Mange kjenner Brenna fra radioprogrammet «Sånn er du», og TV-programmet «Brille», der han også samarbeider med Eia, men uten å være på skjermen. Folk og statistikk interesserer ham, og han deler gjerne, også fakta om ledere. Brenna har bakgrunn i hovedfag statsvitenskap, og i hele yrkeslivet sitt har han jobbet med å kartlegge nordmenn. Han har blant annet jobbet med analyse i NRK og som analysesjef i VG. Nå er han ansatt i Feelgood Scene Film og TV, og underviser litt i samfunnsfag ved en ungdomsskole ved siden av.
Folk flest er et uttrykk man hører ofte i Norge. Vi nordmenn oppfatter oss som folk flest, og, og vi er ifølge Brenna flinke til å vurdere oss selv.
-De fleste er ganske gode til å rapportere om seg selv. En norsk mann er snill, aktiv, sporty og rolig. Vi kjenner alle mange sånne menn. En norsk kvinne er også snill, omsorgsfull og positiv. Han er grei, hun er varm, oppsummerer Brenna.
Og de fleste overvurderer ikke seg selv, men det er flere menn enn kvinner som gjør det.
-Kvinner er i snitt reddere for å gjøre feil. Jentene jobber og stresser mer på skolen, men så får de jo også resultater deretter, sier Brenna, og sikter til at jenter i dag gjør det bedre på skolen enn gutter.
Faren er at for mye flink pike-strev kan være farlig. Det er kjent stoff for mange.
-Kombinasjonen nevrotisk, ambisiøs, rotete og ytrestyrt er oppskriften på utbrenthet, mener Brenna.
I det store og det hele trives nordmenn godt på jobben, menn noe bedre enn kvinner, og de fleste har et bra forhold til lederen sin, ifølge Telias arbeidslivsundersøkelse fra 2019, gjennomført av Norstat. De som trives aller best er toppledere, og ledere er generelt mer glad i å jobbe. De har også et høyere energinivå. De er dessuten mindre nevrotiske, mer utadvendte og medmenneskelige, i kombinasjon med en større grad av planmessighet.
Problemet kan være at de ikke selv er klar over at de skiller seg fra andre arbeidstakere på noen områder, som kan gi uheldige utslag for en del medarbeidere.
-Det blir tydelig i debatten om åpent landskap, som gir lavere trivsel enn for eksempel eget kontor eller tomannskontor. Ledere har generelt ikke de personlighetstrekkene som gjør at åpent landskap er problematisk, som dårlig selvdisiplin, sårbarhet for stress, dårlig orden og mye fantasi. Dermed opplever de ikke problemet, forklarer Brenna.
Men på mange områder er ikke forskjellene så store. Da både ledere og medarbeidere ble stilt overfor følgende valg på jobben svarte de nesten likt: Julebord med mat og drikke, fire flasker dyr rødvin til å ta med hjem, en enorm bukett med blomster eller et opphold på SPA for deg og partneren eller en nær venn. Både ledere og medarbeidere plasserte julebord på topp, dernest SPA, før rødvin og til sist blomster.
Ledere har generelt ikke de personlighetstrekkene som gjør at åpent landskap er problematisk.
Nils Brenna
Likhet er i det hele tatt typisk norsk. Vi lever i et samfunn med relativt små forskjeller, og som sagt føler vi oss stort sett som folk flest. Vi trives og er fornøyde, og ser på uavhengighet som viktig.
-Det paradoksale er at nordmenn har en tendens til å beskrive gruppen nordmenn som litt selvgode og utilnærmelige. Vi hilser for eksempel ikke på folk vi ikke kjenner. Men det er neppe riktig. Vi slapper av og gidder ikke smiske. Vi trenger ikke det i vårt egalitære samfunn. Det er det nok noen som misforstår, mener Nils Brenna.