Hjernen jobber via assosiasjoner. Vi trenger noe å hekte informasjonen på, enten i form av et kjent ansikt, stedet vi er på, en bevegelse, farge, lyd eller lukt.
På hjemmekontoret, konstant innenfor de samme fire veggene, kun avbrutt av et og annet Teams-møte – vel, da er det ikke rart at informasjonsflyten i eget topplokk blir nettopp det, altså en flyt uten noe særlig å hekte informasjonen på. Så, hva kan vi egentlig gjøre med det?
Vi trenger noe å hekte informasjonen på, enten i form av et kjent ansikt, stedet vi er på, en bevegelse, farge, lyd eller lukt.
Hukommelse handler i stor grad om oppmerksomt nærvær, og det å legge merke til detaljene i enhver situasjon – smått og stort. Hvordan er omgivelsene til personen i Teams-møte, sa han eller hun noe morsomt, hvordan er dine omgivelser der du er? Lukter det kaffe, står radioen lavt på?
Bruk sansene dine aktivt for å ikke glemme informasjonen like etterpå. For å få til det, gjelder det å overføre informasjonen fra korttidsminnet til langtidsminnet. Enklere sagt enn gjort. Eller?
Å overføre viktig informasjon fra korttidsminnet til det mer stabile langtidsminnet, kan faktisk være en bevisst handling du trener deg opp til. Det forutsetter selvsagt at du evner å få med deg det som skjer, derav første punkt. Ferdig absorbert? Da gjør du følgende: Gjenta!
Eksempler på hvordan du kan flytte info fra korttids- til langtidsminnet:
Å overføre viktig informasjon fra korttidsminnet til det mer stabile langtidsminnet, kan faktisk være en bevisst handling du trener deg opp til.
Har du lagt merke til at du husker emosjonelt ladet informasjon bedre enn andre ting? Grunnen er at hjernen husker bedre jo flere sanser som er i bruk. Derfor kan det være effektivt å finne frem lidenskapen i deg og bruke armene aktivt i samtale med andre, slik at du registrerer informasjonen.
Antakelig gjør du det også enklere for mottaker å huske det du sier, enten du holder en presentasjon for en kunde eller prøver å få tenåringen til å rydde opp etter seg hjemme. Dette er noe de beste formidlerne er svært bevisste på, og bruker aktivt for at mottakerne skal ha dem friskt i minne lenger enn til middagen står på bordet.
Hjernen husker bedre jo flere sanser som er i bruk.
Det er en sannhet med modifikasjoner at alderen svekker hukommelsen din. Det handler nærmere sagt om en mer stillesittende tilværelse og outsourcing av rutineoppgaver. Det finnes en app for alt, og enten det er passordene dine eller eiendelene dine som holdes styr på ved hjelp av mobilen, er sjansen stor for at du glemmer evnen til å huske.
Tren hjernen ved å lese bøker, løse kryssord, sudoku og matteoppgaver. Lær deg nye ting og utfold deg kreativt. Men husk, hjerne og kropp henger sammen, og fysisk trening er avgjørende for dine kognitive evner.
Ved daglig fysisk aktivitet sikrer du hjernen oksygenrikt blod som holder dine kognitive evner intakte langt inn i pensjonsalder.
Stress kan fremprovosere frigjøringen av cortisol, som ved for store mengder svekker hjernens funksjon. Ofte gir det utslag i dårlige prestasjoner og eksempelvis redusert minne. Kronisk stress dreper hjerneceller og krymper minnesenteret over tid. Det tar oss tilbake til punkt en: oppmerksomt nærvær, også kjent som mindfulness.
Ved daglig fysisk aktivitet sikrer du hjernen oksygenrikt blod som holder dine kognitive evner intakte langt inn i pensjonsalder.
Ved å lære teknikkene som roer deg ned, blir det også lettere å absorbere inntrykkene med flere sanser. Det gir positiv effekt på stressnivået i kroppen og dermed evnen til å både memorere og prestere. Et annet supereffektivt middel mot stress er latter. Ikke ta deg selv for seriøst, og let etter humoren i livets små og store øyeblikk. En god latter senker både adrenalin og cortisol i kroppen, bedrer hukommelsen og gjør deg tross alt i mye bedre humør. Og det skal man ikke kimse av.
Saken har hentet tipsene fra e-boken Forbedre hukommelsen – Skjerp hjernen av Harold Taylor. For enda mer hjerneføde, last den ned her.