FORAN var en suksess – noen høydepunkter

Fagkonferansen FORAN samlet over 500 ledere og fagspesialister til en dag spekket med faglig påfyll og nettverksbygging. Med temaet «Teknologi og samspill» ble det satt søkelyset på hvordan vi kan balansere teknologisk utvikling og digitale verktøy med mellommenneskelige relasjoner. Her får du noen høydepunkter.

Dato

Gjennom inspirerende foredrag fikk vi mange nye perspektiver og praktiske verktøy. FORAN er mer enn bare en konferanse; det er en plattform for inspirasjon, utvikling og kunnskapsdeling, og det var gøy å få både faglig påfyll og nettverksbygging på en og samme dag. Konferansier Else Kåss Furuseth tok oss gjennom dagen med et glimt i øyet. Vi opplevde en flott stemning både i og utenfor salen. En stor takk til alle som deltok.

Under følger en liten smakebit fra fagkonferansen.

Gratulerer med et fyrverkeri av en konferanse, både lærerikt og inspirerende. Skjønner godt hvorfor jeg er i Lederne.

Geir Ulseth, avdeling Trøndelag

 

Samspill og mangfold, Lovleen Brenna

Alle som leder, leder et mangfold på grunn av blant annet ulik alder, ulik kjønn, ulik kulturell bakgrunn, ulikt ambisjonsnivå osv. Spennvidden i mangfoldet varierer imidlertid. Det er den utvidende spennvidden som noen ganger gjør oss usikre.

Det kommer til å bli stadig flere komplekse dilemmaer som lederne må håndtere. Mangfoldsledelse er viktig for å forberede seg til det uforutsigbare, usette og det ukjente. Det handler om å skape en inkluderende kultur hvor alle opplever psykologisk trygghet. En må være i stand til å se, forstå, oppdage og gjenkjenne det som kommer. Samtidig må vi ha kontroll på holdninger, følelser og tanker slik at vi kan møte det nye og komplekse. Beslutninger må tas raskt, noen ganger med lite informasjon. Vi må ta nye roller for å løse nye utfordringer og problemstillinger.

Med mangfoldsledelse, leder vi med fokus på verdiskaping, læring og motivasjon. Vi rekrutterer og leder for å oppnå økt kreativitet, økt motivasjon, flere perspektiver, få innsikt og bedre resultater.

Innovasjon og ledelse, Christine Spiten

Christine deler sin reise som ung leder og viser hvordan innovasjon og dedikasjon kan skape ekte endring.

Teknologi i seg selv vil aldri være godt nok. Det må tas i bruk av oss mennesker, som må vite hvordan man bruker det. Helst med en god dose empati. Som ledere har vi et ansvar for å sette kurs og sette mål, basert på den kunnskapen vi har i dag. Og passe på at vi ikke tar kortsiktige snarveier.

Skikkelig, skikkelig bra. Helt gull!

Medlem, avdeling entreprenører olje og gass

Digitalisering, Eirik Normann Hansen

Kunstig intelligens og fremtidens teknologi har fantastiske muligheter. Vi beveger oss fra å søke, til å ha dialog med store datamengder. Vi kan analysere og oppsummere store datamengder, og få hjelp til ting på en helt annen måte

Vi blir ikke kvitt teknologien, og det er ikke noe tvil om at hverdagen blir annerledes. Still deg spørsmålet om hva du kan gjøre for å ta det i bruk og løse oppgavene dine bedre. Hva betyr det for oss? Hvordan kan vi bruke det til å effektivisere, automatisere, predikere, dokumentere, programmere og inspirere?

Alle trenger ikke være eksperter på alt, men vi må sette oss inn i det, lære og forstå.

Kjempe inspirerende. Foredraget av Eirik er noe av det beste jeg har hørt.

Medlem, avdeling teknikere olje og gass

Kunstig intelligens i arbeidslivet, Gard Steiro

Vi har alltid vært utsatt for desinformasjon, men med dagens teknologi er det enda mer utfordrende. Hva når teknologien kommer i feil hender? Alle kan bruke det og det er vanskelig å skille mellom hva som er ekte og ikke.

