Slik gjør du ferien bedre for kollegaer

Når ferien nærmer seg, er det lett å fokusere på egne ferieplaner. Men som leder og kollega, har du også en rolle i å forbedre ferieopplevelsen til dine medarbeidere. Her er noen tips for å skape en positiv ferieatmosfære og redusere arbeidsrelatert stress.

Tekst
Inger Kringlebotten
Dato

Respekter fridager

Sørg for at teamet ditt vet at ferie betyr ferie. Du bør unngå å kontakte personer som er på ferie med mindre det er helt nødvendig. Husk også at de siste epostene du sender før du selv går ut i ferie kan skape en dårlig start på ferien for andre. Still deg spørsmålet om det kan vente til etter ferien. Hvis ja, kan du med fordel ferdigstille, men vente med å sende til du er tilbake fra ferie.

Ved å logge av e-post, sett på autosvar og slå av varslinger på ulike apper unngår du forstyrrelser. Få flere tips til hvordan du kobler av her. Dette skaper en trygghet som lar medarbeiderne slappe av og virkelig nyte tiden borte fra jobben.

Planlegg og deleger

Før noen drar på ferie, diskuter arbeidsbelastningen og avgjør hvem som kan ta over oppgaver som må håndteres. Dette krever god planlegging og evnen til å delegere. Det kan være fornuftig å ha en ansatt, til å være ansvarlig på teamet eller avdelingen. Denne personen bør være kontaktperson for alle henvendelser i perioden. Dermed unngår du unødvendige henvendelser til medarbeidere som er på ferie. Tydelig kommunikasjon om forventningene bidrar til å redusere stress og usikkerhet.

Få tips og råd rett i innboksen

Meld deg på nyhetsbrev

Sikre tilstrekkelig bemanning

Før du godkjenner ferieforespørsler, vær sikker på at du har tilstrekkelig personell på jobb. Dette vil forhindre at de som er igjen på jobben får for høy arbeidsbelastning og ekstra arbeid. En god balanse mellom bemanning og arbeidsbelastning sikrer at alle kan ha en avslappende ferie uten å bekymre seg for kaos mens de er borte, og ikke minst hva som venter dem når de kommer tilbake.

Vær forberedt på det uforutsette

Selv med god planlegging, kan uforutsette hendelser skje. For å håndtere dette bør du ha en backup-plan klar. Dette kan innebære å ha en plan B for alle nøkkelroller, eller å ha et nød-kontaktsystem på plass.

Fremhev betydningen av hvile

Som leder er du også en rollemodell. Ved å ta deg selv ferie og tydelig kommunisere at du bruker denne tiden til å hvile, signaliserer du til teamet at det er viktig å lade batteriene. Dette kan bidra til å skape en kultur som verdsetter balanse mellom arbeid og fritid.

 

Sjekkliste for en bedre ferieopplevelse for alle:

  • Diskutere ferieplaner og klargjøre forventninger i forkant
  • Vurder bemanningsbehovene før du godkjenner ferieforespørsler
  • Utarbeide en backup-plan for uforutsette hendelser
  • Planlegg og deleger arbeidsoppgaver for å sikre jevn drift
  • Fremhev betydningen av ferie og hvile, både i ord og handling

Ved å støtte dine kollegaers ferieopplevelse, bidrar du ikke bare til et sunnere arbeidsmiljø, men du sikrer også at teamet kommer tilbake uthvilte og med ladede batterier, klare til å håndtere de utfordringene som kommer. Gjør ferien til en vinn-vinn-situasjon for alle.

Publisert i Ferie, Ledertips