Integrering og inkludering: Mann med grå genser sitter tilbakelent i en stor, rød sofa.
Flyktning og gründer

Inviterer til dugnad for inkludering

Aiman Shaqura kom til Norge som palestinsk flyktning som tiåring, og har siden blitt en suksessrik gründer. Nå vil han ha deg med på laget når nyankomne flyktninger skal finne seg arbeid i Norge. Integrering og inkludering kommer ikke av seg selv.

Tekst
Sissel Fantoft
Foto
Fartein Rudjord og privat
Dato

Gjennom initiativene Give A Job og Charge gjør Shaqura en innsats, som han gjerne vil ha flere ledere og bedrifter med på.  Noen kjente selskaper er allerede på dugnadslaget gjennom Charge, et program  som tar i mot søknader fra flyktninger som ønsker å starte egne selskaper. De som blir plukket ut til å delta i programmet får et skreddersydd opplegg som varer i seks til ni måneder.

– De tilbringer to-fire uker ute hos en av flere samarbeidspartnere, veletablerte selskaper og blant de beste i sin bransje, forteller Shaqura.

Vil bli mer inkluderende

Noen av samarbeidspartnerne er  KPMG, Trigger, Qvartz, Microsoft, Dagens Næringsliv og Sparebank Regnskapshuset.

– Dette er selskaper som har en klar visjon om at de ønsker å være mer inkluderende og samtidig skape økt engasjement blant sine medarbeidere. Når vi skal velge deltakere til programmet, ser vi etter dem vi kan hjelpe til å vokse både nasjonalt og internasjonalt, og gi en knallstart på gründerkarrieren, sier han. Aiman Shaqura hadde aldri sett for seg at Give A Job og Charge skulle vokse seg så store. I dag bruker han all sin tid på å lede initiativene. Og han vil ha flere med.

Give A Job går ut på å arrangere en stor temadag i forskjellige norske byer, hvor representanter fra næringsliv, kommuner og frivillige organisasjoner møter flyktninger som ønsker seg en jobb. På hvert arrangement er det mellom 400 og 700 deltakere.

Ta gjerne en titt  på et Give A Job-arrangement . Og her kan du lese mer om hva vår søsterorganisasjon arrangerer i Sverige, for å tiltrekke seg ledere med en annen bakgrunn enn den svenske.

Integrering og inkludering: Mann sitter og jobber ved laptop, med en telefon mot øret.
Aiman Shaqura jobber hardt for å få flere med seg på dugnaden i arbeidslivet. Flere flyktninger skal ut i jobb. Inkludering er stikkordet.

Integreringen tok tid

Aiman Shaqura ble født i Libanon av palestinske foreldre. På begynnelsen av 1980-tallet, midt under den blodige borgerkrigen i Libanon, flyktet han og familien med båt fra Beirut til Tunisia.

– Jeg var bare noen måneder den gangen og husker ingenting av det. Flukten vår fortsatte videre gjennom tolv land før vi kom til Norge i 1991. Vi bodde på flere asylmottak før vi til slutt endte på Toten. Som flyktning har du én fot i utenforskapet, og det ble ikke noe bedre av at vi hadde dårlig råd. Jeg måtte sitte på skolen og tegne når resten av klassen reiste på skoleturer som kostet penger, forteller han.

Tidlig i arbeid

Shaqura bestemte seg for å skaffe seg egen inntekt, og begynte å banke på dører for å spørre om han kunne ta forefallende arbeid.

– Jeg har plukket alt som kan plukkes, fra jordbær og poteter til stein og tomflasker. Jeg har klippet plener og solgt skopuss. Da jeg gikk på videregående bestemte jeg meg for at jeg ville studere til siviløkonom i England, og for å finansiere det hadde jeg flere jobber ved siden av skolen. Jeg vasket på Rema 1000 tidlig om morgenen, syklet to mil for å jobbe på Burger King på Gjøvik, og jobbet som badevakt, støttekontakt, tolk og vinduspusser, forteller han.

Integrering: To menn og en kvinne står sammen, glade og fornøyde.
Aiman Shaqura, artisten Sherika Sherad og Arne Hjeltnes på et Give a Job-arrangement. Det handler om integrering og inkludering i arbeidslivet.

Samarbeider med Hjeltnes

Etter fem års utdannelse i England flyttet Shaqura til Oslo, og har siden vært med på å bygge opp fem selskaper som på det meste hadde en samlet omsetning på over 100 millioner kroner. Ett av selskapene var Norwegian Work, hvor Arne Hjeltnes var Shaquras partner. Da den globale flyktningkrisen rammet i 2015 følte begge to at de hadde lyst til å bidra.

– Det begynte med at jeg var på en fiskekonferanse i Trondheim sammen med Chris Rynning, og vi diskuterte hvordan vi kunne hjelpe nyankomne flyktninger med å komme seg raskt ut i jobb. Det var starten på Give A Job, som Aiman har drevet videre, sier Arne Hjeltnes.

 

Jeg hadde aldri fått til dette alene. Arne Hjeltnes har vært en uvurderlig partner. Dette handler om mangfold, og Arne og jeg er mikromangfold i praksis.

Gründer Aiman Shaqura

 

Inkludering i praksis

– Vår målsetting for en Give A Job-dag er at den skal ende opp i 100 jobbintervjuer og at minst 25 flyktninger finner seg en mentor. Flyktningene lager selv maten og står for mye av den praktiske gjennomføringen, forteller Shaqura.

– Give A Job gir håp, samtidig som det er et helt konkret initiativ. Når det kommer mange flyktninger til Norge gjelder det å finne gode løsninger. Vi kan ikke hjelpe alle, men det gir en god følelse å vite at vi hjelper noen, sier Hjeltnes.

Give A Job har resultert i at flere flyktninger har kommet seg ut i arbeidslivet, som ingeniører, regnskapsførere og vaskepersonale.

– For mange er dette også en fin arena å bli kjent med nordmenn på, og få en fot innenfor det norske samfunnet, sier Shaqura.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Bruker eget nettverk

Aiman Shaqura var allerede en suksessrik gründer da flyktningkrisen rammet i 2015.

– Da kjente jeg at jeg måtte gjøre noe. Jeg har jo selv vært nyankommet flyktning i Norge og møtt både rasisme og vold. Selv om jeg har fått mange dører slengt i ansiktet, og blitt kalt svarting og sotrør, så har jeg også møtt mennesker som har vært villig til å sette døra på gløtt for meg. De mulighetene jeg har fått har ført meg dit jeg er i dag, og jeg hadde lyst til å bruke min kompetanse og mitt nettverk til å hjelpe andre, sier han.

Uvurderlig partner

Mange flyktninger med utdannelse og erfaring opplever at det er vanskelig å komme inn på det norske arbeidsmarkedet.

– Det er så mye som handler om nettverk og relasjoner, derfor er Give A Job en viktig møteplass hvor næringslivet og flyktningene kan bli kjent med hverandre. Det er rett og slett en nasjonal inkluderingsdugnad, sier Shaqura.

Og han understreker at han ikke hadde klart det alene:

–  Arne Hjeltnes har vært en uvurderlig partner. Dette handler om mangfold, og Arne og jeg er mikromangfold i praksis: Vi er ulike både i alder og etnisitet, og utfyller dermed hverandre godt, sier Aiman Shaqura.

Publisert i Ledertips