Karriere: Blid kvinne i forgrunnen, med mann og et barn som leker i bakgrunnen.
KVINNELIGE TOPPLEDERE

-Velg riktig partner!

78 prosent av topplederne i næringslivet, der det virkelig tjenes mye penger, er menn. De fleste får sin første direktørstilling før de er førti. Er det derfor kvinnene ikke blir med på karriereracet? Og hva kjennetegner de kvinnene som satser? Vi har møtt to av dem.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
Andreas Rødland og NTB/Scanpix
Dato

Forsker Sigtona Halrynjo ved Institutt for samfunnsforskning mener likestillingsarbeidet må begynne tidlig. Hun presenterte tidligere i år topplederbarometeret for 2018 sammen med prosjektrådgiver Christina Hoelgaard Stoltenberg og vitenskapelig assistent Simon Roland Birkvad.

-Det ser helt annerledes ut på andre samfunnsområder som i politikk og offentlig sektor, sier hun, og mener det er paradoksalt at likestillingslandet Norge har så dårlig kjønnsbalanse i næringslivets ledersjikt. Hun mener synliggjøring vil øke bevisstheten og gjøre det lettere for kvinner å gjøre karriere helt i toppen.

Innen HR og kommunikasjon er det allerede kjønnsbalanse også på toppnivå. Det er i de operative linjeposisjonene at kvinnene er svært få, og ofte såpass voksne at de ikke lenger har barn å ta seg av ved siden av en krevende stilling.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Må satse tidlig

Ifølge topplederbarometeret har selskapene hatt nok av sjanser til å ansette en kvinne på toppen. Siden forrige topplederbarometer har 48 av de 200 selskapene i undersøkelsen byttet administrerende direktør, men de aller fleste som ansettes er menn.

-Stort sett har menn i topplederposisjoner en partner som tar mye ansvar hjemme, viser studien vår. For å komme i en topplederposisjon er det mange som gjør det store karrierehoppet i 30-årene. Det kan være krevende for kvinner med små barn å få den rette erfaringen, mener Halrynjo, og legger til at den rette erfaringen ofte innebærer utenlandsoppdrag. Kvinner har sjelden en mann som tar hovedansvaret på hjemmebane.

Det interessante er at kvinner og menn har de samme ambisjonene i utgangspunktet. Det kommer fram i Halrynjos doktorgradsarbeid, der hun snakket med nærmere 4000 jurister, sivilingeniører og økonomer.

-I næringslivet er det nok forventninger om en rask karriereutvikling. Det ses ofte på som tegn på at man er kompetent og har ambisjonene i orden.  Tidligere studier har vist at når begge i et par ønsker en karriere, er det oftest kvinnen som settes på vent, mens barna er små.

 

Stort sett har menn i topplederposisjoner en partner som tar mye ansvar hjemme, viser studien vår.

Sigtona Halrynjo

 

Viktig å styre egen tid

Lise Falkfjell (på hovedbildet) er konserndirektør for HR og HMS i Tine, altså et av de områdene der det faktisk er en god kjønnsbalanse. Det betyr ikke at jobben er mindre krevende å kombinere med familieliv. Hjemme har hun mann og en sønn som går i tredjeklasse.

-For meg er det veldig viktig med autonomi, at min sjef gir meg frihet til å organisere mitt eget arbeid og styre tiden min. Jeg møter forståelse for at jeg må gå halv fire-fire når jeg skal hente på aktivitetsskolen. Det gjør jeg noen ganger i uka. Noen ganger må jeg gå før et KL-møte er ferdig. Men det betyr jo at jeg ofte jobber etter at Petter har lagt seg. Det krever en del selvdisiplin og jeg forsaker venneliv på hverdagene, sier hun.

Det er en del av den prioriteringen som må til. Noe annet er hvordan tiden brukes:

-Jeg er flink til å legge bort telefonen og være tilstede når jeg er sammen med Petter. Å ligge på gulvet og leke, eller male meg med fingermaling i ansiktet sammen med ham, gir meg energi. Jeg tror man har godt av det. Jeg er typen som får energi av å være aktiv. Jeg sitter ikke mye stille i sofaen.

 

Det krever at man velger den rette mannen, og at du som kvinne slipper ham til, ikke forventer at alt hjemme skal gjøres på din måte.

