Grenseløst arbeidsliv kan bety trøbbel

Det er både gode og dårlige sider ved dagens arbeidsliv, preget av hybride løsninger, fleksibilitet og en stadig raskere teknologisk utvikling. Når grensene mellom jobb og fritid viskes ut, kan det bli vanskelig for mange.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
Ellen J. Jarlie
Dato

Når noe er grenseløst, inviterer det til trøbbel. Da må man sette grenser selv, og det er ikke alle like gode til. Rammer gjør oss trygge, og uten det flyter noen av oss ut, slår psykologspesialist Jan-Martin Berge fast.

Større fleksibilitet, hybride løsninger, digitalisering – arbeidslivet har blitt mer effektivt, og vi har hatt en bratt læringskurve.

– Det er en masse fordeler med ny teknologi. Ting går raskere, det er spennende og kan gi en følelse av frihet: «Jeg kan sitte i Syden eller på hytta og jobbe». Baksiden av medaljen er tidsperspektivet hvor skillene mellom jobb og fritid viskes helt ut. Det er effektivt for noen, men ikke for alle, sier Berge.

Bærekraftig over tid

Han understreker at det på mange måter er fint med fleksibilitet, at du kan styre din egen tid og for eksempel ta deg en joggetur i arbeidstiden mens været er fint, og jobbe litt utover kvelden i stedet.

– De som forventer at fleksibiliteten skal gi dem balanse hver dag, kan bli stressa. Det er ikke bærekraftig. Men over tid kan det gi balanse og bærekraft i et helse- og arbeidslivsperspektiv.

Du må selv bestemme hvor tilgjengelig du skal være. Mange føler seg forstrukket.

Jan-Martin Berge

Noen er mer utsatt

Jan-Martin Berge driver med ledertrening, holder foredrag, og jobber med terapi. Han møter mange i psykologpraksisen sin, som etter en samtale innser at de må ta grep. Kanskje står PC-en fremme bestandig, mobiltelefonen er ikke mange centimeterne fra deg døgnet rundt, e-posten kan sjekkes når som helst, og det er alltid noe som kan gjøres om du ikke setter ned foten.

– Du må selv bestemme hvor tilgjengelig du skal være. Mange føler seg forstrukket. Det er høye krav i dagens arbeidsliv, og for noen er det en risikosport. Noen er mer utsatt, gjerne mennesker med sterk pliktfølelse.

På spørsmål om han ser noen kjønnsforskjeller svarer han:

– Min erfaring er at samvittighetsfulle kvinner er mer sårbare for stress. De har nydelige kvaliteter, sier sjelden nei, og glemmer av og til å «ta på egen oksygenmaske først». Mange jobber også dobbelt av de samme årsakene. Da kan de bli veldig utsatt for å bli utbrent. «Her og nå» blir litt borte, de mister tilstedeværelsen i eget liv, og kan da føle seg utilstrekkelige.

– Folk som tar pauser i løpet av arbeidsdagen, er mer effektive, sier Jan-Martin Berge.

Hva forventes av deg?

I tillegg til det grenseløse, kan lite lederstøtte og uavklarte forventninger skape negativt stress og mangel på balanse.

– Gode ledere bruker tid på å avklare forventningene til medarbeiderne sine. Og gode medarbeidere spiller lederen sin god, ved å ta ansvar selv. Husk at lederen din ikke vet hva du tenker. Begge sider må altså bidra til forventningsavklaring. Du tåler mer når du vet hva som forventes av deg, understreker Berge, og minner om at det ikke handler om antall timer med arbeid.

Trives du med jobben, vet hva som forventes av deg og opplever å ha en balanse i livet kan du jobbe mye og likevel ha det bra.

Verdier og tilhørighet

– Individperspektivet er viktig, å kartlegge verdiene dine. Jobben må bety mye for deg om du skal jobbe mye. De som har det bra, lever i tråd med verdiene sine. Setter du ikke helsen din først, kommer du ikke i mål med noen balanse, sier Berge.

Han er også opptatt av opplevelsen av tilhørighet. Gode arbeidsplasser er flinke til å sende signaler om tilhørighet. Ikke minst unge arbeidstakere trenger å føle tilhørighet, spesielt i starten, og det kan være vanskelig med mye hjemmekontor.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

– Ideelt sett finner arbeidsgiver ut av det med hjemmekontor sammen med arbeidstakerne. Vi skal huske at tilhørighetsfølelsen gikk ned under pandemien. Det er ikke noen «one size fits all» her, men det er ikke bra å ha bare hjemmekontor. Jeg kjenner ingen som har godt av det, sier Berge.

Ta vare på deg selv

Jan-Martin Berge snakker om at vi alle har et toleransevindu, et bilde på egen kapasitet.

– Det gjelder å ha store nok forhold i toleransevinduet ditt. Det blir smalt over tid om du ikke har noen verktøy for å ta vare på deg selv. De som kommer til meg har sluttet med å gjøre helsefremmende aktiviteter, men heldigvis begynner de igjen når vi har snakket om hvor viktig det er, forteller han.

Det kan være å trene, gi deg selv opplevelser du setter pris på – og ikke minst ta pauser. Folk som tar pauser i løpet av arbeidsdagen, er mer effektive, sier Berge, og legger til at restitusjon er viktig:

– Flere og flere opplever at de trenger naturen, at det hjelper å gå tur i skogen for eksempel. Og kontakt med andre mennesker er også helt grunnleggende for oss.

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.

Se alle dine medlemsfordeler

Bli medlem