Tromsøværingen Svein Ole Kristiansen har fra tidlig av jobbet for fagorganisering i arbeidslivet. Kristiansen startet sin karriere i kjøttbransjen i 1979, og den gang var han organisert i et fagforbund tilknyttet bransjen. På 80-tallet ble Svein Ole nestleder i fagforbundet, og da selskapet han jobbet for flyttet fra Tromsø, ble han forespurt om ny jobb i en kjøttforedlingsbedrift i byen. Kristiansen takket ja til stillingen i den lille, men betydelige bedriften, som skulle gjøre det stort i området i tiden fremover.
En ildsjel for fagorganisering som han er, tok det ikke lang tid før Svein Ole hadde laget et forslag til en tariffavtale for den nye arbeidsplassen. Sjefen så imidlertid ikke behovet for dette i det hele tatt, og mente det var «noe forbanna tull». Prosessen ble lang, og Kristiansen ble kastet ut gjentatte ganger fra møter som omhandlet tariffavtale.
-Det ble veldig mye støy rundt det der, men jeg sa til sjefen at det er viktig at arbeidstakernes rettigheter er formalisert, at vi alltids kunne velge å kommunisere via e-post fra nå av, og ta med fagforbundet inn i denne prosessen. Da hjalp det å ha en fagorganisasjon i ryggen, poengterer Kristiansen megetsigende.
Etter en periode som salgsleder og ferskvaresjef i ferskvareavdelingen i Coop Obs Tromsø, blir Svein Ole headhuntet av to tidligere kollegaer til en nystartet kjøttforedlingsbedrift i 2001. Her ble han forespeilet at han skulle jobbe seg inn i bedriften og bli medeier etter hvert. Derfor kjøper han i tillegg seg inn med en liten eierandel.
Kristiansen jobber hardt over lang tid. Han opparbeider seg flere tusen timer til avspasering i håp om å jobbe seg inn i bedriften. De har det veldig gøy og drar på salgsturer rundt om i verden, og Svein Ole får være med på å utvikle bedriften. Alt virker bra, men en dag får han en uventet beskjed av sjefen. Hvis Svein Ole skal bli medeier, så må han gå inn med et betydelig beløp. Bedriften har fått ny styreleder, og de tidligere betingelsene for medeierskap gjelder ikke lenger.
I 2015 viser det seg at bedriften må omorganisere. Lønnskostnadene er for høye, og ledelsen peker på dem som tjener mest. En av disse er Kristiansen. Beskjeden ovenfra er at stillingen hans blir «vurdert», og litt senere sies det at han må fases ut av bedriften.
-Ifølge ledelsen var det viktig å velge nedskjæringer fra toppen, og det fikk jeg ikke til å stemme. Kunnskapen jeg hadde som produksjonssjef mente jeg var avgjørende for bedriften. Jeg følte at arbeidsforholdet mitt var truet. Derfor skrev jeg en e-post til Lederne og fikk spontan hjelp, forklarer Kristiansen.
I denne e-posten forklarte Svein Ole utførlig om den forestående oppsigelsen, at han hadde blitt lovet medeierskap, og om alle de utestående arbeidstimene. Ledernes juridiske avdeling kunne imidlertid se at en eventuell oppsigelse under de gjeldende forholdene ville bli begått på et usaklig grunnlag. Anbefalingen fra fagforeningens side var å kreve å stå i sin stilling. Svein Ole fulgte rådene som ble gitt, og bedriften trakk oppsigelsen tilbake. Kristiansen ble tatt inn i varmen igjen.
-Hadde jeg ikke hatt en fagforening da, så hadde jeg vært nødt til å betale dyrt for juridisk bistand. Fagforeninger er dessuten spesialister på feltet, og gir erfarne råd om de tunge situasjonene man kan havne i, og du vet aldri når det kan ramme deg. Styret i den bedriften du jobber i kan endre kurs, eller så får man en ny daglig leder som kan bryte ned en god bedriftskultur. Da er det viktig å ha noen som kan navigere deg trygt i havn, avslutter Kristiansen.
Det tok tre seige år før denne prosessen var over. Det tærte på, men nå er Svein Ole vara til styret i Ledernes avdeling Troms, og trives veldig godt på arbeidsplassen sin.
MedlemsfordelerSom medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. |
---|