– Jeg følte jeg ikke hadde så mange valg, begynner han, men stopper opp.
Peer Jacob hadde flere valg. Noen var lettvinte, som å slutte i jobben eller late som ingenting og håpe at ting gikk bra. Han valgte å si i fra for å endre det som pågikk.
– Varselstempelet er vanskelig å bli kvitt og gjorde ting krevende i etterkant, forteller Peer Jacob.
Det er tretten år siden han ble tvunget til å ta stilling til hvem han ville være og hva han skulle stå for.
– Hadde jeg vært min egen kommunikasjonsrådgiver, hadde jeg kanskje rådet meg til å tenke enda bedre gjennom konsekvensene og hvor dyptgående de kunne bli – både for de jeg varslet om, familiene deres og meg selv, sier Peer Jacob som stod uten jobb etter varselet og mediestormen det førte til.
Peer Jacob reiste til Minnesota som 18-åring for å studere journalistikk og samfunnsvitenskap. Senere spisset han seg inn på kommunikasjon og tok en doktorgrad innenfor dette området.
Tilbake i Norge ble den da 30 år gamle elverumsingen tilbudt jobb som direktør i PR-byrået Burson-Marsteller. Her lærte han mye om norsk næringsliv, alt fra HR og internkommunikasjon til forretningsstrategier og omdømmebygging. Han minnes Harold Burson som døde tidlig i år, 98 år gammel.
– Burson hadde som mantra at man må forstå omgivelsene og agere ut fra det.
Mantraet fulgte ham videre, også da han ble tilbudt jobb hos Telenor et par år senere.
Her fikk han muligheten til å blant annet være med å bygge opp en intern enhet som skulle utvikle ledere i Telenor. Det bidro også til å utvikle hans egne lederegenskaper.
– En av mine ledere, Marit Reutz, oppførte seg på en måte ingen hadde gjort før. Hun så meg. En særdeles viktig egenskap for en leder, sier Peer Jacob.
Tiden i Telenor motiverte ham til videre utdannelse. Peer Jacob bygget på kompetansen på Harvard business school og deretter ved Handelshøgskolen i Stockholm.
– Lederrollen fikk en litt annen karakter i Norsk Tipping, sier Peer Jacob. Han tar en pause, som for å ta sats.
– Essensielle spørsmål meldte seg. Hva ønsker du å stå for? Hva er verdiplattformen som for deg skal være ufravikelig? Hva skal guide deg? Sier han med hendelsesforløpet friskt i minne.
Det han definerer som et verdimessig oppgjør med seg selv, ble bakgrunnen for varslingssaken som mørkla tilværelsen for ham selv og andre en lengre periode. Peer Jacob sa fra til styreleder i Norsk Tipping om en rekke forhold han så som problematiske, blant annet gressklipping for flere hundre tusen på administrerende direktørs eiendom som var blitt belastet selskapet.
Han stod i det en god stund, til det ikke var verdt å kjempe for. Den før så fremadstormende Peer Jacob stod plutselig uten jobb, stemplet som varsler og med en usikker fremtid foran seg.
– Varselet resulterte i en smertefull opplevelse for mange, men det resulterte også i en større trygghet på hva jeg som menneske ville stå for fremover, sier Peer Jacob som også er trygg på at han gjorde det rette.
Les også: – Ledere må være forberedt på varsling
– Jeg har lært mye, spesielt med tanke på hvordan jeg selv ønsker å være. Den utryggheten jeg følte som varsler, har bidratt til å gi meg trygghet som leder. Jeg er mer bevisst, uredd og vet hvor jeg vil med ledergjerningen min. For meg handler det om å skape noe nytt og meningsfylt, å være med på å sette fotavtrykk, sier Peer Jacob.
– Målet for alle ledere må være at det å varsle fremstår som unødvendig. Det er lett å trykke ned meninger som ikke samsvarer med egne, men det er uhyre viktig å fordre en åpenhet på arbeidsplassen. Da fatter en også bedre beslutninger. Få elefanter ut av rommet, selv om det er vondt, og ta et oppgjør med ditt eget etiske og moralske kompass så tidlig som mulig i din lederkarriere, sier Peer Jacob.
Jeg blir aldri utlært, men tror på at dramatiske hendelser og erfaringer bygger styrke og klokskap.
Peer Jacob Svenkerud
– Jeg blir aldri utlært, men tror på at dramatiske hendelser og erfaringer bygger styrke og klokskap, sier den tidligere kommunikasjonsdirektøren. I takt med at tryggheten har fått mer plass i ham, har uroen stilnet.
TIPS: Hør mer om varslingssaken i et lenger intervju med Peer Jacob Svenkerud i LederCasten. Du finner episoden både på YouTube, Spotify – og andre steder det er mulig å høre podcast!