Skulle kringkrastingssjefen ha laget sitt eget TV-program ville det ha vært en skjellsettende, historisk dramaserie eller et skarpskodd satireprogram. I verdensklasse – helt i tråd med NRKs ambisjoner.
-Men jeg tror ikke jeg skal lede det programmet, da blir det ikke morsomt, hehe! For Thor Gjermund Eriksen (51) virker tanken på å være tv-moromann absurd.
Han er nysgjerrig som få og liker å utfordre seg selv, men har ingen ville ideer om sitt eget tv-program.
-Min oppgave er å verne om de som har de ville og geniale ideene og få satt dem ut i live, sier Eriksen.
Og disse personene er NRK helt avhengige av. Et av NRKs hovedmål er å styrke og utvikle demokratiet. Et annet er å samle og engasjere alle som bor i Norge. Alle aldersgrupper, alle kulturer. Nyheter, underholdning og fest, dokumentarer og programmer som engasjerer og berører i tøff konkurranse med store globale aktører.
-Derfor er også et av hovedmålene å levere innhold i verdensklasse, på alle flater. Det er forutsetningene for hvordan vi jobber i NRK, og det innebærer at kvaliteten på det vi leverer skal være sånn – oppi der! Eriksen knipser og pekefingeren skyter opp mot taket i det sagnomsuste kringkastingssjefskontoret.
Vi kommer aldri til å ha like mye penger som de utenlandske aktørene, derfor må vi være smartere, mer innovative og nyskapende.
Thor Gjermund Eriksen
På veggen bak ham, i glass og ramme, er de tidligere kringkastingssjefene stumme, me kanskje nysgjerrige vitner til den lynraske utviklingen i mediebransjen.
-Så raske teknologiske og globale endringer forandrer publikums medievaner og hvordan vi jobber i NRK. Vi kommer aldri til å ha like mye penger som de utenlandske aktørene, derfor må vi være smartere, mer innovative og nyskapende. Vi kan konkurrere hvis vi når frem til folk med seriene våre. Skam er et eksempel på at vi klarer det, serien er blitt en hit over nesten hele verden, sier Eriksen.
Thor Gjermund Eriksen har selv vært en historieforteller. I en periode jobbet han som politisk journalist for Dagbladet, og noe den norske pressen aldri glemmer, er at han møtte prinsesse Diana i Sarajevo ti dager før hun omkom.
-Det var en helt spesiell opplevelse. Det hender jeg savner å skrive, jeg tror jeg kan være i stand til det fortsatt. Men jeg er opptatt av å være tilstede her og nå – og nå er jeg veldig fornøyd med jobben min i NRK, sier Eriksen.
Som barn drømte han verken om å bli journalist eller toppleder – han hadde ingen tydelige tanker om hva han skulle bli som voksen. Familien har i flere generasjoner bodd på Høybråten i Groruddalen, et av områdene i Oslo som har endret seg mest de siste tiårene. Der bor kringkastingssjefen fremdeles.
-Her hadde jeg en trygg og relativt idyllisk oppvekst. Foreldrene våre ga oss frihet og selvstendighet. Jeg kunne nok være litt egenrådig, men ikke så opprørsk. Når jeg noen ganger var den irriterende, nysgjerrige lillebroren fikk jeg litt bank av de to eldre brødrene mine. Men jeg var kjapp og glapp unna – i dag slåss vi lite, og ler mye sammen, forteller sier Eriksen.
TV-tilbudet var skralt på 70-tallet, så unge Eriksen var mye ute i naturen med venner. Pompel og Pilt husker han godt, men det er Leikestova-generasjonen han hører til.
– Vi var speidere og overnattet ute, fisket om sommeren, gikk på ski om vinteren og sov i for tynne soveposer. Ganske tidlig ble jeg politisk aktiv da jeg ble truffet av den første «miljøbølgen». Det som ble oppfattet som radikalt da, er nesten alle enige om i dag.
Groruddalen er ikke kjent for et stort seilemiljø, men far jobbet i Den norske amerikalinjen, så familien hadde tilgang til et feriested på Tjøme. Ut på sjøen, ut i jolle, i all slags vær og vind.
-Seiling er naturopplevelse, konsentrasjon og mestring. Det handler om å få ting til å funke, litt som i jobb. Det er ikke helt unaturlig for meg å være skipper, men jeg er tilhenger av at vi tar et felles ansvar om bord. Seiling handler også om mot, som å seile til Orknøyene og Skottland i ferien. Da blir forberedelsene en viktig del av ferien for å takle uforutsette ting, sier Eriksen.
Analysere situasjonen og handle veloverveid, på mange måter som en leder. Seilingen trigger også et litt i overkant velutviklet konkurranseinstinkt og tester utholdenheten.
-Men først og fremst er det avkobling for meg – å seile med gode venner og å være ute i naturen.
Nå har jeg vært toppleder sammenhengende i 15 år. Det er høyintense jobber, men det er utrolig gøy.
Thor Gjermund Eriksen
For å gjøre en lang historie ytterst kort: At han er nysgjerrig på samfunnet første ham til studier i sosiologi og jus, og med sitt politiske engasjement ble han personlig rådgiver for Erik Solheim og informasjons- og medieansvarlig for Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe. Han har vært byrådssekretær for miljø og samferdsel i Oslo kommune, før en periode med studier igjen.
