Maja Venås Eriksens store ønske har alltid vært å jobbe med mennesker, og overgangen fra barnevernet til Veksttorget ga henne muligheten til å gjøre det på en annen måte;
– Først og fremst ville jeg prøve noe annet, men samtidig fikk jeg jobbe mer helhetlig med mennesker i en vekstbedrift enn det jeg kunne i barnevernet, sier Eriksen.
I stillingen som jobbspesialist og tiltaksansvarlig for arbeidsforberedende trening (AFT) gjør Eriksen bruk av en helhetlig tilnærming til hver enkelt person. Mottakerne av AFT er personer som står lengst unna jobb på grunn av deres sammensatte utfordringer.
Eriksen har også vært tillitsvalgt i bedriften fra 2019, og synes det har vært veldig lærerikt.
– Jeg synes det har vært veldig givende. Du blir noe mer enn bare å være i stillingen din, og du blir kjent med bedriften på en ny og annerledes måte. Blant annet ved å ta del i sentrale prosesser som gir retning for dine medarbeidere og bedriften fremover.
Ifølge Eriksen har mye forandret seg i arbeids- og inkluderingsbransjen i løpet av de siste ti årene, og utviklingen går i riktig retning.
– Før var det ikke like mye fokus på hver enkeltes utvikling. Det var litt sånn at de kom til oss, og så ble de plassert i interne produksjoner. Nå satses det på individuell tilrettelegging og med klare mål om å fungere i det ordinære arbeidsmarkedet og bli en del av fellesskapet der ute.
Organisasjonen gjorde en rekke omorganiseringer for omtrent ti år siden, og siden da har bedriften satset langsiktig og strategisk på faglighet og kvalitet i alle ledd.
– Kompetanse og faglighet blant de ansatte er en viktig faktor for at vi har opplevd vekst, men også hvilken grunnleggende metodikk vi legger til grunn for den jobben vi gjør. Dette for å gi et best mulig tilbud til hver enkelt mottaker av våre tjenester. Vi tenker og praktiserer annerledes enn før.
Metodikken heter Supported Employment, og er en egen metode innenfor arbeidsinkludering. Den gjennomsyrer alt Veksttorget jobber med. Dette er en måte å jobbe metodisk på i møte med folk som står utenfor arbeidslivet av forskjellige årsaker.
Eriksens og de andre jobbspesialistenes rolle er å tilrettelegge for rekruttering i arbeidslivet og oppfølging av hver enkelt ved hjelp av en femtrinnsmodell (se faktaboks under og nederst i saken).
Supported Employment (SE) inneholder ulike verktøy for å nå ønsket mål. Et av disse er en femtrinnsmodell som European Union of Supported Employment (EUSE) har utviklet i samarbeid med fagmiljøer i flere europeiske land, deriblant Norge.
Femtrinnsmodellen er anerkjent som en europeisk modell for god praksis og rammeverk for SE og tar for seg prosessen fra rekruttering av arbeidstakere til oppfølging av den enkelte. Trinn 5 er det mest sentrale prinsippet i «Place then train», og det som i særlig grad skiller tilnærmingen fra tradisjonell attføring, er at man vektlegger opptrening i skjermede virksomheter før en gradvis utprøving på en ordinær arbeidsplass. (Kilde: NTNU / NAKU)
– Dette handler blant annet om å bygge gode relasjoner mellom oss, arbeidssøkerne og bedriftene, kartlegge og planlegge nøye, gjøre grundige analyser av arbeidslivet, og drive opplæring og oppfølging på arbeidsplassen.
Arbeidet med å analysere det omkringliggende næringslivet, arbeidsmarkedet og utvikle en markedsstrategi har også vært viktige skritt for inkluderingsbedriftens vekst de siste årene.
– Utover det å satse på økt kompetanse, faglig tyngde og innføringen av SE-modellen, har det systematiske markedsarbeidet vårt vært en viktig suksessfaktor for oss. Vi analyserer det lokale arbeidsmarkedet og næringslivet, og har klart å forsyne lokale bedrifter med sine behov, samt etablert et nært og godt forhold til dem. Det samme gjelder for NAV.
Ifølge Eriksen er organisasjonen genuint opptatt av å tilpasse seg og organisere seg slik at de forblir relevante for omgivelsene sine. Et viktig premiss for å oppnå dette målet er å være opptatt av å innhente informasjon og oppdatere seg på forskning.
– Vi synes det er spennende å være i utvikling, og i riktig retning. Derfor gjør vi grundige evalueringer av oss selv og våre tjenester ut mot omverdenen, og viser dermed at vi tar kvaliteten til tjenestene våre på alvor. Det tror jeg gjør godt for vårt rykte der ute, avslutter Eriksen.
De fem trinnene i Supported Employment:1. Innlede kontakt og en samarbeidsavtale 2. Yrkeskartlegging og karrierekartlegging 3. Finne en passende jobb (jobbmatch) 4. Samarbeid med arbeidsgiver for å utvikle og vedlikeholde jobber 5. Opplæring og trening på og/eller utenom arbeidsplassen (Kilde: NTNU / NAKU) |
---|