
Du har forberedt deg godt, og vist deg fra din beste side. Hva nå? Her er fem tegn som tyder på at jobbintervjuet gikk bra – og fire tegn som kan tyde på at det kanskje ikke gikk så bra.
- Tekst
- Maria Caroline Skrede
- Foto
- Getty Images
- Dato
- Intervjuet varte lenger enn planlagt
Det er stor sannsynlighet for at en rekrutterer eller potensiell arbeidsgiver ikke bruker for lang tid på deg, dersom de tenker at du er helt uinteressant for jobben. Varte imidlertid intervjuet lengre enn den planlagte tiden, kan det være et tegn på at det gikk bra.
- Du fikk mange oppfølgingsspørsmål
Får du mange spørsmål er de som intervjuer deg mest sannsynlig nysgjerrig og vil vite mer om deg. Vær imidlertid oppmerksom på gjentakende spørsmål. Det kan bety at du ikke har svart utfyllende og godt nok på spørsmålene i utgangspunktet.
- Du blir introdusert for flere på arbeidsplassen
Hvis arbeidsgiver ønsker at du skal møte flere enn de som opprinnelig var med i jobbintervjuet, kan det være en sterk indikator på at de er begeistret for deg. Skjer dette imidlertid ikke, er det ingen grunn til å bli fortvilet. Slik situasjonen er nå foregår mest sannsynlig mange jobbintervjuer digitalt, da er det ikke like naturlig å ta med flere inn i møtet.
- Intervjueren forsøker å «selge» deg arbeidsplassen
I en stressende intervjusituasjon er det lett å glemme at intervjuer går begge veier. Det er ikke bare du som skal overbevise arbeidsgiver, din potensielle arbeidsgiver skal også overbevise deg om å takke ja til stillingen fremfor et annet sted. Får du i tillegg spørsmål om jobbsøkingen din og om du er i andre prosesser, er dette mest sannsynlig et positivt tegn.
- Du orienteres om prosessen videre
Dersom dere mot slutten av intervjuet snakker om prosessen videre, er det et tegn på at arbeidsgiver er interessert i deg og ønsker å holde deg i loopen. Dette viser også at arbeidsplassen har en ryddig og organisert intervjuprosess.
Har du fått et jobbtilbud og skal forhandle om lønn? Her er rådene for å lykkes med lønnsforhandlingen.
Fire tegn på at jobbintervjuet ikke gikk så bra
I noen intervjuer føler man at alt klaffer og er ganske sikker på at jobbintervjuet var vellykket. I andre situasjoner sitter man igjen som et stort spørsmålstegn. Disse fire tegnene kan indikere at intervjuet ikke gikk så bra som du håpet:
- Intervjueren var uoppmerksom
Sitter du igjen med følelsen av at intervjueren ikke var helt til stede mens dere snakket sammen? Det kan bety at vedkommende ikke fant deg interessant.
- Dere snakket ikke om veien videre
Dersom du ikke fikk noen informasjon om prosessen videre, kan det bety at tiden ikke strakk til eller at intervjueren glemte det. Men det kan også bety at du ikke kom videre.
- Du fikk ikke mulighet til å stille spørsmål
Hvis du ikke fikk anledning til å stille spørsmål, eller fikk korte og vage svar, kan det bety at intervjueren allerede har besluttet at du ikke er med videre i prosessen.
- Intervjuet ble avsluttet tidlig
Varer jobbintervjuet lengre enn avtalt tid er dette som regel positivt. Varer det derimot kortere er dette vanligvis et dårlig tegn.
Tre tips til neste intervju
Alle har gjort ett eller flere dårlige jobbintervjuer i løpet av livet – her er tre tips som gjør deg bedre rustet neste gang du skal i ilden:
- Forbered deg
Jo bedre forberedt du stiller i jobbintervjuet, jo mer sannsynlig er det for at du lykkes. Et tips er å sette deg godt inn i intervjuprosessen, og her kan bøker være et nyttig hjelpemiddel. Her er to tips:
- Intervjuspørsmål – Paul Newton.
- Forberedelser til intervju-øvelsene – Paul Newton.
Du kan laste ned begge bøkene gratis her.
- Vit forskjellen på første- og andregangsintervjuet
Skal du komme gjennom nåløyet, er det lurt å ha innsikt i hva forskjellen på første- og annengangsintervjuet er og hva dere skal gjennom:
- I førstegangsintervjuet fokuseres det på dine faglige kvalifikasjoner og motivasjon.
- I andregangsintervjuet er målet å gå mer i dybden på din atferd og egenskaper. Vær forberedt på at du kan bli bedt om å gjennomføre en personlighetstest i forkant, som dere deretter går gjennom i andregangsintervjuet.
- Overbevis gjennom skjermen
I disse tider gjennomføres mange intervjuer digitalt, og det kan oppleves utfordrende. Her er tre tips som kan hjelpe deg til å skinne på skjermen:
- Se i kameraet. Da virker du mer tilstedeværende og de som intervjuer deg får en følelse av blikkontakt.
- Gjennomfør intervjuet stående. Det påvirker energien i stemmen din og gir deg bedre holdning.
- Ikke snakk deg bort. Forsøk å være kort, klar og konkret når du svarer på spørsmål.
Få flere tips om hvordan du overbeviser i videomøter her.
Kilde: Themuse.com
Les om Ledernes medlemsfordeler her
Meld deg inn i Lederne