Han spår at den neste teknologien som kommer til å endre mediebransjen er Kunstig intelligens. Han råder om at alle i organisasjonen må forstå denne teknologien, og siloene mellom avdelingene må brytes ned. Å få dette til å fungere vil bli en stor utfordringer for ledere.

KI gir mange muligheter, og teknologien er et hjelpemiddel som kan bidra til økt effektivitet. Gard Steiro er tydelig: Alle vil bli påvirket av KI, og på mange områder trenger man ikke lenger spisskompetansen man trengte tidligere. Klarer du å identifisere hvilke oppgaver som ikke vil bli erstattet? Finn ut hvor KI ikke kan gjøre det bedre enn oss mennesker i din organisasjon?

Torgeir Micaelsen, Statssekretærer digitaliserings og forvaltningsdepartementet

Det handler om at hvis vi gjør dette på riktig måte, styrt på riktig måte, prioritert på riktig måte, er digitalisering et virkemiddel for å nå andre viktige samfunnsmål. Digitaliseringen er et nøkkelverktøy. Vi må omfavne teknologien for å ruste og omstille Norge for et mer bærekraftig samfunn. Hvis vi skal lykkes må vi lære oss nye ting, vi må tilegne oss nye kunnskaper.

President i Nito, Trond Markussen

KI har et stort potensiale for å øke effektivitet, forbedre arbeidsmiljø, og redusere arbeidsbelastning, men det skaper også utrygghet rundt jobben. Det er ikke noen tvil om at vi skal innføre KI, men et spørsmål om: Hvordan kan vi gjøre det på en etisk forsvarlig måte? Og hvordan være transparent og ansvarlig? Hvordan sørge for tilstrekkelig kompetanseutvikling?

Vi trenger flere kurs, mer opplæring, mer kompetanse. Etter- og videreutdanning og livslang læring vil være essensielt. Vi må tilegne oss ny kompetanse for å kunne være relevante.

Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen

Som ledere må vi navigere i en stadig mer kompleks hverdag. Samtidig må vi lede med innsikt og forståelse for menneskelige behov. Teknologien og digitalisering bidrar med mye positivt, men det skaper også usikkerhet. Mange er bekymret for hvordan det påvirker arbeidshverdagen. Ledere har en viktige rolle i å skape trygghet i endringstid, og å tilrettelegge for kompetanseutvikling. Fagforeningene utgjør en viktig støtte som sørger for at arbeidstakerne blir hørt og ivaretar.

Kjempegøy. Godt program og så fint å snakke med andre i pausene.

Medlem, avdeling stor-Oslo

Fremtidens ledelse, Anders Indset

Med sin unike kombinasjon av økonomi, ledelse og filosofi gir Anders Indset oss et inspirerer og tankevekkende foredrag om fremtiden, ledelse og teknologi. Anders utfordrer tradisjonell tenkning og gir oss et globalt perspektiv. Han minner oss samtidig på roen vi finner her i Norge, og at menneske er kjernen – vi er profesjonelle amatører.

Teknologien er fantastisk, men det er ikke sikker den blir bra. Derfor trenger vi ledelse og derfor trenger vi mennesker.

Noen råd fra Indset

  1. «Stå opp tidlig»: Vær nysgjerrig og lær så får du et forsprang
  2. «Interessert»: Skriv ordet interessert på kjøleskapet slik at du blir minnet om det hver dag. Hvis du er interessert blir du interessant.
  3. «Tru på dæ sjøl»: Tro på deg selv og skap tillit. Skap tillit og friksjon i organisasjonen – da kommer det noe nytt.
  4. “Vært mikroambisiøs”: Alt i livet er renters rente. De små tingene vi gjør over tid akkumulerer i progresjon. Hva er dine mikroambisjoner for i morgen?
  5. “Stemmen”: Tren stemmer og bygg en god forklaring på det du ønsker å si, vis innlevelse og ha verdier som etterleves.
  6. “Glede”: Vi skal ha det litt gøy!
  7. “Mennesket”: Husk at vi er mennesker. Bevar følelsen av å være i live.

 

Tusen takk for en flott konferanse!

Vi gleder oss allerede til 31.oktober neste år.

Publisert i Nytt fra Lederne