1. Les utkastet til sluttavtale grundig og få hjelp fra Lederne. Det er viktig at du forstår innholdet før du går i gang med å forhandle eller bestemmer deg for om du skal takke ja eller nei. Dette dokumentet er avgjørende for hva som skjer videre. Husk at når avtalen er signert er det vanligvis ingen vei tilbake. Seksjon for arbeidsliv og jus bistår Ledernes medlemmer med å kvalitetssikre sluttavtaler. Ta gjerne kontakt med oss.
2. Skal du forhandle og hva er viktig å tenke på i forhandlingen? Vurder om du skal bruke muligheten til å forhandle. Hver sak er forskjellig og din forhandlingsposisjon avhenger blant annet av hvor sterk din sak er. Husk at det er frivillig å inngå en sluttavtale. Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver er villig til å strekke seg for å få en avtale på plass.
Tenk gjennom hvordan du kommuniserer i forhandlingen. En sluttavtaleforhandling kan være krevende for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Ikke sjelden er bakteppet konfliktfylt. Det er ikke uvanlig at arbeidstaker opplever et betydelig press og at situasjonen er svært ubehagelig. Derfor er det ekstra viktig å huske på å holde en saklig tone. Mulighetene er ofte større for å finne løsninger som fungerer for begge parter hvis partene unngår å tviholde på forhandlingsposisjoner. Forklar gjerne arbeidsgiver hva som er bakgrunnen for dine ønsker og krav i forhandlingen og hvorfor du mener de er rimelige. Prøv å få dialogen til å handle om hva som er viktig for deg og hva som er viktig for arbeidsgiver, slik at dere får belyst hverandres interesser i saken.
Du bør også tenke på om du selv skal forhandle med arbeidsgiver eller om du vil være tjent med at Lederne representerer deg i forhandlingene. Mange av Ledernes medlemmer er gode forhandlere som har god dialog med arbeidsgiver, og disse kan være best tjent med å få bistand fra Lederne i kulissene, for å unngå å heve konfliktnivået unødig. Hvis dialogen har låst seg eller arbeidsgiver er representert av advokat, vil det typisk være hensiktsmessig at Lederne representerer deg i forhandlingen.
3. Tenk gjennom hva som er viktig for deg. Hva kan være verdifullt for deg å få med i avtalen og hva trenger du for å komme videre? Hvis du har tenkt gjennom dette er sjansene større for at du ender opp med en avtale du kan leve med.
Husk at en sluttavtale i de aller fleste tilfeller innebærer et fullt og endelig oppgjør mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og at partene gjennom avtalen fraskriver seg retten til å fremme ytterligere krav mot hverandre. Hvis du glemmer å få noe inn i avtalen, må du regne med at løpet er kjørt. Bruk gjerne tipsene nedenfor som inspirasjon til å tenke gjennom hva som kan være viktig for deg.
4. Hva er alternativet? Tenk gjennom hva som er alternativet til å takke ja til en sluttavtale. Hva som er alternativet vil variere fra sak til sak. En sluttavtale fjerner usikkerheten hos både arbeidstaker og arbeidsgiver. Hvis man ikke kommer til enighet om en avtale vil det ofte ligge en prosess med usikkerhet og risiko for begge parter i fortsettelsen. I mange tilfeller vil alternativet være en oppsigelse. Men husk at det er en høy terskel for å gå til oppsigelse. Det gjelder mange krav knyttet til de vurderingene en arbeidsgiver skal gjøre i forkant og til prosessen. Lederne kan hjelpe deg med å vurdere hvordan din sak står.
For deg som leder, fagspesialist eller betrodd medarbeider er tillit viktig. For mange av Ledernes medlemmer blir det svært krevende eller umulig å utføre jobben sin hvis tillitsforholdet til arbeidsgiver er ødelagt. For en del er dette et viktig aspekt når de takker ja til en sluttavtale.
5. Hva er vanlig å få? Det finnes ingen fasit for hvilket nivå en sluttavtale bør ligge på. Dette er et forhandlingsspørsmål og det er store forskjeller fra sak til sak. Du bør uansett være kjent med hvordan det er vanlig å kategorisere kompensasjon i sluttavtaler:
Fri med lønn i oppsigelsestiden. Husk å sjekke i arbeidsavtalen hvor lang din oppsigelsestid er. I noen tilfeller innebærer loven at man har lengre oppsigelsestid enn det som er avtalt. Du bør derfor også lese arbeidsmiljøloven § 15-3 andre og tredje ledd. I noen tilfeller blir det avtalt fri med lønn i en periode som er enten lenger eller kortere enn oppsigelsestiden. Det er vanlig å avtale at det skal beregnes feriepenger og pensjonsopptjening for denne delen av vederlaget.
Engangssum utbetalt (regnes i antall månedslønner). Gjerne omtalt som sluttvederlag. Det er ikke vanlig å beregne feriepenger og det beregnes ikke pensjonsopptjening for denne delen av vederlaget. Husk at dette innebærer et tap for deg og det kan kompenseres for dette ved å gjøre engangssummen høyere. Vi ser at nivået i de fleste saker ligger et sted mellom 0 og 24 måneder.
Mange får seg ny jobb i den perioden sluttavtalen er ment å dekke. Det kan være en fin mulighet til å ha «dobbel inntekt» en periode. Derfor er det viktig å forsøke å forhandle inn en klausul i sluttavtalen om at du står fritt til å ta annet arbeid i avtalens løpetid og at utbetalinger etter sluttavtalen skal skje uavhengig av arbeidsinntekt fra eventuell ny arbeidsgiver i samme periode, slik at ytelsene etter sluttavtalen ikke avkortes.