Lise Falkfjell

 

Karriere og likeverdighet

Det er ingen overdrivelse. Hun er oppe klokken fem om morgenen for å løpe med bikkja. Leggetiden hennes er mellom ti og halv elleve om kvelden. Lise er gift med Anders som også har jobb og karriere han er glad i. Jobben hans medfører en del reising til Skottland, så innimellom kommer mormor og morfar helt fra Trøndelag for å hjelpe til med hverdagens puslespill.

Men aller viktigst for henne er det at hun og mannen er likeverdige partnere, like mye foreldre og karrieremennesker begge to.

-Det krever at man velger den rette mannen, og at du som kvinne slipper ham til, ikke forventer at alt hjemme skal gjøres på din måte. Anders er en moderne pappa.

Lise Falkfjell var 39 da hun fikk Petter, så det blir ikke flere barn, men hun og mannen delte permisjonstiden likt, seks måneder hver.

-Jeg skulle jo gjerne hatt mer, men det var viktig for meg at han fikk bygge opp et sterkt forhold til Petter tidlig.

Så hva tror konserndirektøren kan bidra til en større andel kvinner i toppjobber?

-Jeg tror i hvert fall ikke på kvotering. Jeg har større tro på bevisstgjøring og diskusjoner, som får i gang refleksjon. Det er nok også viktig å begynne tidlig, kanskje kvinnelige mentorer på studiene kan hjelpe studentene til å forstå hva som må til for faktisk å kombinere barn og to karrierer – om det er slik at ambisjonene egentlig er like. Vil man satse, blir valget av partner ekstra viktig, mener hun.

Karriere: Kvinne bli intervjuet. Vi ser flere mikrofoner foran henne.
NHO-sjef Kristin Skogen Lund må ofte stille opp for pressen, både planlagt som her, og på svært kort varsel.

Bekymrer seg ikke

NHO-sjef Kristin Skogen Lund har vært toppleder siden før hun fikk barn. Hvordan har hun fått hverdagene til å gå opp? I dag er de to tvillingparene henholdsvis 16 og 19 år, men hun har erfart hvor viktig det er med støtte fra omverdenen, at hennes kjønn ikke har vært tema. Hun er også glad for at hun ikke bruker mye energi på å stresse og bekymre seg.

-Jeg bryr meg ikke så mye om hva andre tenker. Og jeg prosesserer hele tilden, bruker energien min her og nå. Jeg blir aldri stressa, og derfor kan jeg ha mange baller i luften samtidig. Jeg har etter hvert også utviklet en smartness i forhold til å overføre erfaringer fra en situasjon til en annen, og på den måten ikke bruke altfor mye energi på å forberede meg til møter for eksempel. Jeg kan sammenlikne det med å skulle lage en ny matrett; jeg trenger ikke lese hele kokeboka for å klare det, jeg kan bruke mye av det jeg kan om å lage mat fra før, forklarer hun.

 

Ikke all motgang vi opplever har med kjønn å gjøre. Jeg har aldri vært særlig opptatt av at jeg er kvinne. Jeg mener det er en fornuftig tilnærming.

Kristin Skogen Lund

 

Gjør en god jobb!

Hun mener også at kvinner skal være forsiktige med å dra «kvinnekortet»:

-Ikke all motgang vi opplever har med kjønn å gjøre. Jeg har aldri vært særlig opptatt av at jeg er kvinne. Jeg mener det er en fornuftig tilnærming. Bare gjør en god jobb!

Kristin Skogen Lund er fullt klar over at hun har vært privilegert i den forstand at hun har et stabilt ekteskap og en familie som har støttet hennes karrierevalg – både praktisk og moralsk.

-Vi har hatt besteforeldre og annen familie i Oslo, og da jeg begynte å antyde at jeg måtte jobbe mindre etter at jeg fikk tvillingpar nummer to, møtte jeg motbør både fra mannen min og svigermor. Hadde jeg ikke opplevd så mye støtte fra folk rundt meg, hadde jeg nok følt på at det gikk utover familien. Mannen min og jeg har aldri havnet i en «regnskapssituasjon» oss imellom. Backing er spesielt viktig i sårbare perioder.

Hun er heller ikke redd for at hun har vært en dårlig mor, selv om hun har vært mer borte enn mange andre mødre:

-Jeg og familien mener at vi har klart å kombinere dette. De har vært med å ta mine karrierevalg og støttet opp under prioriteringene. Familien er aller viktigst også for meg, avslutter NHO-sjefen.

Publisert i Karriere