Tips du trodde det var lurt å følge på jobbintervjuet. Dame som er i jobbintervju
Fallgruver i jobbintervjuet

Fire tips du trodde det var lurt å følge på jobbintervjuet

Du tror mest sannsynlig det er fornuftig å komme for tidlig til jobbintervjuet, men faktisk kan det minske sjansene dine for å få jobben.

Tekst
Redaksjonen
Foto
NTB Scanpix
Dato

De fleste vil gjøre alt for å gi det riktige inntrykket i jobbintervjuet til drømmejobben. Men hvis du ikke er bevisst på valgene dine, kan det du tror er gode valg, plutselig ha motsatt hensikt. Skribent Sara McCord i karriereveiledningsstjensten The Muse, ber deg tenke over følgende:

1. Du møter opp supertidlig

Du vil nødig komme for sent til jobbintervjuet, og legger inn god tid. Men husk at det er forskjell på å komme ti minutter før tiden og en hel time. Møter du opp en time før avtalt tid, vil trolig din fremtidige sjef tenke at du er av typen som alltid dukker opp før det avtalte tidspunktet.

Løsning: Finn heller et sted i nærheten, en kafé eller bilen din, hvor du kan vente frem til avtalt tid.

2. Du tar for gitt at intervjueren vet mye om deg

Du er kanskje redd for å gjenta for mye av det som står i CVen din i selve intervjuet og tenker at de vet og husker alt du har gjort. Men husk at du trolig er en av mange som er inne til intervju, så ikke ta som en selvfølge at de som intervjuer deg husker alt. De kan fort bli forvirrede og ikke klare å få et tydelig og riktig bilde av deg og dine kvalifikasjoner.

Løsning: Flett inn erfaringen din i svarene. For eksempel: Da jeg jobbet som leder i min forrige jobb, løste jeg sitasjonen på følgende måte.

3. Du stiller spørsmålene du har forberedt

Du vil neppe si nei når du på slutten av jobbintervjuet blir spurt om du har noen spørsmål, så du har forberedt en lang liste. Men hvis spørsmålene dine allerede har blitt besvart i samtalen, vil det sette deg i et dårlig lys om du stiller spørsmålene. Det gir inntrykk av at du ikke har lyttet og fulgt med i samtalen.

Løsning: Ta notater underveis i intervjuet, så blir det lettere å stille oppfølgingsspørsmål til det dere har snakket om tidligere. For eksempel kan du spørre «kan du fortelle litt mer om …».

4. Du spør om du er en egnet kandidat

Et klassisk tips mange får før et jobbintervju, er å avslutte samtalen med å spørre om det er noen grunner til at du ikke er egnet til stillingen. Hensikten er å få muligheten til å begrunne dine mangler og vise at du likevel er 100 prosent egnet til jobben. Vær oppmerksom på at det kan få deg til å fremstå litt aggressiv.

Løsning: Vri heller spørsmålet i denne retningen: Er det noen annen erfaring eller kunnskap som er nyttig for meg å utdype for dere? Eller du kan vri på det og spørre de som intervjuer deg om hva som er deres beste øyeblikk i bedriften så langt.

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler

Publisert i Karriere