Slik kan du utnytte potensialet til deg og medarbeiderne dine
NYE GREP

Bruker du ditt fulle potensial?

Hva skal til for at du virkelig blomstrer som leder eller medarbeider? Veien til en bedre arbeidshverdag kan være kortere enn du tror.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Hva du velger å prioritere er helt avgjørende, og det er mulig du må slutte med noe du trodde var helt nødvendig. I tillegg kan det tenkes at du må ta en nærmere titt på medarbeiderne dine. Kanskje har de også en del å gå på før deres potensial er tatt godt nok ut?

Dette handler ikke om å skvise mer ut av folk, men om å få fram kraften og arbeidsgleden fordi jobben rett og slett blir mer lystbetont. Viktige stikkord er:

  • Nye oppgaver
  • Mindre rapportering og kontroll
  • En god tilbakemeldingskultur
  • Kompetansepåfyll

Gevinsten kan være trivsel, færre som slutter etter kort tid, større lønnsomhet og færre dyre nyansettelser.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Ubrukt potensial

En undersøkelse viser at 44 prosent av svenske ledere ikke synes de får brukt sitt fulle potensial i jobben, men 57 prosent av medarbeiderne har det på samme måten.

– Det virker ikke lenger å la en person ha de samme oppgavene år etter år, og det kommer til å fungere dårligere og dårligere i årene som kommer. Organisasjoner som ikke evner å endre seg raskt nok klarer seg ikke lenger, fordi de ikke er tilstrekkelig innovative og fleksible, sier Christina Hammer i rådgivingsselskapet Hammer & Hanborg.

Hun er medforfatter av boka Framtidens professionella liv som nylig kom ut i Sverige. Den er basert på en undersøkelse der 1764 arbeidstakere svarte på spørsmål om jobbene sine. 498 av dem var ledere.

Det er en tydelig sammenheng mellom å sløse bort talentene man allerede har og dårlig tilbakemeldingskultur.

Christina Hammer, Hammer & Hanborg.

 

Sløser bort talenter

Det mange selskaper gjør når de merker at det trengs ny kompetanse er å rekruttere nye folk, i stedet for å utvikle dem de allerede har. Det gjelder særlig i store selskaper. De små er flinkere til å ta vare på de ansattes kompetanse- og vekstbehov.

Les hvordan du tar vare på talentene

Christina Hammer mener at det er en tydelig sammenheng mellom det å sløse bort de talentene man allerede har, og dårlig tilbakemeldingskultur.

– Det gjelder også lederens leder, og derfor er det mange ledere som velger å bytte jobb etter ganske kort tid, sier Hammer.

Men hun ser lys i tunnelen. Lederrollen er i endring. Flere og flere skjønner at de må coache medarbeiderne sine mer og kontrollere mindre.

– Det vil si å hjelpe dem til å nå målene sine, i stedet for å kontrollere hvor mange timer de er på kontoret. På den måten får også lederen brukt mer av sitt potensial.

Slipp potensialet fram!

Her er tre tips fra Christina Hammer og hennes medforfattere:

• Revurder synet ditt på talent. All ære til erfaring og utdanning, men i framtidens organisasjon blir vurderingsevne, drivkraft og personlighet viktigst. Sammen med evnen til å lede, motivere og utvikle seg selv.

• Kartlegg den interne kompetansen. Se hver medarbeiders potensial før du leter etter nye talenter. Kanskje finnes akkurat det du leter etter internt.

Skap en positiv tilbakemeldingskultur. Ha en kontinuerlig og nysgjerrig samtale med medarbeiderne dine, og jobb aktivt med tilbakemeldinger.

Kilde: chef.se