Pauser på 10-15 minutter hver halvannen time er optimalt for å bevare konsentrasjonen gjennom arbeidsdagen. Slik konkluderer arbeids- og organisasjonspsykolog Janne Skakon ved Københavns Universitet. Hun har undersøkt sammenhengen mellom pauser og produktivitet.
– Man trenger mulighet for å koble bort oppgaver som er kognitivt krevende, for så å vende tilbake med fornyet kraft. Hjernen må få mulighet til hvile og restitusjon, også for å unngå stress. Når vi for eksempel arbeider med nye ting, oppleves oppgavene mer krevende. Vi har derfor bruk for pauser fordi vi raskere blir trøtte, sier Skakon til forskning.no.
Hvis du reiser deg opp og forlater skrivebordet i noen minutter, blir pausen enda mer effektiv. Da øker blodsirkulasjonen og blodgjennomstrømmingen til hjernen. Hvis det ikke er mulig, hjelper det også bare å se ut av vinduet en liten stund.
– Pauser hjelper oss til å holde fokus, finne løsninger og komme tilbake på sporet, fastslår Skakon.
Arbeidstilsynet anbefaler personer som jobber ved en dataskjerm å ha variasjon i arbeidsoppgaver og –rutiner, mulighet for hvile og restitusjon og hyppige pauser. Selv småpauser for å hente en kopp kaffe eller slå av en prat med en kollega gjør at hjernen kobler av fra arbeidsoppgavene, og deretter vender tilbake med fornyet kraft. I spesielt krevende arbeidsperioder, for eksempel i innspurten av et større prosjekt, du har sovet for lite og drukket for mye kaffe, kan en liten høneblund gjøre underverker. Å sove noen minutter i arbeidstiden betyr ikke at du er lat, tvert imot vil det føre til at konsentrasjonen, kreativiteten og produktiviteten øker, og man får gjort mer.
– Vi ser så store positive effekter av en «powernap», at flere kunne hatt nytte av det. Man restarter seg selv, og det er spesielt bra i yrker der man må være årvåken hele tiden, sier søvnforsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet til nrk.no.
Små høneblunder er også bra for helsa. I Sverige har enkelte kommuner innført muligheten for «powernaps» i arbeidstiden, og resultatet er at sykefraværet har gått ned.
Pauser hjelper oss til å holde fokus, finne løsninger og komme tilbake på sporet.
Janne Skakon
Jobber du på en arbeidsplass som legger til rette for fysisk aktivitet i arbeidstiden, bør du definitivt vurderer å benytte deg av tilbudet. Å ta en pause fra arbeidet for å bevege seg er kanskje den aller beste måten både å bevare produktiviteten og holde seg frisk. Har du mulighet til å gå en tur i grønne omgivelser har det en god effekt på kroppen og hjernen. Mer systematisk trening gir også gode resultater. Forsker Just Bendix Justesen ved Syddansk Universitet undersøkte effekten av trening i arbeidstiden blant 400 kontoransatte i offentlig og privat sektor. Han konkluderte sin studie med at trening på arbeidsplassen forbedrer medarbeidernes sunnhet og trivsel, gir lavere sykefravær og større produktivitet.