– Takknemlig for helseforsikringen

Ragnvald Engum er varehussjef i Spar Kjøp, og ble medlem av Lederne mest på grunn av helseforsikringstilbudet. Det skulle vise seg å være et godt valg. Selv om helseproblemet var til stede i lang tid før Engum meldte seg inn, fikk han en god kompensasjon etter et alvorlig sykdomsforløp.

Tekst
Håkon Holo Dagestad
Foto
Privat
Dato

Varehussjef i Spar Kjøp avd. Nyborg i Bergen, Rangvald Engum, hadde aldri vært medlem av et fagforbund. Etter over 40 år i arbeidslivet uten behov for hjelp, anså varehussjefen det som unødvendig å være fagorganisert. I 2018 ble han imidlertid vervet av en annen varehussjef og Lederne-medlem i samme butikkjede, Britt Heidi Værøy, og Engum har ikke angret på det siden.

– Det var Britt Heidi som fikk meg inn i dette her, da. Etter at jeg fikk vite at Lederne tilbyr en svært god helseforsikringspakke uten å måtte avgi helseerklæring, så meldte jeg meg inn, forklarer Engum.

Fire år senere skulle han bli veldig glad for nettopp det.

Tidlig syk

Engum har helt siden tidlig i 20-årene hatt en diagnose, og han har derfor ikke hatt muligheten til å få helseforsikringer fra forsikringsselskapene på vanlig måte. Kravene om detaljerte helseerklæringer satte en stopper for det.

– Jeg har noe som heter cystenyrer, og det har ikke plaget meg nevneverdig siden jeg fikk diagnosen. Dette kan man leve med hele livet uten å merke noe som helst, men det gjorde seg virkelig gjeldende for min del rundt 2019. Fra da av gikk det veldig fort.

Tilstanden hans består i at det dannes vannfylte cyster i nyrene, noe som gjør at de gradvis fungerer mindre. Samtidig vokser nyrene i størrelse, og det er da problemene oppstår. Etter at symptomene meldte seg raskt utover i 2019, legges Engum inn for operasjon på Rikshospitalet i Oslo. Den ene nyren hadde vokst seg veldig stor.

– Da var det prekært for den ene nyren, og de måtte operere den bort. Det viste seg at den veide hele fire kilo.

Fra vondt til verre

Etter operasjonen ble det nesten to år med dialyse. I mellomtiden sto Engum på venteliste for nyretransplantasjon. På våren i 2021 gikk det fra vondt til verre. Denne gangen ble det innleggelse på Haukeland universitetssykehus med store komplikasjoner.

Det viste seg at leveren hadde lidd samme skjebne som nyrene. Det ble en spesielt vanskelig tid med infeksjoner og lange sykehusopphold. Leveren var i ferd med å svikte, og nå måtte også den transplanteres.

– Så, tidlig i november i 2021, fikk jeg endelig beskjed om at de hadde funnet en passende organ-match, og jeg ble med en gang sendt med ambulansefly fra Flesland til Oslo klokken tolv den kvelden.

Operasjonen gikk fint, og kroppen hans godtok både nyren og leveren. I 2022 begynte han så smått å jobbe igjen.

Glemte forsikringen

Engum hadde da vært sykemeldt helt og delvis i over tre år, og hadde fått inntekten betydelig redusert. Avklaringspengene fra NAV strakk ikke til, og med alle de livskritiske hendelsene som foregikk i livet hans, tenkte han ikke først og fremst på forsikringer.

– Jeg ofret aldri en tanke på helseforsikringen min i det hele tatt. Det var ikke et tema oppe i hodet mitt. Jeg hadde så mye annet å tenke på.

Etter at det verste var over, så begynte Engum likevel å lure på om det kunne være verdt å prøve. Han slo det fra seg. Dette var jo noe han hadde visst om, og journalen ville sikkert slå beina under enhver form for kompensasjon.

– Men til slutt så ringte jeg inn til Lederne, da, og forklarte dette i korte trekk. De rådet med til å ta kontakt med forsikringsselskapet, og de ba meg om å fylle ut et skademeldingsskjema og sende epikrisen fra sykehuset. Det gjorde jeg.

Takknemlig

Fire uker senere skulle Engum få seg et sjokk. Datteren studerte i Oslo, og hun ringte han en kveld. Hun skulle gjerne ha fått litt hjelp til innkjøp av et skrivebord i leiligheten.

– Ja, det skulle gå greit, svarte jeg henne, jeg må bare sjekke kontoen først. Inne i nettbanken fikk jeg meg en meget stor overraskelse, for på den kontoen stod det over hundre tusen kroner. Jeg sa: «Åh herregud, hvor mye ville du ha, sa du?»

Engum er overveldet over hvor gode forsikringer som finnes gjennom medlemskapet i Lederne. Utbetalingen han fikk gjør godt i etterkant av en utmattende periode i livet til en tålmodig og takknemlig varehussjef;

– Det er helt ekstremt hva de greier i helsevesenet. Jeg føler at jeg har fått livet mitt i gave igjen, og nå er jeg i bedre i form enn jeg har vært på ti år. Jeg gleder meg mer enn noen gang til å gå på jobben. Samtidig er jeg glad for at jeg fikk den økonomiske oppturen etter flere år med lavere inntekt, avrunder Engum.

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler