Dersom en gruppe ansatte i en bedrift streiker, vil bedriften ofte ha vanskeligheter med å sysselsette andre grupper på en rasjonell måte. Bedriftene har i betydelig grad anledning til å permittere ansatte i slike situasjoner. Det er regler om permittering i kapittel 8 i Hovedavtalen mellom Lederne og NHO. Disse reglene må følges for at en permittering skal være lovlig.
Bedriften skal drøfte med de tillitsvalgte før det gis varsel om permittering, og det skal settes opp protokoll fra drøftingsmøte. Hovedavtalens regler om varslingsfrister begynner ikke å løpe før drøftingsmøte er avholdt.
Arbeidstaker har krav på full lønn inntil eventuell permittering trer i kraft. I forbindelse med permittering grunnet konflikt er arbeidsgiver ikke forpliktet til å betale lønn i arbeidsgiverperioden.
Ved permittering er det viktig å straks melde fra til NAV.
Ansatte som permitteres som følge av streiken, men som ikke får fordeler av resultatet av streiken, har rett på dagpenger fra NAV. Utfallet av en streik blant medlemmer i et annet forbund vil normalt ikke påvirke våre medlemmers lønns- og arbeidsvilkår. Unntak kan tenkes.
I tillegg til at du må søke om dagpenger fra NAV, kan du som permittert ha rett til økonomisk støtte fra Lederne. Denne støtten gir deg kr. 135 pr. dag. Du finner vilkårene og søknadsskjema her.
Arbeidstakere som ikke er i streik eller ikke blir permittert, må kunne utføre sine vanlige oppgaver i bedriften, men ikke de oppgaver som de streikende normalt utfører. Du skal ikke jobbe overtid fordi andre streiker, eller utføre flere oppgaver enn det du gjør ved normal drift. Ledere i rett oppadgående linje kan imidlertid overta sine underordnedes arbeidsoppgaver uten at det regnes som streikebryteri.
Tradisjonelt betyr begrepet streikebryteri at arbeidsgiver leier inn uorganisert arbeidskraft for å utføre de oppgaver som de streikende normalt utfører. Det kan vanskelig oppfattes som streikebryteri hvis arbeidsgiver selv utfører oppgavene, eller deler av dem.
Dette betyr at en økonomisjef for eksempel kan betale regninger eller utføre oppgaver knyttet til lønnskjøring, selv om dette er arbeid som normalt utføres av dem som streiker. På samme måte kan en produksjonssjef for eksempel utfører praktiske oppgaver i produksjonen og en avdelingsleder i transportfirma kjøre budbil. Det sentrale er at en leder må ha reelt lederansvar for oppgavene som vedkommende eventuelt skal overta.
Daglig leder kan utføre alt arbeid som ligger under vedkommendes ansvarsområde.
Les mer om reglene om for streik og konflikt her
(Foto: Leif Martin Kirknes)