Påvirk lønnen din

Lønn og lønnsforhandlinger er et sentralt tema i et arbeidsforhold og noe som naturligvis opptar mange. Lønn er i utgangspunktet et forhandlingsspørsmål, som kan foregå kollektivt eller individuelt.

Tekst
Redaksjonen
Foto
Getty Images
Dato

Arbeidsmiljøloven inneholder ingen bestemmelser om lønn annet enn at det skal utbetales et vederlag for arbeidet som utføres. Det er overlatt til partene å finne ut hva som er et «fornuftig» vederlag. Lønn er derfor i utgangspunktet et forhandlingsspørsmål mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og det
er ikke alltid så lett. De fleste tariffavtaler har bestemmelser om lønn, lønnssamtale og lønnsforhandlinger, og dette legger noen føringer som må følges. Har du ikke tariffavtale, kan bestemmelser også følge av interne retningslinjer eller arbeidsavtalen.

Kollektive lønnsforhandlinger

Lønnsforhandlinger som gjøres med grunnlag i tariffavtaler, kan forhandles både på sentralt og lokalt nivå. Forhandlinger på sentralt nivå innebærer forhandlinger mellom avtalens parter, for eksempel frontfaget som forhandles mellom NHO og LO. Forhandlinger lokalt foregår mellom de tillitsvalgte og ledelsen i bedriften.

De fleste av Ledernes tariffavtaler har ingen bestemmelser om lønnsforhandlinger på sentralt nivå, og lønnsfastsettelsen foregår derfor som regel lokalt på arbeidsplassene. Arbeidsg iver og de tillitsvalgte forhandler om rammen for lønnsoppgjøret og fordelingen mellom de ansatte. Ofte deles rammen i generelle og individuelle tillegg. Det generelle tillegget gis til alle, mens det individuelle tillegget gis til enkelte ansatte.

Forhandlingene skal gjøres med grunnlag i fastsatte kriterier og disse fremkommer vanligvis av tariffavtalen. Det er gjerne fire kriterier som går igjen: Bedriftens økonomi, fremtidsutsikter, produktivitet og konkurranseevne.

Det er arbeidsgiveren som bestemmer den endelige fordelingen av potten, og det er her lønnssamtalen kommer inn i bildet.

Vi bygger gode ledere

Bli medlem

Be om personlig lønnssamtale

I tillegg til kollektive lønnsforhandlinger, er det i noen av tariffavtalene nedfelt en rett til individuelt å forhandle om lønn, eller en rett til å be om en lønnssamtale. Det vil si at den enkelte arbeidstaker har en mulighet til påvirke egen lønnsfastsettelse i større grad enn ved kun lokale forhandlinger mellom tillitsvalgte og ledelsen i bedriften.

Dersom man ikke er omfattet av en tariffavtale, har man ikke krav på dette, med mindre det går frem av arbeidsavtalen eller personalhåndboken. Selv om arbeidsgiver ikke er forpliktet til å avholde en lønnssamtale, kan du likevel be om det.

Det beste rådet til deg som skal ha en personlig lønnssamtale er grundig forberedelse. Forberedelsene består i at du samler fakta og tenker gjennom argumentene dine og hva du vil oppnå. Forberedelsene kan i prinsippet ligge i å samle argumenter gjennom hele året.

Det individuelle tillegget gis til enkelte ansatte etter bestemte kriterier som partene har blitt enige om. Vanlige kriterier er ansvaret du har i stillingen, innsatsen du gjør, kompetansen din, og resultatene du har oppnådd. Merk at lønnssamtalen ikke er en forhandling, men en mulighet til å fortelle lederen din hvordan du leverer på kriteriene.

Noen synes at det er ubehagelig med en lønnssamtale. Men den er viktig for å synliggjøre hvilket ansvar og kompetanse du har, og hvilke resultater du mener din innsats gir. Samtidig kan du også finne ut av hva som skal til for å styrke dine muligheter til lønnsregulering senere.

 

4 steg for gjennomføring av lokale lønnsforhandlinger

1. Forberedelse
Dette er en prosess som bør foregå gjennom hele året, slik at de tillitsvalgte vet hva som rører seg i bedriften og blant arbeidstakerne. Det kan velges et forhandlingsutvalg i bedriftsgruppen. Avtal i så fall med bedriften hvem som møter i forhandlingene.

2. Lønnskrav
Forhandlingsutvalget bør utarbeide og oversende krav, og kan gjerne ta initiativ til å fastsette dato(er) for forhandlingene. Kriteriene som legges til grunn er som regel: Bedriftens økonomi, fremtidsutsikter, produktivitet og konkurranseevne.

3. Lokale lønnsforhandlinger
Arbeidsgiver innleder normalt forhandlingene, før de tillitsvalgte fremlegger og argumenterer for sine krav. Det skal forhandles om rammen for lønnsoppgjøret og hvordan denne skal fordeles mellom de ansatte.

4. Kontroll av resultater
Når alt er ferdig forhandlet og undertegnet, bør man kontrollere resultater og vurdere eventuelle urimelige utslag.

