Mener selvfølelsen er helt sentral

Psykolog Carina Carl ser et grunnleggende problem i dagens krevende arbeidsliv: Lav selvfølelse. Det hindrer oss i å sette grenser.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
Kaja Bruskeland
Dato

Selvfølelse er vår viktigste buffer i livet. Vi utvikler en ganske tydelig opplevelse av oss selv tidlig, men selvfølelsen er i utvikling hele livet, og fortrinnsvis avhengig av hvordan vi behandler oss selv. Det krever litt innsats å styrke selvfølelsen, men det er mulig. Det er den viktigste investeringen du kan gjøre, mener Carl.

Hun holder foredrag, har skrevet bøker med titler som Hverdagspsykologi og Tenk mindre – fokuser bedre, og tilbyr både kognitiv terapi, coaching og lederkurs.

Føler seg ikke verdig

– For noen er identiteten og selvfølelsen tett knyttet til deres produktivitet, resultater og anerkjennelse – det vil si å være ytrestyrt. Grensesetting kan føles som nederlag. Når selvfølelsen er lav kan man ha vanskeligheter med å føle seg verdig nok til å få sine grenser respektert, forklarer hun, og legger til at mennesker med høye nivåer av empati og medfølelse, selv om de generelt er positive egenskaper, kan ha vanskelig for å sette grenser. De setter i stedet egne behov til side.

Tilgjengeligheten gjør oss mer sårbare for stress. Vi multitasker og tror vi er mer effektive, men effektiviteten synker radikalt

Carina Carl

Carina Carl understreker også at våre hybride liv, det at vi er til stede flere steder samtidig, skaper et potensial for krysspress og rollekonflikt. Vi sjekker e-posten fra jobben også på fritiden. I tilgjengelighetens tid er grensene for de fleste mindre tydelige.

– Tilgjengeligheten gjør oss mer sårbare for stress. Vi multitasker og tror vi er mer effektive, men effektiviteten synker radikalt. Oppmerksomhet er en begrenset ressurs og vår tids viktigste kapital. Vi må være ekstremt bevisste på hvordan vi navigerer, mener hun.

Les også: Dette gjør multitasking med hjernen din

Påvirker oss negativt

Hun er bekymret for hva som skjer om vi ikke klarer å begrense tilgjengeligheten og sette grenser for oss selv:

– Det vi ser er at antallet mennesker med utbrenthet, og påfølgende angst- og depresjonsproblematikk, øker. Og det påvirker oss relasjonelt både familiært, på jobben og på samfunnsnivå. Vi blir saksorienterte i stedet for relasjonelle. Det oppstår søvnproblemer fordi nervesystemet er ute av kurs. Vi drikker kaffe for å få energi og tar noe for å sove. Vi kommer ut av rytme og balanse.

Sliter du med å sette grenser og fungere godt på jobben kan det også hende du mangler psykologisk kapital; innsikt i hvorfor du tenker, handler og føler som du gjør.

– Kjenner du deg selv kan du lede deg selv og andre. Det påvirker samspillet, og klimaet relasjonelt, både privat og profesjonelt, sier Carl.

Grenser og balanse

Hun har flere konkrete tips til hvordan du kan bli flinkere til å sette grenser, oppnå bedre balanse i livet og hindre utbrenthet:

  • Nok søvn er prioritet nummer én
  • Invester i fysisk aktivitet
  • Lær å bruke pusten – så du kan regulere ditt eget nervesystem – med direkte avtrykk i dine emosjoner og reaksjoner
  • Prioriter aktiviteter du liker
  • Lev i tråd med dine egne verdier
  • Tren på å kommunisere grenser respektfullt og direkte, og identifiser formuleringer som ivaretar deg selv og omgivelsene
  • Husk at grensesetting er noe du må praktisere kontinuerlig
  • Sett tidsgrenser for e-post, styr kalenderen bevisst, sett av tid til uavbrutt fordypelse – hver uke
  • Støtt deg selv, og hvis du snubler – se det som læring
  • Søk hjelp om du synes det er vanskelig

Accordion

  • Selvfølelse er en opplevelse av ens eget vesen som atskilt fra andre vesener av samme art, eller en følelsesmessig opplevelse av ens egen identitet i et bestemt øyeblikk. Begrepet selvfølelse henviser også til en avbalansert kontakt med egne sterke og svake sider på en slik måte at personen føler seg trygg i samspill med andre mennesker. Selvfølelse er en betingelsesløs vurdering av egen verdi, uavhengig av prestasjoner.

    Kilde: Store norske leksikon (snl.no)

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.

Se alle dine medlemsfordeler