Vi hører ofte uttrykket «flink pike», og noen blir rasende fordi de oppfatter det som kritikk mot å være flink. Det er selvsagt ikke galt å være flink, og det finnes også «flinke gutter». Det som kan ødelegge mye for deg er behovet for perfeksjon og et selvbilde som er knyttet til prestasjoner. Har du det slik, vil du sjelden bli fornøyd med deg selv, og andre kan oppfatte deg som ganske slitsom – ikke minst når du som leder skal vise vei for andre.
Nye forskningsresultater fra University of Texas viser at den som har omsorg for seg selv blir både sterkere og mer motivert for å gjøre en veldig god jobb. Det kommer også fram at det å ha medfølelse med seg selv fører til at du evner følgende:
De har dessuten større tiltro til egne muligheter, og opplever sterkere motivasjon.
Ifølge psykologspesialist Sondre Risholm Liverød er perfeksjonisme en snikende lykketyv, fordi fokus alltid vil være alt som ikke er godt nok. Det kan handle om jobben, hvordan det ser ut hjemme, eget utseende og så videre. Det blir rett og slett vanskelig å innta en åpen og raus innstilling til livet, og være i livet her og nå. I stedet er målet og meningen alltid der framme, når alt er blitt perfekt.
Det høres unektelig trist ut. Har du det slik, bør du ta tak, for det vil gi så mye tilbake. Du vil sannsynligvis oppleve bedre relasjoner, større nysgjerrighet og mer livsglede. Men hva kan man gjøre? Her er noen tips fra forskeren Kerstin Neff ved University of Texas:
Perfeksjonisme er en snikende lykkeytv.
Psykologspesialist Sondre Risholm Liverød
Skal du oppnå en bedring i forholdet til deg selv, må du virkelig ønske det, og være bevisst på din egen tendens til å la selvkritikken ødelegge. Liverød har tips til hvordan du helt konkret kan velge å angripe perfeksjonisten i deg:
Er du veldig streng mot deg selv, kan det ha sin årsak i barndommen, så reaksjonsmønsteret og trangen din til å handle som du gjør, kan sitt hardt i. Kanskje fikk du bare positiv oppmerksomhet for prestasjoner i oppveksten? Gi likevel ikke opp, for livet har så mye å by på om vi bare våger å åpne opp, og slippe litt taket.
Kilder: chef.se, psykolog.com og jobbsafari.no