Når er det bra nok?

Når vi ikke klarer å slutte med å finpusse på oppgaver, er det perfeksjonisten i oss som har tatt overhånd. Produktiviteten synker, og det kan gå utover leveranser og tidsfrister. Forskning viser at perfeksjonister lettere får høyere nivåer av stress, uro, utbrenthet, og depresjoner.

Tekst
Inger Kringlebotten
Foto
Getty Images
Dato

Det er identifisert to hovedtyper av perfeksjonisme. Den første er perfeksjonisme for å oppnå fremragende resultater. Disse personene har ekstremt høye forventninger til seg selv, i form av å sette svært høye standarder for leveranser. De har ofte tilsvarende høye forventninger til omgivelsene sine.

For den andre typen handler det om å unngå feil. De har typisk en overdreven frykt for å mislykkes og er konstant urolige for ikke å levere godt nok. Noen ganger kan det være uklart hva oppgaven egentlig går ut på. Da er det viktig ikke å gå i fella med bare å brette opp ermene, starte jobben og kjøre på.

For å kunne levere skikkelig godt på de oppgavene som virkelig teller, må du lære deg å senke ambisjonsnivået og levere «godt nok» på resten. Men hvordan gjør man det?

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Her er 3 tips:

1. Vurder oppgavens viktighet

Bidrar den til å nå det overordnede målet? Hvis ikke kan du kanskje senke ambisjonsnivået.

2. Finn ønsket leveransekvalitet:

Hva er bestillingen? Hva er et minimum av kvalitet du må levere? Avgjør tidlig i prosessen hva som er godt nok.

3. Prioriter tiden din

Hvor mye tid har du til å utføre oppgaven og hvor mye tid ønsker du å bruke? Sett av tid i kalenderen og hold deg til den.

(Kilde: Chef.se og Høyskolen i Kristiania)

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler