Vet du hvorfor du bør skrive julekort til kollegene dine?

Det er mye som skal huskes på før jul – også på jobb. Og julekort til kollegene dine bør faktisk høyt opp på huskelista.

Tekst
Redaksjonen
Foto
iStock
Dato

Det er mer enn julegaver som skal være på plass før julen ringes inn. Veldig mange har sin siste arbeidsdag tett opp mot julaften. Derfor kan det være lurt å ha en liten plan for de siste dagene – så stresset ikke tar overhånd.  

Juleforberedelser på jobb 

For å sikre at førjulstiden på jobb skal bli så god som mulig, gjelder det å skaffe et godt overblikk. Videre gjelder det å legge en overkommelig plan for juleinnspurten: 

 • Før liste over oppgavene – og prioriter de du må ha unna før jul. 
 • Sett av tid og merk deg som opptatt i kalenderen, slik at du vet om du har tid til disposisjon. 
 • Sørg for å ha tid til overs – både for uforutsette oppgaver og julehygge:  

Skap små pustehull i hverdagen

Selv om arbeidsplassen ofte forbindes med prestasjoner, er relasjonell anerkjennelse vel så viktig. Det er denne som skaper gode relasjoner og trivsel. Psykiske plager er hyppig hos norske arbeidstakere og julehøytiden er ekstra vanskelig for mange. Du som leder kan bidra til å forebygge og hjelpe ansatte som sliter. For å bidra til at flere kan slappe av og kose seg i en noe stressende tid, bør du som leder tilrettelegge for sosial hygge. Noen sosiale avbrekk kan gjøre underverker for kulturen, og sikre god driv inn mot juleferien. 

Les hva mer om hva sosiale pauser gjør med arbeidsmiljøet 

Førjulstid, julehygge og refleksjon 

Når du prioriteringene er på plass, er desember også en fin måned for å reflektere – både over hvordan vi har det på jobb, og hvordan vi ønsker å ha det i det nye året. Samtidig er det viktig å gi tilbakemelding til kollegaene dine om det du virkelig setter pris på ved dem, så de kan dra på juleferie med en god følelse.   

En gjennomtenkt og personlig julehilsen kan dermed få stor betydning for hvordan ferietiden blir for den som mottar den, og ikke minst – det kan ha mye å si for motivasjonen for oppstarten på nyåret igjen.  

Julehilsen til ansatte 

En god julehilsen bør vise at du ser dine ansatte og din egen rolle. Skal du nevne navn i en felles hilsen? Da må du i så fall trekke frem noe positivt med alle. Løft frem hvilke egenskaper du verdsetter i hver enkelt – og hva de har fått til som team og hver for seg. 

Dersom det blir feil, eller selskapet rett og slett er for stort, kan det være lurt å gjøre det personlig ved å snakke fra ditt ståsted. Vis selvinnsikt og ikke vær redd for å by på deg selv.  

Tekst til felles julehilsen. Trekk frem: 

 • hva dere har lykkes med i året som har gått
 • hva du har lært og ønsker å få til i det nye året  
 • hvordan du vil bidra for at bedriften skal få et vellykket år 
 • tre ønsker for det nye året – som kommer alle til gode 

Har du mulighet til å skrive en personlig julehilsen til hver av dine ansatte, bør du virkelig benytte deg av muligheten. 

Tekst til personlig julehilsen. Trekk frem: 

 • Takk for innsatsen og godt arbeid i året som har gått
 • Vis at du verdsetter de gode egenskapene og kompetansen hver enkelt har
 • trekk frem konkrete eksempler på hva den ansatte har utrettet – og applauder! 
 • Ønsk en velfortjent god jul 

Og en ting til… 

om du vil koble helt av i juleferien selv; husk å legg igjen en beskjed på telefonsvareren og mailen om at du har juleferie. For det lille ekstra: Legg inn et tips om god julelesning eller en nyhet fra bedriften for å gjøre autosvaret litt hyggeligere. Nå kan juleferien komme! 

Flere tips for å koble helt av i ferien finner du her 

 

Publisert første gang: 12.12.2022

Publisert i Arbeidsmiljø, Ledertips