To mennesker somser på PC
Karriererådgivning

Når bør du kontakte en karriererådgiver?

Nesten halvparten av alle ledere som slutter i jobben, gjør det ufrivillig. For at hullet i CVen ikke skal bli for stort, kan det lønne seg å søke karriereråd så fort som mulig.

Tekst
Sissel Fantoft
Foto
iStock
Dato

Mens mange selskaper tilbyr omstillingspakker og karriererådgivning til medarbeidere som mister jobben, er det få aktører som spesialiserer seg på ledere.

– Hvis man har man mistet jobben ufrivillig er det naturlig å reagere med følelser som urettferdighet, skam, bitterhet, lav selvfølelse og depresjon. Når bedrifter gjennomfører omstillingsprosesser er som regel det administrative og lovmessige på plass, mens det er lett å glemme menneskene i det hele, sier daglig leder Reidar Myrvang i Lederrådgivning AS.

Han jobber både med å gi støtte i en vanskelig situasjon, samtidig som han bidrar med kunnskap, erfaring og gode verktøy når man skal lete etter en ny jobb.

– Vi tar utgangspunkt i den beste forskningen innenfor omstillingsprosesser og karriereutvikling, og kan hjelpe til med å identifisere klientenes styrker og svakheter, avdekke eget nettverk, skrive gode CV’er og søknader og trene på intervjusituasjoner. Grovarbeidet – å eie sin egen prosess og sørge for fremdrift – må man gjøre selv, men vi støtter og veileder hele veien, forteller han.

Kompetanse kan overføres

For å komme seg videre er man nødt til å ta et oppgjør med fortiden – man må akseptere det som har skjedd og nullstille seg.

– Når man har sortert tanker og følelser er det på tide å se på hvilke muligheter fremtiden kan by på. Mange av våre klienter føler at det var selve drømmejobben de mistet, men når vi graver litt dypere viser det seg ofte at alt slett ikke var så perfekt på den gamle arbeidsplassen, sier Myrvang.

Kanskje er nettopp dette tidspunktet for å gå i en helt ny retning? For selv om din bransje opplever nedgangstider akkurat nå, betyr ikke det at din kompetanse ikke er attraktiv i andre bransjer. Har du for eksempel bakgrunn innenfor HR-arbeid i oljebransjen kan det overføres til andre selskaper. Så hva gjør du hvis du plutselig står der uten en ny jobb å gå til?

– Vi ser at mange ledere er flinke til å sikre seg økonomisk gode sluttpakker, men glemmer å sørge for en avtale om et karriererådgivningsprogram. Det siste man bør gjøre er å bruke sluttpakken på en lang ferie. Å komme raskt i gang er alfa og omega i dagens knalltøffe arbeidsmarked. Rekrutteringsprosesser kan fort ta fra seks til tolv måneder, og hvis det er snakk om å skifte bransje kan det ta enda lengre tid, sier Myrvang.

Det siste man bør gjøre er å bruke sluttpakken på en lang ferie. Å komme raskt i gang er alfa og omega i dagens knalltøffe arbeidsmarked.

Reidar Myrvang

Det aller første du bør gjøre er å kartlegge kompetansen din. Hvilke roller har du hatt på jobben, både formelt og uformelt? Hva brukte du arbeidsdagene til, helt konkret?

– Dette handler om bevisstgjøring av personen samt å bygge opp under mestringsfølelsen og selvtilliten, sier han.

Skjult arbeidsmarked

Når du har fått en oversikt over hva du kan bidra med i en ny jobb bør du lage en liste over nettverket ditt. Ifølge Myrvang går sju av ti stillinger gjennom nettverk i det skjulte arbeidsmarkedet. Lag derfor en oversikt over tidligere ledere, kolleger, familie, venner, kontakter i idrettslag og så videre. Kanskje er det nettopp en av dem som er forbindelsen til din nye jobb. Deretter bør du bruke litt tid på å reflektere over hva som er din drømmejobb.

– Da kan du begynne å sikte deg inn på bransjer og jobber som tiltaler deg. Slik du får lyst til å være den beste utgaven av deg selv.

Neste punkt er å utarbeide en CV.

– Det finnes mange myter om hvordan en god CV skal se ut. Det viktigste er at du selv har et eierskap til den og at den gjenspeiler det du har gjort i løpet av karrieren, sier han.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Tenk kreativt

Nå er tiden inne til å begynne å søke på jobber.

– En fordel med støtte fra en karriereveileder er at man ikke blir sittende hjemme alene og lete etter utlyste stillinger. Det stor konkurranse om jobbene, og det gjelder å skille seg ut fra andre søkere på en positiv måte. Det å fokusere på egne styrker og vise hvilke resultater man har oppnådd i tidligere jobber kan være helt avgjørende for å lande drømmejobben, sier Myrvang.

Tenk kreativt når du formulerer deg, slik at du fremstår mest mulig profesjonell og attraktiv.

– Når du har fått en ny jobb er det også viktig å ha en plan klar for ulike oppstartaktiviteter. Det er lurt å utarbeide en detaljert plan for de første 90 dagene i ny jobb. Det er selve syretesten for både deg og organisasjonen. Hvis den psykologiske jobbkontrakten brytes kan du risikere å havne i en ny jobbsøkerprosess før du vet ordet av det, sier Reidar Myrvang.


 

Tips når du skal lete etter ny jobb!

  • Kom raskt i gang.
  • Eierskap til egen prosess er viktig for å skape fremdrift.
  • Selvinnsikt gir selvforståelse som bidrar til en god start.
  • Lag en liste over nettverket ditt.
  • Gjennomfør nettverksmøter.
  • Bruk sosiale medier for å profilere deg selv.
  • Skriv en god CV.
  • Tren på å skrive gode søknader. Vær bevisst på bruk av action words.
  • Øv på jobbintervjusituasjonen.
Publisert i Karriere