Stol- og sofatrening

Er det vanskelig å komme opp av sofaen og ut for å trene? Bli hjemme og bruk stoler og sofa som treningsapparater da vel. Øvelsene kan også gjøres på kontoret eller pauserommet.

Foto
Canva
Dato

Regelmessig bevegelse er viktig for å opprettholde en god helse og livskvalitet. Trening bidrar til å styrke muskler, skjelett og bedre hjerte- og lungefunksjon. I tillegg har det positiv effekt på den mentale helsen fordi det både bidrar til redusert stress, bedre humør og økt selvtillit. Uansett alder eller fysisk form, kan regelmessig trening bidra til å forebygge sykdommer, øke energinivået og velvære. Her har du tips til øvelser du kan gjøre innendørs uten å måtte gå til innkjøp av noe som helst.

Knebøy

Still deg med ryggen mot sofaen en fot­ lengde ut fra sofakanten. Bøy i knærne med rett rygg, stram magen og sett deg nesten ned, før du retter deg opp igjen. Minimum 15 repetisjoner.

Sidebøy

Sitt på en kjøkkenstol med rett rygg og brede ben. En arm strekkes opp langs øret, den andre strekkes ned mot gulvet. Stram magen og gjør en sidebøy der den øvre armen leder deg i en stor bue. Bytt arm for hver gang.

Seteløft

Ligg på ryggen med en fot på en stol og det andre benet løftet og bøyd rett over hoften. Stram mage og sete, løft rygg og bekken opp fra gulvet. Tyngden er på skuldre og «stolfoten». Senk deg ned og gjenta 8­-10 ganger. Bytt ben.

Mage

Ligg på rygg med hendene bak hodet som støtte. Hvil leggene på en stol med 90 grader i hofter og knær. Løft overkroppen, hode og armer og rund deg over bryst­benet. Ta tak bak lår og løft deg litt høyere, sett hendene bak hodet igjen og senk deg rolig ned. 8-­10 repetisjoner.

Styrke armer

Sett deg ytterst på en kjøkkenstol med hendene rundt stolkanten ved hoftene. Løft deg opp på strake armer, og flytt setet utenfor kanten. Med rett rygg bøyer og strekker du i albuer. Unngå å henge på skuldrene. 8-­10 repetisjoner.

 

Illustrasjoner: Berit Sømme

Først publisert i Lederne Magasinet 2023