Jeg kan ikke huske sist jeg våknet opp uten å føle meg bedrøvet, trist eller på en eller annen måte nedstemt.
Fra Facebook-innlegget, delt 25. august 2021
Innlegget spredte seg i en rasende fart. En mannlig toppleder med psykiske utfordringer? Selvfølgelig, alle har jo sine ting, tenker du kanskje. Likevel er det så øredøvende stille fra toppen om dette. Lars Erik ble stemmen samfunnet sårt trengte.
Lars Erik er 52 år og lever det mange vil karakterisere som et drømmeliv – med topplederstilling, hus i Asker, en fantastisk kone, aktive barn og en myk labradoodle som får ligge i senga når den vil.
– Hva er ellers vitsen med å ha hund? Smiler Lars Erik.
Mens andre står motvillig opp i 7-draget en gang, er Lars Erik lys våken klokken 4 og klar for dagens første kaffekopp. Etter å ha tuslet en tur med hunden Marley og pløyd gjennom mail-innboksen, suser han etter hvert forbi rushtrafikken på sykkel – gjerne med en ekstra treningsrunde sammen med sykkelgruppen Oslo Dawn Patrol før han ankommer kontoret i 8-tida. Han ser ut til å mestre det han setter seg fore – med noen flere gir enn de fleste andre. Det eneste han ser ut til å ikke lande, er følelsen av å ha det skikkelig bra.
Lær om faktorene som påvirker det psykososiale arbeidsmiljøet.
– Depresjon er som feber og kvalme. Det er i bunn og grunn symptomer på noe annet. Jeg tror mye av den psykiske uhelsen som finnes i vårt samfunn er symptomer på de strukturene vi har skapt i arbeidslivet.
Lars Erik mener det er et gap mellom menneskers dyptliggende behov for å finne mening i det vi gjør, og det vi opphøyer som verdifullt.
– Vi ser opp til folk som jobber masse overtid, har altfor mye å gjøre og som ser ut til å mestre alt på en gang. Samtidig er det mange som ikke føler at den jobben de gjør betyr noe i et større perspektiv. Da blir det vanskelig å finne mening, utdyper han.
Slik får du bukt med overtidskulturen
Det er dette jaget som har vekket Lars Eriks engasjement for lederstrukturer som gir frihet til å lage en best mulig arbeidsdag.
– Jeg er genuint opptatt av at folk skal ha det bra, og mener at vår jobb som ledere er å legge til rette for det, sier han.
Lars Erik forteller at arbeidslivet må legge til rette for at alle, uansett posisjon og livsfase, kan være åpne om hvordan man har det fra dag til dag.
Jeg tror mye av den psykiske uhelsen som finnes i vårt samfunn er symptomer på de strukturene vi har skapt i arbeidslivet.
Lars Erik Lund
Både lunten og horisonten hans blir merkbart kortere på dårlige dager. Da er det viktig at folk er trygge på hvor de har ham.
– Jeg er helt overbevist om at åpenhet funker. Det har blitt veldig viktig for meg å kunne si ifra om jeg har en dårlig dag til de på kontoret. Da forstår de at det ikke handler om dem om jeg skulle svare kortere enn vanlig, for eksempel.
Lars Erik innså ikke før etter at innlegget var postet at lederposisjonen gjør at folk lytter til ham. Folk har takket ham, og noen har til og med sagt at han har reddet dem.
– Jeg er privilegert, og har i tillegg kommet så langt i livet at jeg ikke trenger å bevise så mye lenger, forteller Lars Erik som de siste månedene har gått fra å være en mer eller mindre anonym til å gjeste ulike podkaster, konferanser og reportasjer der psykisk helse på jobben har vært tema.
Åpenheten har vist hvor mange som har det på lignende måte – hvor alene mange kan føle seg med tankene som liksom ikke tåler dagens lys, men som nettopp trenger å belyses om vi skal utvikle oss som samfunn.
– Håpet er at min åpenhet kan bidra til at flere, uavhengig av hvilken livsfase de er i, føler at de kan være åpne om hvordan de har det.
Lars Erik avsluttet Facebook-innlegget sitt med denne listen, for deg som sliter med depresjon eller trenger noen å snakke med: