Oljepionerene: En rettferdig kompensasjonsordning er helt nødvendig

Dato

Lederne, Nito og Safe har delt en felles uttalelse med arbeids- og inkluderingsdepartementet og stortingets Arbeids- og sosialkomite som understreker behovet for en rettferdig innretting på den vedtatte kompensasjonsordningen for oljepionerene.

De tre fagforeningene har i fellesskap utarbeidet en uttalelse som tar til orde for en ordning som er mer omfattende og inkluderende enn anbfalingen fra flertallet i kommisjonen som skrev utredningen NOU 2022: 19 Oljepionerene – en kompensasjonsordning.

Audun Ingvartsen er forbundsleder i Lederne.
Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen.

– Det er maktpåliggende å lage en ordning som oppfattes som rettferdig av et stort flertall av de som har jobbet offshore i denne perioden. Nå må fagforeningene stå sammen for å hjelpe våre skadde arbeidskamerater. Vi må ha løsninger som oppfattes som rettferdige, sier Audun Ingvartsen i Lederne.

Saken blir også omtalt i Stavanger Aftenblad 26. mai 2025 (bak betalingsmur).

 

—-

Fellesuttalelse fra NITO, SAFE og Lederne vedrørende særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene (pdf.-versjon)

NITO, SAFE og Lederne ønsker regjeringens initiativ til en særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene velkommen, og anerkjenner det viktige arbeidet som er igangsatt. Vi ser positivt på at det i revidert nasjonalbudsjett er foreslått avsatt 14 millioner kroner til å etablere en administrativ struktur for ordningen, med implementering av selve ordningen tidlig i 2026.

Det er avgjørende at den videre prosessen ivaretar prinsippene om åpenhet, bred involvering og rettferdighet. Dette innebærer:

  • At alle relevante arbeidstakerorganisasjoner i bransjen inkluderes i det videre arbeidet og representeres i det utvalget som skal gi innspill til utforming av ordningen.
  • At det etableres en tverrfaglig ekspertgruppe som kan bidra med faglig forankring og sikre nødvendig kvalitet i vurderingene.
  • At NOU 2022: 9, med sine anbefalinger og dissenspunkter, behandles som et viktig utgangspunkt – men ikke som en endelig konklusjon. Ordningen må utformes slik at den ikke etterlater vesentlige grupper urettmessig utenfor.

Vi vil særlig understreke at modell 4 fra utredningen framstår som det mest rettferdige og helhetlige alternativet, og er den løsningen som best kan gi et varig og legitimt oppgjør. Denne modellen ivaretar både rettsikkerhet, forutsigbarhet og likebehandling – og gir samtidig mulighet for en hensiktsmessig avgrensning og praktisk gjennomføring. Nettopp derfor mener vi at modell 4 er det alternativet som i størst grad kan bidra til å “lukke” saken på en tilfredsstillende måte og redusere behovet for fremtidige runder med nye krav.

En rettferdig ordning må være basert på klare, inkluderende kriterier. Den må anerkjenne både helsemessige konsekvenser, eksponering over tid og kompleksiteten i sykdomsforløp. Derfor må følgende spørsmål behandles grundig i det videre arbeidet:

  • Hvem skal omfattes av ordningen?
  • Hvilken tidsperiode skal legges til grunn for kompensasjon?
  • Hvilke eksponeringstyper skal anerkjennes – herunder radioaktivitet, kvikksølv og andre helsebelastninger som i dag ikke er dekket?
  • Hvordan skal etterlatte ivaretas?
  • Hva skal være ordningens varighet og levetid?
  • Hvordan skal nemnd og beslutningsstruktur settes sammen for å sikre legitimitet?
  • Hvordan bør nivået på kompensasjon fastsettes og differensieres?

Vi vil også fremheve behovet for et hurtigspor i søknadsbehandlingen for personer med alvorlig sykdom eller raskt forverret helsetilstand. Dette er viktig både av hensyn til rettferdighet og verdighet.

Avslutningsvis: Det avgjørende er ikke bare at det etableres en kompensasjonsordning – men hvordan den gjøres. Tempo og størrelsen på kompensasjonen vil være lite verdt dersom den oppfattes som urettferdig eller etterlater store grupper utenfor. Bare en bredt forankret, transparent og inkluderende prosess vil gi ordningen den nødvendige legitimiteten.

NITO, SAFE og Lederne står samlet bak dette budskapet og er klare for å bidra konstruktivt i det videre arbeidet.

Raymond Midtgård                         Audun Ingvartsen                          Kjetil Lein
Forbundsleder                                  Forbundsleder                                 President
SAFE                                                     Lederne                                              Nito