Lise Fløvik har i sin doktorgradsavhandling fra Universitet i Oslo og Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) forsket på nettopp dette.
Hun undersøkte hvordan større endringer på jobb påvirker organisasjonens arbeidsmiljø og de ansattes psykiske helse.
Ifølge Fløvik viser studiene at ansatte i organisasjoner som har gjennomgått eksempelvis omorganiseringer, nedbemanninger eller permitteringer, opplevde at både arbeidsmiljø og egen psykisk helse ble påvirket i to år etter at endringene på jobb fant sted.
Både arbeidsmiljø og egen psykisk helse ble påvirket i to år etter at endringene på jobb fant sted.
Dette viste seg blant annet i deres vurdering av ledelse, grad av forutsigbarhet, opplevd rollekonflikt og bedriftens sosiale klima. Studiene viste at effekten var større i de bedriftene som hadde gjennomført to eller flere endringer.
Både enkeltstående og gjentatte organisatoriske endringer resulterte oftere i angst og depresjon hos de ansatte, ifølge studien. De ansatte i disse bedriftene hadde også økt risiko for omfattende psykiske plager i opptil tre år etter endringene.
Ledere som opptrer inkluderende, rettferdig og støttende øker de ansattes opplevelse av forutsigbarhet på arbeidsplassen. Det kan forebygge psykiske plager, ifølge avhandlingen.
Fløvik oppfordrer ledere til å tenke på hvordan de kan forebygge påkjenningene. Det gjelder både nå, og når tilstandene vender tilbake til normalen, ettersom det kan ha store konsekvenser for både ansattes helse, motivasjon og virksomhetenes produktivitet.
– Vi fant ut at god ledelse kan bidra til å forebygge uforutsigbarhet og usikkerhet på jobben, som igjen kan redusere psykiske påkjenninger i forbindelse med endringer, forteller hun til STAMI.
Morten Birkeland Nielsen, forsker ved STAMI, forteller at rettferdig ledelse, bemyndigende ledelse og støttende ledelse alle er forbundet med å redusere ansattes risiko for helseplager og å opprettholde arbeidsevnen.
– I en endringssituasjon som gjerne innebærer høye krav og stor grad av usikkerhet, har ledere en ekstra viktig rolle. Ved å opptre tydelig, men samtidig rettferdig og støttende gjennom endringsfasen, vil ledere kunne gjøre endringer i virksomheten uten at dette har altfor store konsekvenser for ansatte, sier Birkeland Nielsen.
I en endringssituasjon må ledere opptre tydelig, men samtidig rettferdig og støttende gjennom endringsfasen.
Morten Birkeland Nielsen, forsker ved STAMI.
– Ansatte som rapporterte om å ha en leder som var inkluderende, rettferdig og støttende, hadde en lavere risiko for senere psykiske plager. Dette kan blant annet skyldes at de ansatte opplever mer forutsigbarhet og trygghet på jobb, forteller Fløvik.
Kilde: Stami.no