Et høyt konfliktnivå kan ha mange årsaker. Det konfliktene i arbeidslivet har felles, er at de virker ødeleggende. En undersøkelse blant norske ledere, gjennomført av Sariba Consulting både i 2013 og 2018, viser at tre av fire av oss har opplevd konflikter på jobben, og at halvparten av dem har eskalert. Årsakene er dårlig kommunikasjon som fører til misforståelser, dårlig kjemi og dårlig lederskap.
Alle de tre årsakene som er nevnt over, er noe du som leder kan ta tak i, og her følger en mer detaljert sjekkliste over hva som kan skape trøbbel:
Konflikter kan skape store problemer om de får lov til å vokse, og undersøkelsene viser at det også fører til sykefravær, selv om det i seg selv ikke er en godkjent sykmeldingsgrunn.
-Tall fra NAV viser at 40 prosent av det legeerklærte sykefraværet er psykologisk betinget og 60 prosent fysisk. NAV sier selv at psykiske plager kan gi fysiske utslag. Dessverre vet vi ikke hvor stor del av fraværet som skyldes jobbkonflikter, sier Saribas leder, Erik Hovden.
Hovden mener at en uenighet utvikler seg til konflikt så snart vonde følelser blir koplet inn. Utfordringen er ofte å håndtere vanskelige følelser fordi de nettopp ikke handler om sak og rasjonell tenkning. Det krever at du som leder ser hele mennesket, går inn i situasjonen med et genuint ønske om å forstå, og at du har tid til refleksjon sammen med medarbeiderne.
Tall fra NAV viser at 40 prosent av det legeerklærte sykefraværet er psykologisk betinget.
Erik Hovden
Kjell Ribert driver Ribert Kultur & Kommunikasjon, og jobber blant annet med konfliktmegling. Han understreker at det er viktig å kjenne seg selv og eget reaksjonsmønster når en konflikt skal håndteres:
-Du må selv finne ut hvem du er, og innse at alle er en del av problemet – inkludert deg selv. Vi vil alle i større eller mindre grad være vanskelige å ha med å gjøre i ulike situasjoner.
Fire tips til konflikthåndtering fra Ribert:
Kilder: chef.se, ledernytt.no og infotjenester.no