Forskere ved Handelshøyskolen BI og OsloMet har sett på problemstillingen i en ny studie.
Studien ble gjennomført med to spørreundersøkelser blant over 1000 ingeniører og teknologer. Forskerne fant at høyt engasjerte medarbeidere kan ha høyere risiko for å bli utbrent dersom de ikke blir godt ivaretatt på arbeidsplassen.
Ifølge psykologisk.no defineres utbrenthet ut fra tre kriterier: emosjonell utmattelse, depersonalisering og selvopplevd nedsatt arbeidskapasitet.
Typiske kjennetegn er at medarbeiderne bruker mye energi på jobb, har lettere for å distansere seg fra arbeidet og blir følelsesmessig utmattet.
Gry Stålsett, spesialpsykolog ved Modum Bad og førsteamanuensis ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn, sier til psykologisk.no at det finnes mange symptomer på utbrenthet – både fysiske, psykiske og eksistensielle.
– De fysiske er gjerne uro, prikking i fingrene, hjerteklapp, vanskelig å få hvile og lengre perioder med høyt adrenalin, sier hun og fortsetter:
– Noen opplever at «harddisken er full». På grunn av hjernetåke og økt glemsomhet, er det mange som frykter de holder på å bli demente.
Videre forteller Stålsett at hverdagsrutinene ryker for mange, og at man slutter å legge merke til omgivelsene, slik som for eksempel om det er vasket hjemme. Noen løser følelsene ved å spise usunn mat som snacks for å få energi, andre tyr til alkohol eller tabletter.
Forskning viser at de som blir utbrent gjerne jobber mer overtid enn andre. Et stort engasjement for jobben fører også til at de ofte tar på seg ekstra oppgaver.
– En faktor som øker risikoen for utbrenthet på arbeidsplassen er de tilfellene der det er en skjevfordeling mellom tilgjengelige ressurser og oppgavene som skal utføres, sier psykiater og leder av ressurssenteret Villa Sana, Ingunn Amble, til psykologisk.no.
Organisasjonsforsker Christina Nerstad ved OsloMet er en av forskerne bak studien «Can Engagement Go Awry and Lead to Burnout? The Moderating Role of the Perceived Motivational Climate».
Hun mener det er en uklok strategi å gi flere oppgaver til de mest engasjerte medarbeiderne.
– Høyt engasjerte medarbeiderne fordyper seg ofte mye i arbeidet sitt og klarer kanskje ikke å se at det er viktig å roe ned, sier hun og fortsetter:
– Alle har en grense, og det er viktig å ivareta de som er engasjerte. Det er positivt at de brenner for jobben sin, men det må ikke være slik at de sliter seg helt ut.
Les også: Slik støtter du en medarbeider i krise
I verste fall kan utbrenthet føre til langtidssykemelding. Derfor er det viktig at ledelsen er klar over de ekstra engasjerte medarbeiderne og hva de blir pålagt av arbeid.
Christina Nerstad fremhever viktigheten av at lederen kommuniserer godt med de ansatte, og er var på hvilke kjennetegn som kan tyde på utbrenthet.
Typiske kjennetegn er at medarbeideren virker utmattet og irritabel, og trekker seg tilbake fra arbeidsoppgaver, kollegaer og kunder.
Gry Stålsett ved Modum bad sier man bør snakke med venner og familie dersom man mistenker at man holder på å bli utbrent. Deretter må man våge å også ta det opp på jobb.
– Snakk med nærmeste leder om hvordan du har det, da får man snakket om forventninger og kan finne strategier for å forhindre at det blir verre, råder hun.
Kilder: psykologisk.no og oslomet.no