Arbeidsmiljøloven inneholder ingen bestemmelser om lønn annet enn at det skal utbetales et vederlag for arbeidet som utføres. Det er overlatt til partene å finne ut hva som er et «fornuftig» vederlag. Lønn er derfor i utgangspunktet et forhandlingsspørsmål mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og det
er ikke alltid så lett. De fleste tariffavtaler har bestemmelser om lønn, lønnssamtale og lønnsforhandlinger, og dette legger noen føringer som må følges. Har du ikke tariffavtale, kan bestemmelser også følge av interne retningslinjer eller arbeidsavtalen.
Lønnsforhandlinger som gjøres med grunnlag i tariffavtaler, kan forhandles både på sentralt og lokalt nivå. Forhandlinger på sentralt nivå innebærer forhandlinger mellom avtalens parter, for eksempel frontfaget som forhandles mellom NHO og LO. Forhandlinger lokalt foregår mellom de tillitsvalgte og ledelsen i bedriften.
De fleste av Ledernes tariffavtaler har ingen bestemmelser om lønnsforhandlinger på sentralt nivå, og lønnsfastsettelsen foregår derfor som regel lokalt på arbeidsplassene. Arbeidsg iver og de tillitsvalgte forhandler om rammen for lønnsoppgjøret og fordelingen mellom de ansatte. Ofte deles rammen i generelle og individuelle tillegg. Det generelle tillegget gis til alle, mens det individuelle tillegget gis til enkelte ansatte.
Forhandlingene skal gjøres med grunnlag i fastsatte kriterier og disse fremkommer vanligvis av tariffavtalen. Det er gjerne fire kriterier som går igjen: Bedriftens økonomi, fremtidsutsikter, produktivitet og konkurranseevne.
Det er arbeidsgiveren som bestemmer den endelige fordelingen av potten, og det er her lønnssamtalen kommer inn i bildet.
I tillegg til kollektive lønnsforhandlinger, er det i noen av tariffavtalene nedfelt en rett til individuelt å forhandle om lønn, eller en rett til å be om en lønnssamtale. Det vil si at den enkelte arbeidstaker har en mulighet til påvirke egen lønnsfastsettelse i større grad enn ved kun lokale forhandlinger mellom tillitsvalgte og ledelsen i bedriften.
Dersom man ikke er omfattet av en tariffavtale, har man ikke krav på dette, med mindre det går frem av arbeidsavtalen eller personalhåndboken. Selv om arbeidsgiver ikke er forpliktet til å avholde en lønnssamtale, kan du likevel be om det.
Det beste rådet til deg som skal ha en personlig lønnssamtale er grundig forberedelse. Forberedelsene består i at du samler fakta og tenker gjennom argumentene dine og hva du vil oppnå. Forberedelsene kan i prinsippet ligge i å samle argumenter gjennom hele året.
Det individuelle tillegget gis til enkelte ansatte etter bestemte kriterier som partene har blitt enige om. Vanlige kriterier er ansvaret du har i stillingen, innsatsen du gjør, kompetansen din, og resultatene du har oppnådd. Merk at lønnssamtalen ikke er en forhandling, men en mulighet til å fortelle lederen din hvordan du leverer på kriteriene.
Noen synes at det er ubehagelig med en lønnssamtale. Men den er viktig for å synliggjøre hvilket ansvar og kompetanse du har, og hvilke resultater du mener din innsats gir. Samtidig kan du også finne ut av hva som skal til for å styrke dine muligheter til lønnsregulering senere.
4 steg for gjennomføring av lokale lønnsforhandlinger1. Forberedelse 2. Lønnskrav 3. Lokale lønnsforhandlinger 4. Kontroll av resultater Har du spørsmål om lokale forhandlinger, ta gjerne kontakt på e-post: arbeidsrett@lederne.no eller ring oss på tlf: 23 68 86 86. |
---|
MedlemsfordelerSom medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. |
---|