6. Hvordan vil avtalen påvirke skatt, pensjon og ytelser fra NAV? En sluttavtale kan få store konsekvenser for skatt, pensjon og ytelser fra NAV. Det er derfor viktig at du gjør deg kjent med reglene som gjelder. Du kan lese mer her:
7. Trenger du støtte til utdanning og/eller karriererådgivning? For en del kan støtte til utdanning og/eller karriererådgivning være viktig på veien mot å skaffe seg en ny jobb. Dette kan du forsøke å forhandle inn i sluttavtalen. Innenfor visse rammer kan slik støtte også være skattefri, noe du kan lese mer om på vår side om sluttavtaler og skatt: LINK
8. Munnkurv for alltid? En sluttavtale har ofte et punkt om taushetsplikt. Det er viktig at du forstår rekkevidden av dette punktet. De strengeste versjonene kan f.eks innebære at du verken får fortelle kollegaer eller familie om at det i det hele tatt er blitt inngått en sluttavtale. Forståelig nok oppleves dette av mange som krevende. Særlig for ledere som har investert mye av seg selv i jobben og teamet sitt kan det bli ekstra utfordrende å forlate skuta uten å kunne si noe. Ofte er taushetsklausulene strengere enn det arbeidsgiver har et legitimt behov for og dette er også et tema som det kan forhandles om.
Dersom arbeidsgiver ønsker en taushetsklausul anbefaler vi at den holdes kort:
«Partene er enige om å bevare taushet om innholdet av denne avtale, med unntak av informasjon om at partene har blitt enige om en avtale. Det gjøres også unntak fra taushetsplikten i forhold til nødvendig informasjon til offentlige myndigheter.».
Dersom arbeidsgiver har behov for en mer omfattende taushetsklausul kan du vurdere om følgende formulering kan være egnet: «Partene er også enige om at arbeidstaker etter arbeidsforholdets opphør skal være underlagt taushetsplikt om forretningshemmeligheter, konkurransesensitiv informasjon og personopplysninger.». Dette kan gjerne kombineres med «Partene er også enige om å omtale hverandre i ettertid med respekt og på en måte som ikke skader den annens interesser.»
Mer vidtfavnende formuleringer enn eksemplene nevnt ovenfor bør du være svært varsom med å gå inn på. Lederne kan hjelpe deg med å forstå hva ordlyden i utkastet til sluttavtale innebærer.
For deg som jobber i offentlig sektor er det viktig å huske på at formuleringer som pålegger partene taushetsplikt knyttet til avtalen kan bli utfordret gjennom reglene for dokumentinnsyn. Det er flere eksempler på at arbeidsgivere i offentlig sektor, i medhold av offentleglova, men i strid med avtalens ordlyd, har utlevert sluttavtaler til f.eks journalister. Utfordre gjerne arbeidsgiver på dette hvis de krever en omfattende taushetsklausul.
9. Avklar begrensninger knyttet til hva du kan jobbe med i fremtiden. Mange ledere, fagspesialister og betrodde medarbeidere har konkurranseklausuler og/eller kundeklausuler i sine arbeidsavtaler. Disse begrenser hvilke arbeidsgivere man kan jobbe for og hvilke kunder man kan jobbe med. Hvis du er underlagt slike klausuler er det viktig at du i forbindelse med sluttavtaleforhandlingene klargjør og skriftliggjør hva som skal gjelde for deg.
10. Ikke glem dette!
Bonus: Har du rett på bonus? Sørg i så fall for å få det med i sluttavtalen.
Aksjer/opsjoner: Har du aksjer eller opsjoner hos arbeidsgiver? Sjekk hva som står i aksjonæravtalen eller andre relevant avtaler. Sørg for å klargjøre hvordan innløsning skal foregå og hvilke vilkår som skal gjelde.
Feriepenger: Sørg for at avtalen regulerer at feriepenger skal utbetales og til hvilket tidspunkt dette skal skje.
Feriedager: Har du feriedager til gode? Sørg for å avtale hva som skal skje med disse. Det er lurt å klargjøre om de skal anses avviklet, om du skal avvikle dem eller om du skal få dem utbetalt.
Avspaseringsdager: Hvis du har avspaseringsdager til gode er det også viktig å avklare hva som skal skje med disse.
Telefonnummer: Hvis arbeidsgiver står som eier av ditt telefonnummer er det viktig å klargjøre om du kan få med deg nummeret videre.
Telefon og PC: For mange kan det være av stor praktisk verdi å få beholde telefon og PC eid av arbeidsgiver. Vurder om du vil fremsette ønske om dette.
Attest: Det kan være lurt å avtale at arbeidsgiver skal gi deg en positiv attest som beskriver ansvaret og oppgavene du har hatt og resultatene du har oppnådd.
11. Oppreisningserstatning. Hvis arbeidsgiver har gjort feil i oppsigelsesprosessen kan det bli aktuelt å forhandle om oppreisningserstatning i forbindelse med sluttavtalen. Slik erstatning kan etter omstendighetene være skattefri. Les mer om dette her: LINK
12. Unngå tvil, tvist og usikkerhet. Sørg for at ordlyden er klar og tydelig, slik at du både du og arbeidsgiver forstår og er enige om hva avtalen innebærer. Uenighet etter signering kan være krevende eller umulig å løse dersom avtaleteksten er uklar. Husk også på at noen arbeidsgivere stanser eller krever tilbake utbetalinger etter en sluttavtale dersom de mener arbeidstaker ikke har forholdt seg lojalt til avtalen. La det derfor ikke være noen tvil om hva dere har avtalt. Sørg for at du følger avtalen lojalt etter signering. Dersom arbeidsgiver stanser eller truer med å stanse utbetalinger etter avtalen bør du først be om en skriftlig begrunnelse fra arbeidsgiver. Ta deretter kontakt med Lederne for en vurdering.