Ifølge Arbeidstilsynet kan for dårlig belysning på arbeidsplassen gi både belastningsskader og øke risikoen for skader og ulykker.
Det stilles krav til at hver arbeidsplass skal ha dagslys og utsyn, og arbeidsplassen må ha både god allmennbelysning, i tillegg til eventuell punktbelysning. Kravene om belysning på arbeidsplassen er regulert i Arbeidsplassforskriften.
– Dels har du ansvar som leder for å oppfylle kravene som stilles, dels får du medarbeidere som har det bra og jobber bedre. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Per Nylén i Arbeidsmiljøverket, til chef.se.
Ifølge Nylén gjør dårlig belysning at man anstrenger øynene ekstra og at musklene blir anspent. Har du for dårlig lys på arbeidsplassen setter du deg gjerne nærmere skjermen og belaster kroppen ved å sitte i feil stillinger, forklarer han og fortsetter: – Det kan gi både ledd- og muskelplager.
Dagslys har stor innvirkning på arbeidsinnsatsen, både kvalitativt og kvantitativt. Dagslys gjør oss mer våkne og gir oss bedre konsentrasjonsevne.
Per Nylén.
Å satse på belysning er helt nødvendig ifølge Nylén. Han mener at hver krone som blir investert i arbeidsmiljøet gir to kroner tilbake.
– Dagslys har stor innvirkning på arbeidsinnsatsen, både kvalitativt og kvantitativt. Dagslys gjør oss mer våkne og gir oss bedre konsentrasjonsevne. Til og med søvnkvaliteten forbedres.
Les også: Slik kan kontoret påvirke hvor effektiv du er
HR-sjef Helena Martin i det svenske eiendomsselskapet Atrium Ljungberg vet godt hvor viktig riktig belysning er for arbeidstakeres trivsel. Hun forklarer til chef. se at belysningen var viktig da selskapet for noen år siden byttet til nye lokaler.
Takket være de store vinduene i Atrium Ljungbergs lokaler slippes dagslyset inn fra alle vindene, og gir ansatte tilgang til dagslys fra morgen til kveld. Kontoret er aktivitetsbasert, noe som betyr at ingen, selv ikke administrerende direktør, har sin egen pult.
– Ansatte velger en arbeidsplass basert på oppgavene og humøret: En dag vil du kanskje sitte i et litt mørkere miljø, den neste dagen trenger du å være mer kreativ og da velger du kanskje et mer opplyst og åpent rom. Belysningen er tilrettelagt for dette, forklarer Martini.
I Atrium Ljungberg har de bevisst valgt å ha et litt lavere lysnivå enn de fleste andre kontorer. Martini forteller at dette åpner for nye sanser og mener at mange kontorer har for mye belysning.
– Ved hjelp av planter og dagslys blir det naturlig skyggelegging, noe som gir en hyggelig og stressfri atmosfære.
Les også: Hvordan påvirkes du av kontorlandskapet?
Forsker Arne Lowden ved Stockholm University Stress Research Institute har på vegne av den svenske arbeidsmiljøetaten skrevet rapporten «Dagslyskrav og arbeidsplassutsikter: Effekter på helse og arbeid». Han trekker blant annet frem disse funnene:
Kilder: chef.se og arbeidstilsynet.no.