Begrepet resiliens stammer fra latin og betyr «å sprette tilbake», og brukes i psykologien for å beskrive evnen til å håndtere stress og kriser. I fysikken brukes resiliens for å beskrive materialer som klarer å gjenskape sin opprinnelige form etter ytre påvirkning. I arbeidslivet kan resiliens jobbes med både individuelt, i team og på organisasjonsnivå.
– Jeg får ofte spørsmål om hvorfor vi ikke kan finne et norsk begrep for resiliens, for eksempel motstandsdyktighet, men for fagfolk omfatter resiliens i tillegg robusthet, fleksibilitet og tilpasningsdyktighet. Det henspiller også på evnen til å komme styrket ut av en stressende situasjon, forklarer siviløkonom Trude Emaus, som er seniorrådgiver og fagansvarlig for Persolog® i Karrierehuset.
Resiliente individer, team og organisasjoner klarer å stå i og lære av endringer og kriser, og komme sterkere ut på den andre siden.
– Endringer er det eneste konstante i arbeidslivet. Resiliente mennesker ser muligheter, motstår stress, beholder roen, er fleksible og står emosjonelt støtt, selv i utfordrende situasjoner. Resiliens er derfor en faktor som fremmer psykisk helse, forteller hun.
Resiliente team kommer seg raskere etter kriser og utfordringer, og evner raskt å justere ressurser til krav.
Et resilient arbeidsmiljø bidrar til å gjøre medarbeiderne mer motiverte, bedre i stand til å håndtere endringer og mindre utsatt for utbrenthet. Når en organisasjons resiliens skal vurderes brukes gjerne ni faktorer hentet fra ISO-standarden «Security and resilience – Principles and attributes”:
1. Levende visjon og mål
2. Sterke markedsrelasjoner
3. Myndiggjørende lederskap
4. Kulturbygging
5. Kunnskapsdeling
6. Sikre ressurser
7. Samhandling på tvers av disipliner
8. Kontinuerlig forbedring
9. Proaktiv endring
– Det er forskjellige faktorer som påvirker resiliens på individ-, team og organisatorisk nivå, selv om det er en klar sammenheng mellom de tre nivåene. Det er ledernes ansvar å skape psykologisk trygghet og bygge en kultur hvor alle trekker i samme retning. Ledere, men også de ansatte, bør være bevisst hva som påvirker resiliens i egen organisasjon, og hvordan dette kan bygges på alle tre nivåer, sier Emaus. Hvor skoen trykker er individuelt, både når det gjelder individet, teamet og organisasjonen.
– Det er derfor ikke mulig å gi ett konkret råd eller en oppskrift på hva du kan gjøre, annet enn at du som leder må kjenne til faktorene, analysere egen organisasjon og sette inn de rette tiltakene. Jeg har jobbet med ledergrupper som sier at de har etablert tydelige mål og visjoner, men når vi kjører analyser viser det seg at dette ikke er implementert i resten av organisasjonen.
Det er avgjørende at ledere får med seg alle medarbeiderne på sine visjoner slik at det er samstemthet i organisasjonen, poengterer hun.
Et arbeidsmiljø preget av psykologisk trygghet har stor takhøyde hvor alle føler at de kan si sin mening og bli lyttet til.
– Dette er en viktig faktor for å bygge resiliens, både for individer, team og hele organisasjonen, fastslår Emaus.
På 1950-tallet studerte forskere hvorfor noen barn som vokste opp under dårlige kår klarte seg bedre enn andre.
– Et av hovedfunnene var sosial støtte. De barna som klarte seg bra hadde voksenpersoner rundt seg som de stolte på, som ikke nødvendigvis var foreldrene. Sosial støtte regnes også som en av hovedfaktorene for personlig sosial resiliens. Det å ha noen rundt deg som du tør be om hjelp og støtte fra er avgjørende, også på arbeidsplassen, sier hun.
I et arbeidsliv hvor endringer har blitt hverdagskost vil resiliens bli stadig viktigere.
– Det er rett og slett et enormt konkurransefortrinn, ikke minst når ny teknologi som kunstig intelligens er på full fart inn på arbeidsplassene. Spesielt for godt voksne medarbeidere kan det virke litt skummelt, men har du evnen til å være resilient vil du i større grad akseptere, ta innover deg og tilpasse deg endringer. Ingen forventer at du forstår alt nytt med én gang, men du står sterkere hvis du har et åpent sinn enn om du unnlater å prøve fordi det er for skummelt, sier Trude Emaus.
MedlemsfordelerSom medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. |
---|