Har du fått ny jobb og skal skrive kontrakt, er det lurt å sjekke om arbeidskontrakten holder vann.
–Det finnes mange rare og mangelfulle arbeidskontrakter som blant annet regulerer forhold de ikke skal. Vi kan kvalitetssikre at arbeidskontrakten er korrekt, men det må selvsagt skje før den signeres, sier advokat Frøydis Vandvik Løvdal.
Hun er en av fire personer i Ledernes fagjuridiske avdeling, hvorav tre har juridisk kompetanse. De bistår tillitsvalgte, rådgivere og medlemmer av Lederne i deres rolle som arbeidstakere.
Det er ikke alle saker som skal løses juridisk, noen ganger handler det om å finne et kompromiss som begge parter kan leve med.
Stein Zander
– Det å bistå medlemmene i saker hvor de opplever utfordringer på arbeidsplassen er en av Ledernes kjernevirksomheter, sier leder i avdelingen, Stein Zander.
Lederne følger hovedavtalens prinsipp om at saker skal forsøkes å løses lokalt.
– I tilfeller hvor tillitsvalgt eller rådgiver ikke klarer å løse saken med arbeidsgiver lokalt, havner sakene hos oss. I tillegg til avdelingen vår har vi avtale med to advokatfirmaer, noe som sikrer at vi til enhver tid har kapasiteten og ressursene som er nødvendige, sier Zander.
Han nevner blant annet saker som gjelder ferie, sykelønn, sykefravær eller tilrettelegging av arbeidet i forhold til livs- eller helsesituasjon som saker man kan få juridiske råd til.
– Vi dekker hele det brede spekteret av saker hvor det kan oppstå utfordringer i et arbeidsforhold. Vi er løsningsorienterte og opptatt av ikke å eskalere konflikter. Det er ikke alle saker som skal løses juridisk, noen ganger handler det om å finne et kompromiss som begge parter kan leve med, sier Zander.
2015 og 2016 har vært krevende år for fagjuridisk avdeling, fordi mange av Ledernes medlemmer jobber innen olje-, gass- og leverandørindustrien.
– Det har vært mange store omstillings- og nedbemanningsprosesser i denne bransjen. Vårt hovedfokus er å sikre gode og riktige prosesser. Utgangspunkt er at vi ønsker at disse prosessene skal ha en bred tilnærming der man ser på hele virksomheten når man skal velge hvem som blir berørt, sier Zander.
Det finnes flere eksempler på bedrifter som innskrenker utvelgelseskretsene til å gjelde enkelte prosjekter eller kontrakter en har mistet.
– Da blir ofte alle ansatte i det prosjektet eller arbeidskontrakten ansett som overtallige, uavhengige av ansiennitet og sosiale forhold, og det vil kunne gi ganske urimelige resultater. Vi er opptatt av at kriteriene for utvelgelsesprosessen skal være mest mulig objektive. Ansiennitet er et av de mest objektive kriteriene, og vårt ståsted er at det skal vektlegges tungt, legger han til.
I noen tilfeller har Ledernes jurister klart å få virksomheter til å endre utvelgelseskretser og kriterier i nedbemanningsprosesser. De har fått bedriftens ledelse til å innse at den prosessen de har lagt opp til vil kunne føre til urimelige resultater. De oppfordrer til åpne, ryddige og ordentlige prosesser.
– Når de forstår at vi kan være villige til en eventuell rettslig oppfølging har de sett at risikoen ved å gjennomføre den prosessen de har planlagt kan være stor, tilføyer Zander.
Et eksempel på en sak som er tatt helt til topps er den såkalte «Postensaken». Der Ledernes advokater har støttet Kjersti Myrjord gjennom flere rettsrunder fordi hun mente utvelgelseskretsen hun ble vurdert i var for snever i en nedbemanningsprosess i Posten.
– Vi tapte i tingretten, anket, og vant i lagmannsretten. I løpet av mars faller dommen i Høyesterett. Denne saken er et eksempel på at vi er villige til å forfølge en prosess vi mener er urimelig i flere år, sier Zander.
En del virksomheter velger å kjøre sine nedbemanningsprosesser gjennom fristilling av de ansatte, slik at de må søke stillingen sin på nytt.
– Det er vi skeptiske til og vi har opplevd en økning i slike saker de siste årene. Det er viktig at vi kommer inn på et tidlig stadium, slik at vi kan bistå våre tillitsvalgte til å påvirke hva slags prosesser bedriften velger å kjøre, sier Frøydis Vandvik Løvdal.