Organisasjon og ledelse: Trender for 2021
ER DU OPPDATERT?

Organisasjon og ledelse: Trendene for 2021

Nytt år, ny normal! Vil du du lede for lysere tider er det spesielt fem ting du bør vie ekstra oppmerksomhet i 2021.

Tekst
Signe Marie Sørensen
Foto
Getty Images
Dato
  1. Visjonen – noe å tro på

En god visjon og evnen til å kommunisere den er kanskje viktigere nå enn noen gang før. Motivasjonen har fått seg en trøkk det siste året, og nå trengs det noe å tro på. Ved å stille deg selv disse spørsmålene, finner du kjapt ut om den bør legges ekstra arbeid i:

  1. Gir visjonen et tydelig bilde på hvorfor selskapet finnes?
  2. Inkluderer visjonen de ansatte og viser at de er viktige for realiseringen av den?
  3. Er visjonen enkel å kommunisere og har engasjerende kraft uansett nivå i selskapet?

Om svaret er nei, nja eller aner ikke på et eller flere av disse spørsmålene, er det bare å brette opp ermene. Visjoner med positiv virkning vil gi selskapet et klart fortrinn i 2021.

Interessert i ledelsesnyheter?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

  1. Relasjonsorientert ledelse

Forskning viser at stress tåles langt bedre om man har støtte fra gode relasjoner, noe langvarig hjemmekontortilværelse legger en demper på. Om relasjonene og den gode stemningen på arbeidsplassen uteblir, kan det fort gå nedover med både engasjementet og lønnsomheten.

Derfor vil pleie av relasjonene komme høyt på agendaen i år. Fysisk distansering krever en annen type tilstedeværelse. Hyppigere samtaler med ansatte om trivsel og oppgaver, fremfor kun én medarbeidersamtale i halvåret, er et av tiltakene mange allerede er godt i gang med å etablere.

  1. Teknologi for bedre interaksjon

Digitale verktøy har blitt en stor del av arbeidsdagen for de fleste. I år vil teknologien spille en enda større rolle for å skape utvikling og engasjement på arbeidsplassen.

En presentasjon over Teams eller Zoom med en gjeng mutede møtedeltakere i andre enden er simpelthen ikke godt nok i mange tilfeller. Derfor vil vi se økt bruk av verktøy som setter interaksjon og engasjement først, som YouTube livechat, Kahoot og chatbots, for å nevne noen.

Les også: 6 råd for å lykkes med videomøter

  1. Endringsledelse og samskaping

Jobb handler ikke lenger om hvor du er, men hva du gjør. Etter hvert som kontorene åpner igjen, vil det derfor være viktig å gi tillit til at de ansatte vet selv hvor og hvordan de jobber best.

For å sikre at tilliten ikke renner ut i ustruktur, blir det enda viktigere med tydeligere ansvarsfordeling på hva som forventes av ulike initiativ fra hver enkelt. Også de sosiale initiativene vil få en større plass på oppgavelistene i år.

Med gode rammer kommer tilliten, og dermed økt grad av frihet og fleksibilitet. Dette kan bli året mange sammenligner pre-covid-hverdagen med den nye arbeidshverdagen. Tar du det beste fra begge, legger du rammene for en mer attraktiv arbeidsplass for fremtiden.

  1. Stressmestring i system

Om ikke meditasjon blir fast punkt på kalenderen helt enda, blir stadig flere oppmerksomme på effekten av å ha fokus på øvelser og teknikker på arbeidsplassen. I året som var tok flere i bruk både kurs og apper for å senke stress og øke fokus på jobb – en trend vi tror vil få enda større plass i 2021.

Les også: Stress påvirker relasjonen til medarbeiderne dine

Kilder: Forbes, ICC, BI og Arbeidsgiverportalen.

Les om Ledernes medlemsfordeler her

Meld deg inn i Lederne