Etter flere tiår med venting og kamp, har oljepionerene endelig fått gjennomslag for en særskilt kompensasjonsordning. Oljearbeidere som ble alvorlig syke på grunn av arbeidsforholdene på oljeplattformene på 60-, 70- og 80-tallet, har lenge krevd erstatning for helseskader som følge av eksponering for giftige stoffer, olje og damp.
Tirsdag 17. desember vedtok Stortinget at disse arbeiderne skal få en kompensasjon, men selv om et viktig steg er tatt, er det fortsatt flere ubesvarte spørsmål om når kompensasjonen vil bli utbetalt, og hvem som egentlig vil være kvalifisert for ordningen.
Et gjennombrudd for oljepionerene
Tirsdagens vedtak på Stortinget markerer et gjennombrudd for oljepionerene, som i flere tiår har kjempet for anerkjennelse og kompensasjon. Vedtaket gir dem en særskilt ordning, noe som innebærer at de ikke lenger vil bli behandlet gjennom vanlige yrkesskadeordninger, men i stedet få en tilpasset kompensasjon for de spesifikke skadene de har pådratt seg.
Bjarne Kapstad, en av de mest kjente talspersonene for oljepionerene, var til stede på Stortinget for å få med seg debatten. Han uttrykte en blanding av lettelse og bekymring etter vedtaket.
– “Dette er et stort skritt framover. Mange av oss har fått nerveskader og kreft. Men vi står fortsatt uten svar på når pengene kommer, og hvem som vil få del i ordningen,” sa Kapstad, som har kjempet for denne saken i over 20 år.
Bred innramming
Som Lederne understreket i sitt opprinnelige høringssvar, støtter vi forslaget til en kompensasjonsordning som potensielt omfatter flest mulige oljepionerer. Dette inkluderer en bred tidsperiode, flere yrkes- og faggrupper, samt et bredt spekter av eksponeringer og relaterte lidelser og sykdommer som bør kompenseres.
“For staten er det avgjørende å gjøre dette riktig. En kompensasjonsordning som etterlater mange oljepionerer og deres familier uten svar eller anerkjennelse, på grunn av en for snever definisjon av hvem og hva som skal inkluderes, vil skape nye sår og frustrasjon. Vi trenger ikke en ny sak à la krigsseilerne, oljedykkere eller etterlatte etter Alexander Kielland-ulykken. Staten og regjeringen bør velge en raskere prosess med klare og entydige krav til dokumentasjon av yrkesrelaterte lidelser,” sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne.
Når kommer pengene?
Den største bekymringen for oljepionerene er tidspunktet for utbetalingene. Til tross for lovnader om rask gjennomføring fra arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), har hun ikke vært i stand til å gi en konkret dato for når pengene vil begynne å bli utbetalt.
– “Politikere vet at det går mot en kompensasjosnordning, så hvorfor ikke bare sette en dato.,” sa Jan Birger Årsland, en av de syke oljepionerene som var til stede på Stortinget.
Brenna selv understreket at hun ville unngå å sette en dato som ikke kunne overholdes, men forsikret om at regjeringen vil arbeide raskt for å få ordningen på plass.
– “Vi er flere tiår bak skjema. Nå skal vi gjøre dette så raskt som mulig, men vi må unngå å gi løfter vi ikke kan holde,” sa Brenna i en uttalelse etter behandlingen.
Kritikk av manglende tidsfrist
Selv om det ble vedtatt en kompensasjonsordning, har flere politikere og representanter fra oljepionerene uttrykt misnøye med at regjeringen ikke har satt en konkret tidsfrist for utbetalingen. Sylvi Listhaug, leder for Fremskrittspartiet, har vært en skarp kritiker av Arbeiderpartiets håndtering av saken, og mener at regjeringen har vært altfor langsom.
– “Det er en stor seier for oljepionerene at det nå er en egen kompensasjonsordning. Men at regjeringen fortsatt ikke kan sette en dato, er stor skam,” sa Listhaug til Stavanger Aftenblad.
Representanter fra Høyre og Rødt uttrykte også bekymring for at mangelen på en tidsfrist kan forlenge lidelsene for de syke oljepionerene.
– “Bekymringen er tiden dette tar. Dette må skje s fort som mulig.” sa Mímir Kristjánsson (Rødt), som også er bekymret for at flere oljepionerer kan gå bort før de får tilgang til kompensasjonen de har krav på.
Hva med omfanget?
Et annet åpent spørsmål er hvem som vil omfattes av ordningen. Selv om regjeringen har lovet at ordningen skal dekke de fleste oljepionerene, er det fortsatt usikkerhet om hvilke kriterier som vil legges til grunn for tildeling av kompensasjon. Skal den kun gjelde de som har fått alvorlige sykdommer som kreft eller nervesykdommer, eller vil den også omfatte de som har fått mindre alvorlige helseplager?
Arbeids- og inkluderingsminister Brenna har sagt at det vil bli opprettet et eget system i NAV for å kartlegge de enkeltes krav og behov. Hvordan dette systemet vil fungere i praksis, og hvor raskt det vil være på plass, gjenstår å se.
Fortsatt kamp for rettferdighet
Oljepionerene, sammen med fagforeningene og helseorganisasjonene som har støttet dem gjennom årene, lover å følge opp saken tett. De vil fortsette å presse på for at kompensasjonsordningen skal være rettferdig, og at pengene skal komme raskt.
Oljepioner og medlem i Lederne, Arnt Ole Ingebretsen, understreker viktigheten av en rask, men rettferdig prosess:
– “Vedtaket om en særskilt kompensasjonsordning er en delseier. Den ørkenvandringen mange av oss har erfart med NAV, helseinstitusjoner, arbeidsgivere og forsikringsselskaper, i tillegg til våre helseplager, bør ikke gjentas. Likevel må vi sikre at alle som har fått ødelagt helsen gjennom arbeid i en uregulert bransje, uten HMS som fungerte for å verne arbeidstakerne , får en rettferdig kompensasjon – ikke bare utvalgte grupper.”
Lederne, SAFE, Kreftforeningen og Arbeidsmiljøskaddes Landsforening har alle uttalt at de vil samarbeide videre for å sikre en rettferdig utbetaling og en ordning som inkluderer alle som har blitt skadelidende som følge av sitt arbeid i oljeindustrien.
—–
Denne teksten har blitt utarbeidet ved hjelp av chatgpt og kilder fra NRK og Stavanger Aftenblad.