Personeffekten kan være både negativ og positiv. Dersom du stadig opplever at andre får bedre respons enn det du gjør, kan det være lurt å studere hvorfor du ikke har den samme gode effekten som enkelte andre. Hva utstråler du? Hvordan snakker du? Hvordan framstår du? Hvilket renommé har du i utgangspunktet? Formidler du optimisme eller pessimisme? Framstår du som energisk eller litt slapp? Ta deg tid til å reflektere over din egen evne til påvirkning, og be gjerne om tilbakemeldinger fra folk du stoler på.
Har du en positiv personeffekt vil du også lettere kunne komme med kritikk, for medarbeiderne stoler på at du vil dem vel. Det er altså snakk om en kapital du har, et fortrinn, når du skal få med deg andre eller skape en god dialog. Professor ved IMD (International Institute for Management Development), psykologen George Kohlrieser er svært opptatt av personeffekten, og mener den er veldig viktig for godt lederskap. Den må være ekte, men du kan lære deg å oppnå en mer positiv effekt på andre.
-Personeffekten blir ofte oversett som en viktig del av godt lederskap, selv om den utgjør en kritisk forskjell når det kommer til lederens påvirkning av andre. Hvem du er som person er avgjørende for hvilken innflytelse du får. Det handler blant annet om å bygge tillit, om samarbeid, evnen til å skape bånd til andre mennesker og åpenhet for å utforske muligheter og kreativitet, sier Kohlrieser, som blant annet har brukt den positive personeffekten han åpenbart har i arbeidet som gisselforhandler. Han benytter også gisselbegrepet i overført betydning, når et menneske for eksempel er gissel for egen sorg og ikke kommer videre i livet. Da kan en positiv personeffekt spille en rolle overfor deg selv.
Hvem du er som person er avgjørende for hvilken innflytelse du får.
George Kohlrieser
Ifølge Kohlrieser er dette de fire årsakene til at personeffekten har så stor betydning for godt lederskap:
Dersom du går inn for å utforske hvordan personeffekten din er, kan du lære mye, og få et nytt og kraftig ledelsesverktøy: evne til påvirkning.
Kilder: imd.org og ledernytt.no