Det eneste som er sikkert er at det er ditt eget ansvar å få det bedre, enten du velger å bytte jobb eller utforske andre svar når motivasjonen uteblir.
Simon Sinek visste hva han gjorde, og han visste at han gjorde jobben sin godt, men likevel var det noe helt avgjørende som manglet. Han visste ikke lenger hvorfor. Sineks svar på egen krise var å grave mer i hvordan hjernen vår virker og hva som inspirerer og gir mening. Slik ble bevegelsen og etter hvert boka Start with Why til. Og hvorfor er et godt spørsmål du gjerne kan stille deg selv. Gir ikke jobben mening, er det ikke sikkert du skal fortsette.
Det kan være en lang rekke grunner til at du ikke lenger finner arbeidet ditt meningsfylt, at du bare kommer på jobben av ren plikt, eller at sykefraværet ditt skyter i været. Har du nok utfordringer i arbeidshverdagen, eller er oppgavene dine for enkle og rutinepregete? Trenger du mer utdanning for å få mer spennende oppgaver? Lar lederen din deg løse oppgavene på din måte, eller blir du kontrollert og detaljstyrt i altfor stor grad? Eller er det helt andre ting, for eksempel i privatlivet ditt som ligger under? Uansett bør du utforske hva som kunne gitt deg motivasjon, i stedet for å grave deg ned i misnøye. Hev blikket, og vær løsningsorientert!
Arbeidsglede gjør underverker. Og en av dem som jobber med det til daglig er rådgiver Espen Sæle i Great Place to Work, som har uttalt følgende:
-Vi vet at arbeidsplasser som klarer å skape tillitskultur og stor arbeidsglede, presterer bedre på alle områder. De selger mer, har fornøyde kunder, folk slutter ikke så ofte, og folk har lyst til å jobbe der. Forskningen er ganske entydig på at det lønner seg å skape arbeidsglede på arbeidsplassen.
Vi vet at arbeidsplasser som klarer å skape tillitskultur og stor arbeidsglede, presterer bedre på alle områder.
Espen Sæle i Great Place to Work
Tillitskultur henger nøye sammen med relasjoner, og i følge BI-professor Anders Dysvik er gode relasjoner svært viktig, sammen med medbestemmelse og muligheten for å lykkes. Han har fem gode råd å komme med:
Er du indre eller ytre motivert? Indre motivasjon er når det du holder på med drives av interesse for oppgaven. Ved ytre motivasjon er det utsikter til å oppnå en belønning som driver deg. Indre motivasjon gir generelt større arbeidsglede og lavere sykefravær.
I en undersøkelse fra 2017, der Norstat intervjuet 2500 personer på vegne av Stamina, kom det fram at 65 prosent av de spurte mener at de i svært stor eller noen grad tar initiativ til å gjøre egen arbeidsdag mer interessant og effektiv.
Organisasjonspsykolog Audun B. Petersen i Stamina Census, mener tallet er høyt her i landet, og understreker at dette ikke bare en den enkelte arbeidstakers ansvar. Organisasjonen må gi de ansatte en viss frihet:
-I mange arbeidsmiljøer går mye erfaring og smart tilnærming tapt fordi ansatte ikke får mulighet til å diskutere erfaringer, jobbopplevelser og løsninger.
Ifølge undersøkelsen er følgende viktig for vår indre motivasjon:
Mangler du motivasjon, ta tak – enten det betyr å bytte jobb eller finne tilbake til arbeidsgleden der du er!
Kilder:
Start with Why
Infortjenester.no
Dinside.no
Jobbpunkt.no
Hegnar.no