– Historien om hva Norge har fått til og får til på sokkelen overvelder meg mer og mer, men vi jobber i et trilemma: For at vi skal lykkes må vi ta vare på klimaet, ha sikker tilgang til energi, og fordelingen skal være rettferdig. Alle land skal ha en sikker og trygg tilgang, ikke bare vi, og det er en nesten umulig oppgave. FNs bærekraftmål handler ikke bare om klimaet, og sammenhengene er komplekse, understreker hun.
Som de fleste andre er Kristin F. Kragseth opptatt av klimaet, at vi skal nå målene vi har forpliktet oss til for å redde kloden, men ingen kan få henne til å mene at det er en god idé å slutte med olje- og gass på norsk sokkel før vi og verden har gode alternativer. Vi må fortsatt lede an i teknologiutviklingen basert på det vi har lært og utviklet gjennom over 50 år:
– Nå sitter jeg på kontoret og ser ut av vinduet på Rosenberg verft. De har utviklet seg fra å bygge båter, levere til oljeindustrien og nå bygger de også vindturbiner. Vi har forpliktelser, og ikke bare for oss her i landet. Før vi kan slutte å utvinne olje- og gass, må vi bidra til at verden får den energien som trengs på andre måter. Og vi jobber med å få til karbonlagring under havbunnen. Det er svært vanskelig, men vi er i gang. Enkle løsninger fungerer ikke.
Hun understreker at vi må være realistiske, og folk må kanskje også akseptere landvind som en ren energikilde.
– I morgen skal jeg til Gullfaks for å være med på åpningen av havvindparken Hywind Tampen. Sammen med Snorre er Gullfaks det største feltet som får energi fra vindkraft, forteller hun, for å understreke at de er i gang og at noe skjer.
Vi trenger de forutsigbare samarbeidsforholdene trepartssamarbeidet gir, og den tilliten vi har her i landet. Det er helt unikt i verden.
Kristin F. Kragseth
Det jobbes intenst med å gjøre at norsk olje og gass i hvert fall skal hentes opp på en mest mulig klimavennlig måte.
For å få til den videre utviklingen og en raskest mulig vei til renere energi, kan ikke bransjen skremme folk fra seg. Ifølge Kristin Kragseth er vi også helt avhengige av det gode samarbeidsklimaet vi har her i landet:
– Vi trenger de forutsigbare samarbeidsforholdene trepartssamarbeidet gir, og den tilliten vi har her i landet. Det er helt unikt i verden. Hun understreker at alle vil at vi skal lykkes i kampen for klimaet.
– Men jeg tror jo at vi skal produsere såpass lenge at det blir arbeid til en generasjon til. Dessuten må teknologien videreutvikles underveis. Vi trenger de kloke hodene til å gjøre den jobben. Ingen vil jo at vi skal mislykkes i klimakampen.
Det produseres allerede teknologi som kan brukes innen både olje, gass og havvind, men det trengs mye mer videreutvikling og innovasjon.
– Det er viktig at myndighetene sørger for å utdanne folk innenfor de feltene vi faktisk trenger fremover – både ingeniører, sveisere og elektromontører. Og det må satses betydelige midler på forskning, understreker hun.
Kragseth mener at den norske sokkelen må endre seg. Ingen skal «slukke lyset», slik enkelte tar til orde for:
– Vi har alltid utnyttet sokkelen og vår lange kystlinje. Til nå har vi drevet med fiske, olje, gass og havvind. Kanskje skal vi senere utvinne mineraler eller drive annen virksomhet som vi ikke en gang tenker på i dag. Norges kystlinje er samlet verdens nest lengste, og sammen med vårt store areal til havs, kommer vi til å utnytte videre på en bærekraftig måte.
Hun ser for seg at unge mennesker skal være med på å hjelpe Norge videre i det grønne skiftet. Det blir et viktig og meningsfylt arbeid.
– Jeg har jobbet i denne bransjen i 30 år, og jeg har aldri sett så store utfordringer som vi ser nå, men vi må ikke miste motet og bli likegyldige. Vi trenger unge, kloke hoder til å gjøre en innsats. Det blir ikke enkelt, men vi må finne den veien sammen. Vi må stadig forbedre oss, og vi trenger de unge og deres kompetanse og endringskraft. Vi har både myndigheter og et næringsliv som vil, og da må vi få det til. Vår styrke og gode utgangspunkt for å finne bærekraftige løsninger, er jo den teknologien som er utviklet gjennom mange år, og det aller viktigste er samarbeid og tillit. Med godt samarbeid får vi til mye i jakten på løsninger, avslutter Kragseth.