De to norske professorene Holger Ursin og Hege R. Eriksen lanserte i 2004 «Kognitiv aktiveringsteori for stress (CATS)». Ifølge CATS kommer vi i alarmberedskap hvis vi havner i situasjoner vi oppfatter som unormale. Opplevelsen av stress har tre faser: Mestring, hjelpeløshet og håpløshet. Når vi opplever situasjoner som håpløse kan stress over tid føre til at vi utvikler alvorlige helseproblemer.
I Danmark har Videncenter for arbejdsmiljø brukt CATS-modellen som et teoretisk utgangspunkt for kampanjen «Fra stress til trivsel». Ifølge kampanjen er det fire faktorer som påvirker at vi takler stress på arbeidsplassen bedre:
Ifølge Arbeidstilsynet kan stress over lang tid øke risikoen for utvikling av sykdommer og plager som hodepine, nakke-, skulder- og ryggsmerter, angst, depresjoner og hjerte-og karsykdommer. God forebygging og håndtering av arbeidsrelatert stress kan gi lavere sykefravær og føre til engasjement, bidra til et godt arbeidsmiljø og øke produktiviteten. Arbeidsmiljøloven stiller et generelt krav til at arbeidet skal organiseres og tilrettelegges slik at det tas hensyn til den enkelte arbeidstakers arbeidsevne, kyndighet, alder og øvrige forutsetninger. Elleve prosent opplyser at de har sagt opp jobbet på grunn av for stort prestasjonspress.
Så hva kan gjøres for å redusere stress på arbeidsplassen? Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken til sykefravær i Norge, og en stressende arbeidshverdag øker risikoen for å utvikle slike plager. Fysisk aktivitet er en derfor en god investering for å løse opp stress i seg selv og forebygge andre lidelser som kan oppstå som en konsekvens av stress. Det finnes flere eksempler på bedrifter som har innført konkrete tiltak for å redusere stress på arbeidsplaasssen.
Det svenske mediebyrået Oh My har innført det de kaller «luftelønn» for å motvirke stress blant sine 80 medarbeidere. De får et ekstra lønnstillegg for å gå en tur i arbeidstiden. I tillegg får de et kurs i antistress.
– Å ta disse spørsmålene på alvor er i dag nødvendig for å være en fremgangsrik og seriøs arbeidsgiver, sier strateg i Oh My og initiativtaker til kampanjen Emelie Andersson til cehf.se.
Satsingen har gitt raske resultater: I løpet av det første halvåret etter at kampanjen ble innført sank sykefraværet med ti prosent. Antall overtidstimer gikk ned, samtidig som det økonomiske resultatet gikk opp.
21 prosent har hatt sykefravær som følge av stress, åtte prosent av dem var langtidssykmeldt.
Fra en undersøkelse for Dale Carnegie Training
En annet svensk bedrift, det kommunale boligselskapet Mimir, belønner ansatte som trener tre timer i uka med en ukes ekstra ferie. Tiltaket ble iverksatt etter en medarbeiderundersøkelse som viste at annenhver ansatt føler seg stresset.
– Når vi ser på stresset hos våre medarbeidere ser vi at det skyldes både stress på arbeidsplassen og i livssituasjonen for øvrig. Og vi vet at mosjon virkelig er et middel til å øke motstandskraften mot mange inntrykk på samme tid. Det fungerer som en veldig god medisin, derfor har vi valgt dette forsøket, sier Mimirs HR-sjef Wivecka Ljungh til dr.dk.