Her er seks ledertrender for 2020 som du bør få med deg:
Ifølge en undersøkelse fra McKinsey er det selskapene med kort vei til beslutninger og lite byråkrati som er vinnerne. Selskaper som snur seg raskt og gjennomfører endringer tidsnok ligger et steg foran dem som har omfattende og langtekkelige beslutningsprosesser.
Les også: Hvorfor skal vi jobbe agilt?
I en verden som er i konstant endring, er det lederne som sørger for kompetansepåfyll som lykkes i det lange løp. Ved å legge til rette for en læringskultur evner organisasjonen å ta pulsen på behovene som finnes i markedet, og samtidig sikre at kompetansen finnes på arbeidsplassen.
En viktig del av lederens rolle er evnen til å identifisere og dyrke frem talentene de allerede har, i stedet for å søke etter nye. På de aller fleste arbeidsplasser finnes det trolig talenter som er oversett – og som i verste fall søker seg til andre steder dersom de ikke blir oppdaget og får muligheten til å utvikle seg.
Les også: Hvordan kan du ta vare på talentene?
Dagens arbeidstakere er opptatt av bærekraftig løsninger og stiller større krav til bedriftens samfunnsansvar. Ifølge Reputation Institute er 40 prosent av omdømmet til et selskap knyttet til nettopp samfunnsansvar. Ledere som lar samfunnsansvaret bli en del av forretningsprosessene vil mest sannsynlig både beholde og tiltrekke seg nye arbeidstakere.
Dagens arbeidstakere er opptatt av bærekraftig løsninger og stiller større krav til bedriftens samfunnsansvar.
Eldre arbeidstakere er lenger i arbeidslivet, og såkalte «millennials» vil i nær fremtid ta over lederstillingene. Det betyr at dagens ledere må finne måter å redusere generasjonsforskjellene på og utvikle nye strategier som er i tråd med kravene til både millenniumsgenerasjonen og generasjon Z.
Les også: Hvordan utnytter du at det er stor aldersforskjell på kollegaene?
Å være åpen og transparent er viktig for at arbeidstakerne skal føle seg som en del av arbeidsplassen og få større forståelse for bedriftens strategiske beslutninger. En tydelig åpenhetskultur gjør at utfordringer fanges opp tidligere og kan håndteres riktig før det eskalerer. I tillegg er det lettere for lederen å ta gode beslutninger når alle kortene er lagt på bordet.
Kilder: Ledernytt, Dagens perspektiv, og e24.