-Det ene har tatt det andre. Nysgjerrighet er en sterk drivkraft for meg. Jeg fikk sommerjobb som journalist i Dagbladet i 1995 – og ble der. Planen var å studere mer, sier Eriksen som også var redaksjonssjef, politisk redaktør og sjefredaktør i Dagbladet, avbrutt av en tur til Aftenposten i 2000, som leder av politisk avdeling. I 2013 overtok han som kringkastingssjef etter å ha vært toppleder i Amedia AS.
-Jeg brenner for at folk skal føle tilhørighet og involveres. Nå har jeg vært toppleder sammenhengende i 15 år. Det er høyintense jobber, men det er utrolig gøy. Jeg har vært heldig, fått nye utfordringer og tatt dem. Jeg må drive med noe som er viktig og gøy, og jeg har et nært personlig forhold til NRKs oppdrag – å være en felles arena for inkludering og fellesskap i et stadig større mangfold, kulturelt og religiøst, sier Eriksen.
Eriksen er sjef for 3400 medarbeidere, spredt over hele landet. Hvordan skal NRK henge med i svingene, og hvordan skal han få med seg de ansatte på stadige omveltninger?
– Et av de viktigste grepene er tydelighet og åpenhet. I en organisasjon som denne er det viktig at ledere og medarbeidere tar ansvar. Derfor gjennomfører vi stor grad av involvering og tydelighet i prioriteringene. God ledelse er å anerkjenne folks kompetanse og gi ansvar, sier Eriksen.
For tredje år på rad ble NRK i høst kåret til selskapet med best omdømme i Norge, i en undersøkelse foretatt av Ipsos.
-Da blir jeg kjempeglad! Her er det flinke folk som brenner for det de driver med – og de inspirerer meg.
For en organisasjon som konkurrerer med store globale aktører som Netflix, trengs det kloke hoder, både med erfaring og ny spisskompetanse.
-Man kan lett bli skuggeredd! Det er en fare for at norsk kulturuttrykk blir marginalt i stand til å møte forventingene til publikum, sett i lys av den globale konkurransen, sier Eriksen. Som slett ikke ser skuggeredd ut – øynene gløder av kamplyst, energi og trygghet. Gjennom nyskapning og dristighet skal lille NRK fortsette å møte Goliat.
I år skal NRK kutte 50 årsverk. Som ansatt kan du bli nervøs for å miste levebrødet, og fagforeningen er bekymret for at administrative oppgaver smøres utover andre funksjoner.
-Nedbemanning er en kontinuerlig prosess samtidig som vi skal utvikle og omstille oss. Slik er virkeligheten, folks medievaner endres raskt. Det siste året har bruken av lineær tv gått ned med 25 prosent, for eksempel.
De fire siste årene har NRK kuttet 400 stillinger, men også ansatt 400 nye personer. Noe er naturlig avgang, andre må finne noe nytt å gjøre eller utvikle sin kompetanse.
-Vi må rekruttere utenfra hele tiden. Det går på alder, digital og flerkulturell kompetanse. Du kan lære deg nye ting når du er 40, 50 og 60 år, men du kan ikke omstille en 50-åring til en 25-åring. Organisasjonen må reflektere publikummet vi skal tilby innhold til. Omstillingspause finnes ikke, vi omstiller og utvikler oss hele tiden, sier Eriksen.
Omstilling kan oppleves som tungt for den enkelte, og nedbemanning kan være smertefullt, for medarbeider og leder.
-Vi må tørre å si at noen oppgaver er viktigere enn andre, tørre å prioritere det vi mener er viktigst, og vi må bruke ressurser på innhold og publisering.
Eriksen synes NRK i stor grad får til prosessene i samarbeid med tillitsvalgte, ansatte og ledere. Igjen gjelder det å være forutsigbar og tydelig.
-Vi har ambisjoner om å levere i verdensklasse, og det er helt avgjørende å utvikle en slags felles virkelighetsforståelse og hvilken retning vi går i.
I vår takket han ja til en ny periode som sjef for NRK, som den andre i historien.
Det hadde vært morsomt å være Jeff Bezos i Amazon. Ikke på grunn av lønna, men fordi det er et av selskapene som gjennom innovasjon og ny teknologi kommer til å endre verden og påvirke livene våre.
Problemet er heller at jeg skulle hatt noen egenskaper i tillegg til dem jeg har. Jeg kan nok irritere av og til fordi jeg sporer av med historier og spørsmål av ren nysgjerrighet.
Jeg er mer glad i å gi andre overraskelser. Å overraske seg selv, handler vel egentlig om dårlig planlegging og dårlige forberedelser.
Når NRK klarer å samle folk, gi mening, skape noe unikt eller sørge for at alle mennesker som bor i Norge kan bli inkludert og synlige, da blir jeg skikkelig stolt av NRK. Den følelsen er det beste med jobben.
Jeg er interessert i hele kulturbransjen, men den mest ultimate, krevende lederjobben må vel finnes i helsevesenet. Det må være noe folk flest har et engasjement i, kanskje en frivillig organisasjon.