Motivasjon er faktorene som får oss til å gjøre noe, og som bestemmer hvilken innsats vi legger i det. Det ligger tydeligst i første del av ordet, nemlig motiv. Motivasjon handler i stor grad om å vite hvorfor man skal gjøre noe. Jo klarere dette motivet er, dess enklere er det å holde seg motivert. Her kommer spørsmålene som gjør det enklere å definere det, og hva som skal til for å holde motivasjonen oppe over tid:
Når dyna ligger over deg, passe tung og varm, kan det være vanskelig å komme i gang med dagen. Men kanskje den kaffekoppen, podcasten du hører på til jobb eller påminnelsen om hyggelige kolleger kan være nok til å motivere deg til en god start på dagen?
Når jobben også er lidenskapen, er det enkelt, men sånn er det ikke alltid. Da gjelder det å tenke kreativt, og se på hvordan du kan få plass til mer av det du elsker å drive med i hverdagen din. Elsker du sjakk? Hva med å legge det inn som sosial pauseaktivitet på kontoret?
Å ha øynene på målet er viktig for å holde stø kurs og unngå prokrastinering. Ha gjerne en ukentlig påminnelse på telefonen din som hjelper deg å huske hva du styrer etter. Husk også å definere og skille selskapets strategiske mål fra ditt personlige mål. Forhåpentligvis spiller disse målene godt sammen. Gjør de ikke det, kan det være verdt å vurdere et jobbskifte.
Overkommelige delmål er viktig for å kjenne på mestring i hverdagen. Ha et par delmål av gangen og ta deg tid til å feire små seire underveis. Det kan for eksempel være å ferdigstille en oppgave du har skjøvet foran deg en stund, eller å holde en presentasjon du har hatt litt nerver for. Stryk det av listen, ta deg en velfortjent pause og fyll den med noe du liker. Det trigger belønningssenteret i hjernen og øker motivasjonen til å ta fatt på neste oppgave.
Samfunnet og teknologien raser av gårde, og følelsen av å ikke henge med er demotiverende. Derfor er det viktig å ta ansvar for egen utvikling for å holde motivasjonen oppe. Abonner på en lydbok-tjeneste, les e-bøker på bussen eller abonner på nyhetsbrev som inspirerer deg til å tenke nytt.
Å være skeptisk til nye situasjoner, kan føre til et negativt tankemønster som påvirker hvordan du har det. Velger du i stedet å lete etter det positive i hver situasjon, vil du bli mer motivert til oppgavene på veien også. Eksempelvis er det verdt å huske på at læringen er størst når noe ikke går helt som planlagt.
Selv om det kommer mye bra ut av en positiv holdning, er det viktig å ikke gape over for mye. Senk forventningene, så blir det lettere å holde stresset nede og motet oppe. Lavere forventninger gjør deg også mer mottakelig for læring underveis, slik at du lettere reiser deg etter et nederlag – og prøver igjen.
De vi omgås med har stor innvirkning på egen motivasjon. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til hvem som inspirerer og gir deg lyst til å få til ting, og hvem som ikke gjør det. Jobb med å knytte sterkere bånd til dem som gir deg giret du trenger.
Daglig fysisk aktivitet er essensielt for å holde hodet klart og energien oppe. Dessuten kan det også gi et solid løft til både selvtillit og selvfølelse, som i seg selv er viktig for å ha lyst til å ta fatt på arbeidsoppgaver.
Noen ganger gjelder det å skyve alle vurderinger til side og si de magiske ordene: Bare gjør det! Og når det er gjort, husk å ta et øyeblikk hvor du anerkjenner egen innsats, til tross for lav motivasjon. En liten klapp på skuldra gjør neste oppgave og neste dag litt enklere å ta fatt på.
Lykke til!