Plattformene til Johan Sverdrup-feltet er under bygging, og boligkvarteret til Statoils kjempeprosjekt reiser seg hos Kværner Stord. Vi blir med Eide når hun for første gang får komme inn på verftet for å ta boligplattformen nærmere i øyesyn. Hun er ivrig som en unge, og gleder seg til å være i full sving i løpet av våren. Foreløpig er det jobben som prosesstekniker på Gullfaks-feltet som er hovedbeskjeftigelsen, ved siden av alt det andre hun engasjerer seg i hjemme på småbruket.
-Jeg er ikke så vanskelig å be, og liker å få ting gjort, slår hun fast.
Det merkes godt at den blide, unge kvinnen er full av energi. Hun kaster ikke bort mye tid, verken på jobben for Statoil, eller på fritiden med mann og barn og en lang rekke interesser. Gamle konserveringsmetoder for mat, hagedyrking og kunnskapsdeling om babybæring er noe av det hun får tid til.
-Jeg har makk i rompa, ja, sier hun og smiler med hele fjeset.
Det er så man blir nysgjerrig på hva slags barn hun var hjemme på Åmøy i Helgeland. Hun lærte i hvert fall mye av å vokse opp på et melkebruk i havgapet. Odelen har hun overdratt til lillebror, for hun har jo flyttet til mannens barndomshjem på Stord. Men nå skal det handle om den nye spennende jobben som venter til våren.
-Min styrke er nok å jobbe med folk. Hva er de opptatt av? Man kan få med seg mye i kaffebaren. Å være hovedverneombud er på en måte en ensom jobb, men man må jobbe sosialt. Har du en god tone med folk, får du ting gjort. Jeg vet mye om hva jeg går til. Det er ikke første gang jeg er hovedverneombud, men denne gangen er jobben mye større, forteller hun.
Ingelill Handeland Eide får det til å høres så enkelt ut, men dette arbeidet er for tøffinger, ifølge Per Helge Ødegård, leder for Lederne i Statoil gjennom 18 år:
-Hun er svært dyktig. For å få en slik jobb må du være faglig sterk. Dette er en mannsdominert bransje. Ingelill må kunne sette foten ned når ledelsen i Statoil og interessene hun er satt til å ta vare på, kommer i konflikt. Hun må være balansekunstner, og vil bli et forbilde for mange andre i årene som kommer. Dette er en krevende jobb, der det trengs lederegenskaper som ikke innebærer budsjett- og personalansvar. I prosjektfasen er det på det meste over tusen personer ute på feltet.
At det som hovedverneombud trengs lederegenskaper, er Eide selv helt enig i:
-Ja, dette er absolutt en lederjobb. Jeg skal koordinere over 20 personer i verneombudstjenesten, veilede og sørge for god informasjon. Jeg er en tilrettelegger, som bruker mye tid på å finne riktig informasjon til de som trenger det. Og det går greit å stå opp mot folk i ledelsen når det er nødvendig. Det handler bare om sak, de fleste er flinke til å skille sak og person. Samarbeidet vil nok gå greit.
Dessuten kjenner hun noen med lang erfaring, som hun kan gå til når det trengs.
-Den nye jobben medfører et stort ansvar, man må være veldig tett på, ting går fort. Det er godt å ha Per Helge og nestleder Terje Herland i bakhånd. Men jeg kan jo mye av regelverket fra før, eller jeg vet hvordan jeg kan finne ut av det jeg ikke kan, sier hun.
En gang i framtiden kan hun også tenke seg å engasjere seg med verv i Lederne. Hun har gjort det før i Unge Lederne:
-Jeg er jo engasjert, og vil si til andre, både kvinner og menn, at jeg tror vi skyter oss selv i foten om vi ikke engasjerer oss. Jeg frykter for trepartssamarbeidet i arbeidslivet når færre organiserer seg. Men først vil jobben som hovedverneombud for det svære Statoil-prosjektet kreve en hel del av henne, også før hun begynner for fullt i april.
Ja, dette er absolutt en lederjobb. Jeg skal koordinere over 20 personer i verneombudstjenesten, veilede og sørge for god informasjon.
Ingelill Handeland Eide
-Sverdrupfeltet er et av de viktigste, kanskje det viktigste, industriprosjektet for Norge som nasjon de neste tiårene, sier Per Helge Ødegård og Terje Herland.
De presiserer at selv om Sverdrup er stort, viser alle kjente analyser at vi vil få knapphet på leteområder de nærmeste årene. Næringen er derfor helt avhengig av nye leteområder for å kunne fortsette med sine viktige bidrag til den norske velferdsstaten. Politiske beslutninger rundt dette haster, mener Ødegård og Herland:
-Johan Sverdrup viser at det vil være fremtidsrettet for ungdom å satse på næringen i flere tiår framover. De som avslutter det norske oljeeventyret er ennå ikke født. Vi er opptatt av at Lederne får godt fotfeste her, og derfor er vi glade for at Ingelill tar på seg denne jobben.
I magasinet Lederne, som kommer ut til våren, kan du lese mer om Ingelill Handeland Eide. Tilværelsen hennes, med jobben i Nordsjøen og livet på småbruket med det hun kaller Eidens hage, er full av kontraster.