Har du spørsmål om lokale forhandlinger, ta gjerne kontakt på e-post: arbeidsrett@lederne.no eller ring oss på tlf: 23 68 86 86.

 

 

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler

Bli medlem
Kontingenter og rabatter

Kontingenter og rabatter

  • Yrkesaktive
  • Studenter/lærlinger
  • Pensjonister

Yrkesaktive

  • Ledernes kontingent er rimelig med et fast beløp per måned (ikke prosent av lønn som i en del andre organisasjoner).
  • I tillegg betaler du en mindre kontingent til avdelingen/bedriftsgruppen du blir tilmeldt (størrelsen på og bruken av denne kontingenten bestemmes av den enkelte avdeling/bedriftsgruppe).
  • Kontingenten, inkludert liv- og uføreforsikringen, er fradragsberettiget på selvangivelsen.
  • Medlemmer som ikke reserverer seg mot den tilknyttes en obligatorisk livs-, uføre- og kritisk sykdomsforsikring (se www.lederne.no/forsikring ).
  • Du som arbeider 50 prosent eller mindre har rett på halv kontingent.

Studenter og lærlinger

  • Studenter betaler 5 prosent av full kontingent rundet opp til nærmeste tikrone (p.t. kr. 300 pr. år). Studentmedlemskapet inneholder deltakelse på kurs rettet mot studenter og yngre medlemmer, en obligatorisk ulykkesforsikring, medlemsfordeler som rabatt på flybilletter, hotell og billeie samt deltakelse på Ledernes årskonferanse.
  • Lærlinger har gratis medlemskap i lærlingtiden. Lærlingmedlemskapet tilsvarer medlemskap for yrkesaktive medlemmer, med unntak av tilgang til støtte til etter- og videreutdanning.
  • Du kan også benytte deg av alle våre frivillige medlemsforsikringer og bankavtalen.
  • Du tilbys ordinært medlemskap dersom du etter endt utdanning får en ledende eller betrodd stilling.

Pensjonister

  • Pensjonister betaler fra fylte 67 år 10 prosent av full kontingent rundet opp til nærmeste tikrone (p.t. kr. 600 pr. år).
  • Pensjonistmedlemskapet inneholder medlemsfordeler som rabatt på flybilletter, hotell og billeie, mulighet for leie av ferieleiligheter i Spania, privatjuridisk bistand, tilgang til privatforsikringer og begravelsesbidrag ihht. enhver tid gjeldende ordning.
  • Går du ut i tidligpensjon (f.eks. AFP), uføre- eller alderspensjon, er du fortsatt dekket av forsikringer og stønadsordninger. Du kan også benytte deg av alle våre frivillige medlemsforsikringer, bankavtalen og andre medlemsfordeler.
  • Medlemmer under 67 år betaler kvart kontingent (administrasjons- og forsikringskontingent for å opprettholde fulle rettigheter mtp stønader og forsikringsordninger i medlemskapet) frem til fylte 67 år.
  • Du som velger å jobbe etter fylte 67 år betaler full kontingent.
  • Medlemmer som går over i alle typer pensjon må melde fra om dette til Lederne.
Personlig informasjon
?
Innmelding
Første månedskontingent blir sendt direkte til deg, før lønnstrekk opprettes.
Arbeidsgiver

OBS!

Som skjult medlem vil ikke din arbeidsgiver vite at du er medlem. Tariffavtale vil ikke bli opprettet, og du vil ikke være omfattet av AFP/sluttvederlagsordningen, såfremt det ikke er opprettet andre tariffavtaler på bedriften hvor dette inngår. Du knyttes heller ikke til en av våre lokalavdelinger. Du vil få bistand og råd, men dersom du har behov for bistand rettet mot din bedrift, vil ditt skjulte medlemskap bli opphevet.

Ble du rekruttert?
Tilleggsinformasjon

Takk for din søknad!

Medlemssøknaden er nå sendt til behandling hos saksbehandler i Lederne som vil gi deg nærmere beskjed. Tilbake til forsiden

Medlemskontingenten

Medlemskontingenten er på
495 kr pr. mnd. Kontingenten til din lokale avdeling/bedriftsgruppe kommer i tillegg. For informasjon om lokal kontingent, send e-post til post@lederne.no

“Ledernepakken” (livs-, uføre-, kritisk sykdomforsikring) kommer i tillegg og koster 210 kr pr. mnd.
Nye medlemmer vil bli kontaktet av forsikringskontoret. Du kan be om et reservervasjonsskjema mot “Ledernepakken” ved å kontakte oss på: post@lederneforsikring.noeller post@lederne.noDenne forsikringen gjelder ikke for studenter.

Kontingent for studenter, lærlinger og pensjonister:
– Studenter betaler 300 kr pr. år.

– Lærlinger har gratis medlemskap i lærlingtiden.

– Pensjonister betaler fra fylte 67 år 600 kr pr. år.

Les mer om kontingenter og rabatter for studenter, lærlinger og pensjonister.

Livs- og familieulykkesforsikring – inkludert i medlemskapet.

Kontingenten erfradragsberettigetmed inntil        8 000 kr pr. år.