at det ikke finnes muligheter for en karriere der du er?

Du er tom for energi etter jobben

Du føler deg kanskje både fysisk og psykisk utslitt, og det meste føles som uoverkommelige utfordringer. Lytt til disse signalene før du virkelig møter veggen!

 

Be ikke nødvendigvis om gode råd, men heller gode spørsmål som får deg til å finne egne svar du kan ta med deg videre.

 

Karriere til besvær

Det kan være vanskelig å avdekke den egentlige årsaken til at du sliter. Det kan selvsagt også være flere ting på en gang som gjør at arbeidslysten skranter. Når det røyner på, er det lett å miste gangsynet, og oppleve situasjonen som håpløs. Her er fem spørsmål som kan skape gjenkjennelse, og kanskje sette i gang en prosess for å komme videre med din karriere:

  1. Identifiserer du deg med selskapets verdier?
  2. Føler du deg overkvalifisert for oppgavene dine?
  3. Går jobben utover familien din?
  4. Har du respekt for hvordan din nærmeste leder gjør jobben sin?
  5. Går jobben på bekostning av integriteten din?

Å finne ut av såpass viktige spørsmål alene kan være veldig krevende. Snakk med noen du stoler på. Be ikke nødvendigvis om gode råd, men heller gode spørsmål som får deg til å finne egne svar du kan ta med deg videre. Det som begynte som en nedtur, kan gi deg verdifull selvinnsikt.

 

Kilder: chef.se og e24.no

 

 

Publisert i Karriere