Å være selvgående er i utgangspunktet ikke en egenskap man har eller ikke har. Det må tilrettelegges for, noe en god leder kan jobbe bevisst for å få til.
Før du leser videre – å tilrettelegge for selvgående ansatte, innebærer blant annet at du både ønsker og evner å gi fra deg kontroll, og åpner opp for ulike måter å jobbe på. Klar?
Første bud for å tilrettelegge for selvgående ansatte er å ta seg tid til å finne ut hva som driver hver enkelt. Jan Spurkeland, foredrags- og kursholder i relasjonsledelse, forklarer det godt i denne saken.
Det handler blant annet om å kunne utløse positiv energi hos andre mennesker, fremfor å binde den.
Jan Spurkeland
Her gjelder det å ta seg tid og vise genuin nysgjerrighet for mennesket – ikke bare medarbeideren. Finner du ut hva som oppleves som mest givende, både på jobb og ellers, finner du også kjernen til hva som motiverer. Joda, en fet lønnsslipp, bonus, heder og ære gir en god boost til motivasjonen, men som regel er det noen annet i bunn som virkelig skaper den indre driven enhver arbeidsgiver ønsker å se i sine ansatte.
Når du vet hva som trigger hver enkelt, gjelder det å tilpasse oppgavene. Gi ansvar og kanskje viktigst av alt, vis tillit – både med ord og handling. Det tar oss videre til neste punkt:
I de fleste tipslister for god ledelse, finner du rådet om å delegere ansvar. Det er supert, både for deg som leder og for den ansattes eierskapsfølelse og dedikasjon til oppgavene.
Minst like viktig, er imidlertid å gi ansatte myndighet til å ta avgjørelser. På den måten skaper du også reell mulighet for å påvirke egen arbeidssituasjon, som er gjennomgående viktig for at folk skal ha det bra og få et indre ønske om å prestere – to ting som skaper god driv hos hver enkelt.
Myndiggjøring og delegering av ansvar fordrer at kommunikasjonsflyten er på plass, og at rutinene for intern forankring fungerer. For å få til det, gjelder det blant annet å skape en vennlig atmosfære på jobben og dermed senke terskelen for å komme med tilbakemeldinger.
Mennesker er flokkdyr, og følelsen av å være del av en bra gjeng er viktig for de aller fleste. Lykkes du med det å bygge en godt samkjørt flokk, legges også grunnlaget for initiativ og dermed mer selvgående ansatte.
Men vær obs! Ikke forveksle flokkmentalitet med homogenitet. Da kan du risikere å miste flinke folk, gå glipp av mye god dynamikk og ikke minst slite med rekrutteringen.
Når godt samspill skal legges til rette for, er mangfoldet en forutsetning, ifølge foredragsholder og lederutvikler Nina Kakling. Les mer om hvordan få det til her.