Unge medarbeidere vil jobbe i bedrifter med gode verdier, og ha en leder som evner å se dem. Det betyr noe hva du som leder står for, ikke at du er best på ditt fagområde. Men du må forstå hva bedriften trenger av kompetanse. For å oppfylle den delen av jobben må du vite hva som rører seg og ha tett og nær kontakt med medarbeiderne.
-Hvem vil jobbe for meg? Hva kan jeg som leder by på? Det er spørsmål man må stille seg i dag, slår Trine Larsen i Hammer & Hanborg fast.
Selskapet hun er partner i driver med både rekruttering, lederutvikling og kurs. De har valgt å engasjere seg på en annen måte enn mange andre selskaper på området, og Larsen er svært opptatt av hva som er i ferd med å skje med lederrollen:
– Den digitale revolusjonen vi er inne i akkurat nå, også kalt «Industri 4.0», påvirker i høyeste grad også lederrollen. Ledelse av rutinearbeid blir mer og mer overflødig, og mer selvstendig arbeid som krever selvledelse får større plass i arbeidslivet. Vi vet at stor grad av innflytelse over egen arbeidsdag, og hvilke verdier en bedrift har, er avgjørende for motivasjon og arbeidsglede. Lederen blir den som legger til rette, spør hva du trenger for å gjøre en god jobb, og sørger for at kompetansen hele tiden blir utviklet i tråd med behovene.
I fjor ga Hammer & Hanborg ut Fremtidens arbeidsliv – en visjon om hvordan vi kommer til å jobbe i fremtiden. «Digitalisering tvinger frem nye organisasjonsformer, og hierarkiet er på vei ut. For å lykkes i fremtiden må vi skape en kultur som gjør at det er lov å stille spørsmål, og lov å gjøre feil. Innovasjonen fører bedriften videre, og det har aldri vært viktigere å tiltrekke seg de beste – og ikke minst holde på talentene.» Dette sitatet er med på å slå an tonen i heftet. Her pekes det framover, og det er bare å være beredt. Om ikke, vil man raskt bli akterutseilt. Heftet inneholder både spennende tanker om arbeidslivet og praktiske tips.
Kulturen er det som frigjør kreativitet og gjennomføringskraft. Trenger man et system for å forhindre at sjefen detaljstyrer, har man først og fremst et kulturproblem.
Petter Stordalen i publikasjonen Fremtidens arbeidsliv
Men hvordan ta vare på den veldig dyktige fagpersonen da, hva kan bli karriereveien videre? Svaret har ofte vært å få en lederjobb i «premie», eventuelt noe høyere lønn og et rent faglig ansvar.
-Det hierarkiske systemet er på vei ut. Det vil kanskje ikke oppleves så viktig å gjøre karriere i tradisjonell forstand. Helt andre ting er viktige for motivasjonen og ønsket om å bli på en arbeidsplass. Silo-organisasjoner er veldig gammeldags, og mange lederstillinger vil forsvinne. Vi trenger ikke alle disse ledernivåene, mener Larsen.
Hun mener vi kommer til å organisere arbeidslivet på helt nye måter.
-Det er ikke sikkert lederen er din beste coach, kanskje det er en kollega. Som leder for en salgsavdeling trenger du ikke være en superselger, men du må kunne stole på at selgerne kan jobben sin, og legge til rette for at de får det faglige påfyllet de trenger. Du må også være lydhør overfor deres innspill og forstå at vi kan gå ulike veier mot et mål. Ledere med stort kontrollbehov går dårlige tider i møte, mener Larsen.
Lederen blir den som legger til rette, spør hva du trenger for å gjøre en god jobb, og sørger for at kompetansen hele tiden blir utviklet i tråd med behovene.
Trine Lasrsen
Gode verdier og interesse for menneskene rundt deg er lederegenskaper som betyr mer enn spesialkunnskap. Du kan ikke være redd for medarbeidere som er dyktigere enn deg. Tvert imot er det dem du skal ansette. Så kan du konsentrere deg om å legge til rette, gi rom for kreativitet og helt nødvendig utvikling.
Så hvordan tiltrekke seg de rette i dagens arbeidsliv? Trine Larsen har mange meninger om det:
-For det første må arbeidsgiverne slutte med annonser der de bruker uttrykk som «framoverlent», «sulten» og «ungt miljø». Da mister de mange gode kandidater. De jakter kanskje på unge folk, men hvorfor gjør de det? Alder er helt uinteressant i seg selv, det er egenskaper vi må se etter, og talent. Og talenter er ikke bare 23-åringer. Det er et lederansvar å forstå det. Arbeidslivet er krevende på en annen måte enn før, og vi trenger mangfold. Vi er avhengige av ledere som er trygge på seg selv, og våger å slippe medarbeiderne fri.