Søvnproblemer: Mann drikker av et krus ute om vinteren.
BEDRE HVERDAG

Gjør det lettere å stå opp

Mørket i vinterhalvåret er et vanlig samtaleemne, på linje med været. Mange av oss liker det dårlig, men opp må vi. Heldigvis er det mulig å gjøre noe, slik at dagen får en bedre start.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Det kan være mange grunner til at det er vanskelig å komme seg ut av senga, spesielt i mørketiden. Sliter du skikkelig, og forsover deg ofte, bør du aller først ta en legesjekk. Kanskje mangler du D-vitamin, eller jernlagrene dine kan være tomme? Eller er det noe som plager deg psykisk og gir deg søvnproblemer? Dersom slike årsaker er utelukket, kan det være greit å finne strategier som virker i hverdagen din.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Søvnproblemer

Det er mye som kan påvirke hvordan du føler deg når du blir vekket. Utfordringen kan for eksempel være at du sover for dårlig, og det skal du ta på alvor. Flere og flere sliter med søvnproblemer, og det kan påvirke både helse og levetid negativt. I tillegg kan det selvsagt bety noe for yteevnen din både generelt og på jobben. En studie fra Aarhus Universitet i 2015 viser at mindre enn sju timer søvn om natten gjør at cellene våre fungerer dårligere. Det kan være at du mangler en fast døgnrytme, spiser eller drikker feil før du legger deg, er for lite fysisk aktiv eller for ivrig på mobilen rett før du skal sove. Det kan hende at du bør tenke nytt om hva du gjør rett før du legger deg, men også om hvordan du bestemmer deg for å møte den nye dagen.

Forsøk å unngå:

  • Skjermtid den siste halvtimen før du legger deg. Lyset fra skjermen kan forstyrre søvnhormonet melatonin.
  • Et stort måltid sent på kvelden. Når fordøyelsen jobber kan den forstyrre søvnen. Er du veldig sulten, velg noe lite og lett.
  • Koffein og alkohol kan gi søvnproblemer. Koffein kan hindre både innsovningen og hvor godt du sover, mens alkohol, særlig i moderate og store mengder, påvirker søvnkvaliteten.
  • En rotete døgnrytme. Om du legger deg og står opp til samme tid hver dag, er det lettere for kroppen å forstå at det er tid for å stå opp.

 

Skaff deg noen hyggelige morgenrutiner du kan glede deg til, som for eksempel god frokost.

 

God morgen!

Har du kontroll på alt dette, og mener problemene med å stå opp ligger et annet sted, kan noe av dette gjøre en forskjell:

  • Skaff deg noen hyggelige morgenrutiner du kan glede deg til, som for eksempel god frokost og nok tid på badet. Eller kanskje du har en morgenfrisk og snill partner som kan gi deg en myk start med en kopp kaffe på senga?
  • Trening betyr mye for hvordan du har det både fysisk og psykisk, og kan forebygge søvnproblemer. Det kan være like greit å trene om morgenen. Da må du opp, får kroppen i gang, og god samvittighet i premie.
  • Sliter du alvorlig med å komme deg opp, skaff deg en app som vekker deg på en slik måte at du må gjøre noe som får deg i gang før lyden gir seg. Det finnes flere i AppStore og Google Play. Et liknende tips er å plassere vekkeklokka eller mobilen et stykke unna senga, slik at du må opp for å slå den av. Å bruke slumre-knappen bør du absolutt unngå.

Kilder: chef.se, studenttorget.no, avogtil.no og forskning.no

Publisert i Karriere