FRYKTLEDELSE

Slik opererer lederne som spiller på frykt

Fryktledelse gjør livet enklere for lederen, mener Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Jeton Kacaniku
Dato

– Hvorfor fryktledelse? Jo, for da slipper lederen å lære. Det blir som jeg sier, og det er mye enklere. Fryktledelse gjør rett og slett livet enklere for ledere. De slipper å forholde seg til motforestillinger. Det er skummelt enkelt, sier Arnulf.

Han mener fryktledelse skyldes en kombinasjon av at man har store ambisjoner og mangel på empati.

– Det som skjer med en del ledere, er at de krenker andres rett til å være seg selv. Holdningen er at du skal være tjener og stille opp for meg, og at ditt verdensbilde er en fornærmelse mot mitt. Ofte kan det ta tid før du merker at lederen driver fryktledelse. Selv fryktledere har nemlig gode perioder innimellom, sier Arnulf.

Utnytter sin posisjon

Han mener mange ledere utnytter at de har en sosial overordnet posisjon. Og for mange medarbeidere kan lederen oppleves som en billett til noe bedre – en billett til karriere og bedre lønn.

– Derfor investerer de fleste mennesker i en form for samarbeid med lederen. Det mange ledere ikke skjønner, er at autoritetsangsten ligger latent hos de fleste mennesker. Du er ikke nødt til å gjøre noe i tillegg for å vekke folks autoritetsangst.

 

Ofte kan det ta tid før du merker at lederen driver fryktledelse.

Jan Ketil Arnulf

 

Han mener man skal være ekstra oppmerksom på de lederne som gjør sine psykologiske handikap til en målestokk for hvordan ting skal være.

– Det er det dessverre mange som gjør, forteller han.

Arnulf mener noen ledere misforstår, og «glemmer» kanskje at en god leder er en som får de ansatte til å utvikle seg og sette seg mål.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

– Det som fungerer best, er et godt samarbeids-forhold. Folk jobber ikke for sjefen, men for gleden av å føle seg nyttig i et faglig fellesskap, sier Arnulf.

Publisert i Ledertips