Forsøk å forstå forskjellene

Generasjonsledelse handler ikke om å forskjellsbehandle medarbeidere ut fra alder. Det er viktig at du husker at det er individuelle forskjeller, og effektiv ledelse innebærer å tilpasse seg den enkeltes behov, uavhengig av generasjonstilhørighet.

Tekst
Inger Kringlebotten
Foto
Getty Images
Dato

Generelt derimot, er det tydelige forskjeller mellom generasjoner i den forstand at de er på ulike stadier i livet, har ulike erfaringer, preferanser og referanser. Det kan derfor være lurt å ha de generelle forskjellene i bakhodet, for å unngå konflikt og misnøye.

Babyboomerne

(født ca. 1946-1964) mener at åpenhet og frihet er viktige faktorer for et godt liv. De forventer respekt for sine erfaring og kunnskap, men er vant til hierarkiet på arbeidsplassen. De motiveres av status, er svært lojale mot arbeidsgiveren og jobber mye. På den annen side skiller de tydelig mellom jobb og fritid. De foretrekker direkte kommunikasjon og stabilitet.

Generasjon X

(født ca. 1965-1980) jobber hardt og dedikert, og forventer å bli belønnet for det. De liker målbar resultater og forventer frihet til å ta egne beslutninger. De har stor tro på kjernefamilien og gode vennskapsforhold, og foretrekker en balanse mellom arbeid og privatliv. De er lojale mot arbeidsgiveren, men takker ikke nei hvis de får et bedre jobbtilbud. Unngå en autoritær lederstil.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Millenials

(født ca. 1981-1996) er karrierefokuserte, foretrekker meningsfylte oppgaver og mulighet for personlig utvikling. Familie og venner er viktig, men de skiller i mindre grad enn tidligere generasjoner mellom arbeid og fritid. De er lojale hvis de får anerkjennelse for arbeidet. Klima og andre verdispørsmål hos arbeidsgiver vektlegges i større grad enn hos tidligere generasjoner.

Generasjon Z

(født ca. 1997-2012) foretrekker fleksibilitet, verdsetter teknologi høyt og er komfortable med å bruke den. De er kjent for å være innovative og tradisjonelle arbeidsmetoder kan virke begrensende. De er preget av «oss-tenkning» og forventer inkluderende og mangfoldige arbeidsmiljøer. De ser på suksess som et resultat av samarbeid og felles innsats. De jobber mye når det gir mening, men er ikke utpreget lojale. Feedback og et godt sosialt arbeidsmiljø er viktig for motivasjon og engasjement.

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler

Publisert i Kommunikasjon, Ledertips